Programul aferent domeniului de interventie „Cooperarea si intarirea capacitatii judiciare” (Mecanismul Financiar Norvegian 2009-2014)
La data de 17 iunie a.c., Ministerul Afacerilor Externe norvegian a transmis Ministerului Justitiei roman decizia de aprobare a programului de finantare aferent domeniului de interventie „Cooperarea si intarirea capacitatii judiciare”, din cadrul Mecanismului Financiar Norvegian (MFN) 2009-2014.
Programul a fost elaborat de Ministerul Justitiei din Romania, in calitate de Operator de Program, in colaborare cu Partenerii de Program, respectiv Administratia Instantelor din Norvegia si Consiliul Europei, precum si prin dialog constant cu Punctul National de Contact (Ministerul Fondurilor Europene), dar si cu institutiile beneficiare (Consiliul Superior al Magistraturii - Promotor de Proiect, Institutul National al Magistraturii, Scoala Nationala de Grefieri, Inspectia Judiciara, Ministerul Public).
Programul de finantare norvegian ofera un sprijin financiar semnificativ pentru implementarea noilor coduri juridice, sustinand obiective importante, precum: modernizarea si adaptarea sistemului electronic de management al cauzelor (ECRIS), formarea profesionala a magistratilor si a altor specialisti din sistem, dotarea cu echipamente tehnice si IT in vederea sustinerii activitatilor specifice ale institutiilor beneficiare, imbunatatirea conditiilor de lucru pentru personalul instantelor, precum si imbunatatirea accesului la justitie pentru categoriile sociale vulnerabile.
Asistenta financiara norvegiana va fi implementata in perioada 2013-2017 si beneficiaza de un buget total de 9.411.765 Euro dintre care 8.000.000 Euro reprezinta finantare nerambursabila din partea Regatului Norvegiei (85%), iar 1.411.765 Euro reprezinta co-finantare nationala (15%).
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Societate cu profil IT doreste sa angajeze student cu contract de internship. Cate ore poate lucra maxim fiind student care nu poate veni zilnic fiind examene si cursuri. Forma de contract este CIM ? sau nu? Care este salariul brut minim si ce impozite suporta firma. Care este perioada maxima de contract.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: In cazul salariatilor detasati transnational, cheltuielile generate de detasare sunt dispuse astfel: 1. Transportul - este achitat direct de angajator prin achizitia biletelor de calatorie prin plata directa din contul angajatorului; 2. Cazarea - este asigurata prin inchirierea directa de catre angajator a unor locuinte, si plata directa din contul angajatorului a costului cu chiria; 3. Masa - este asigurata de beneficiarul serviciilor prin acordarea la cantina acestuia. In acest caz, cum...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: O firma de IT din Romania doreste sa trimita doi salariati pentru cate 3 zile, o data la 3 luni, unul in UK si unul in Germania pentru o intalnire de afaceri cu colegi dintr-o intreprindere care apartine grupului de intreprinderi la nivel global. Salariatii nu vor desfasura activitate pentru compania in care se deplaseaza, nu va exista un raport de munca intre salariati si compania in care se deplaseaza, iar rezultatele si informatiile acumulate in urma intalnirii vor fi aplicate ulterior pentru...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<