Programul aferent domeniului de interventie „Cooperarea si intarirea capacitatii judiciare” (Mecanismul Financiar Norvegian 2009-2014)
La data de 17 iunie a.c., Ministerul Afacerilor Externe norvegian a transmis Ministerului Justitiei roman decizia de aprobare a programului de finantare aferent domeniului de interventie „Cooperarea si intarirea capacitatii judiciare”, din cadrul Mecanismului Financiar Norvegian (MFN) 2009-2014.
Programul a fost elaborat de Ministerul Justitiei din Romania, in calitate de Operator de Program, in colaborare cu Partenerii de Program, respectiv Administratia Instantelor din Norvegia si Consiliul Europei, precum si prin dialog constant cu Punctul National de Contact (Ministerul Fondurilor Europene), dar si cu institutiile beneficiare (Consiliul Superior al Magistraturii - Promotor de Proiect, Institutul National al Magistraturii, Scoala Nationala de Grefieri, Inspectia Judiciara, Ministerul Public).
Programul de finantare norvegian ofera un sprijin financiar semnificativ pentru implementarea noilor coduri juridice, sustinand obiective importante, precum: modernizarea si adaptarea sistemului electronic de management al cauzelor (ECRIS), formarea profesionala a magistratilor si a altor specialisti din sistem, dotarea cu echipamente tehnice si IT in vederea sustinerii activitatilor specifice ale institutiilor beneficiare, imbunatatirea conditiilor de lucru pentru personalul instantelor, precum si imbunatatirea accesului la justitie pentru categoriile sociale vulnerabile.
Asistenta financiara norvegiana va fi implementata in perioada 2013-2017 si beneficiaza de un buget total de 9.411.765 Euro dintre care 8.000.000 Euro reprezinta finantare nerambursabila din partea Regatului Norvegiei (85%), iar 1.411.765 Euro reprezinta co-finantare nationala (15%).
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: As dori sa aflu care sunt conditiile ce trebuie indeplinite pentru ca un cetatean roman sa fie delegat sau detasat in Elvetia la o alta societate. In mod specific: Care este perioada maxima permisa pentru delegare/detasare? Cine este responsabil pentru plata salariului si in ce moneda se efectueaza aceasta plata? Ce documente sunt necesare pentru a formaliza detasarea/delegarea? Cine suporta costurile pentru cazare? Cine acopera cheltuielile de transport? Va rugam sa ne furnizati aceste...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Administratorul doreste sa schimbe sistemul de evidenta/pontaj privind prezenta angajatilor la locul de munca. Este vorba de un sistem inchis, o tableta pe care angajatul va semna la intrarea in incinta societatii, in acelasi timp se va face si o poza a angajatului; la fel se va intampla la iesirea din unitate a angajatului la sfarsitul programului de lucru. Informatiile mentionate se vor pastra pana la sfarsitul lunii sau cel mult 2 saptamani dupa, cand persoana desemnata cu centralizarea si...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<