Conform ministrului Justitiei, Robert Cazanciuc, amnistia si gratierea pot fi solutii pentru a elimina supraaglomerarea din penitenciare. In situatia in care va exista un acord social, se poate sa urmeze o lege in acest sens.
"Pentru supraaglomerarea din sistemul penitenciar romanesc poate fi o solutie. O solutie de amnistiere, de gratiere, cum s-a intamplat in multe state europene, trebuie adoptata daca exista un acord social, daca aproape toata lumea este de acord cu asemenea masura si, evident, decizia apartine Parlamentului", a afirmat Cazanciuc, la plecarea de la Consiliul Superior al Magistraturii, citat de Agerpres.
Mai mult, Robert Cazanciuc a declarat ca doreste sa obtina finantare europeana pentru a solutiona problema din sistemul de penitenciare.
"Ideea unui parteneriat public-privat — si avem aici in studiu o varianta britanica si o varianta americana. Avem mai multe demersuri pe care le-am facut la Bruxelles si o sa facem in continuare acest lucru pentru a introduce problema sistemului penitenciar intr-un program de finantare europeana, pentru ca altfel Romaniei ii va fi foarte greu sa construiasca penitenciare cand avem cu siguranta si alte prioritati — sanatate, educatie, instante de judecata. Constructia unui penitenciar la un standard de 700-900 de locuri inseamna peste 50 de milioane de euro, bani pe care evident in acest moment nu-i avem", a explicat ministrul Justitiei, citat de Agerpres.
Robert Cazanciuc a mai explicat ca sunt inca 7 state europene de acord cu demersul de obtinere de finantare europeana pentru sistemul penitenciar.
In acelasi timp, Robert Cazanciuc a declarat ca urmeaza implementarea proiectului ce vizeaza bruierea semnalului de telefoane mobile in toate penitenciarele din Romania.
sursa: Agerpres
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Salariata nascuta in 23 iulie 1962, indeplineste conditiile de pensionare limita de varsta luna aceasta, octombrie 2024. Va rog, sa-mi spuneti, cu ce data trebuie sa incetez CIM, avand in vedere ca la femei varsta de pensionare este diferita?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Ma puteti ajuta cu o nelamurire privind acordarea zilelor concediu pt angajati, in functie de vechimea in munca? Este aceasta o posibilitate sau o obligativitate pentru angajatori? Vechimea in munca Durata minima a concediului de odihna normal in zile lucratoare pana la 5 ani 21 zile de la 5 la 10 ani 22 zile de la 10 la 15 ani 23 zile de la 15 la 20 ani 24 zile peste 20 ani 25 zile
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am o angajata cu care am incheiat si este in desfasurare un contract de munca la domiciliu, cu urmatoarele date: norma partiala de lucru pentru desfasurarea unor lucrari, proiecte, norma de lucru este ore/luna fiind platita in functie de orele lucrate in cadrul proiectului, functia ei de baza NU este la compania noastra ci este la un alt angajator la care are alt contract de munca cu norma intreaga, 8ore/zi. Ne-a informat ca ea isi va lua concediu de risc maternal, are sarcina cu risc si nu...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<