Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, nu se dezminte. Baga måna adånc in buzunarele contribuabililor bucuresteni, dar de aceasta data nu pentru a pune in practica proiecte inutile, ci pentru a se apara de cei care il dau in judecata. Mai mult decåt atåt, edilulul-sef al Capitalei este un „procesoman“ recunoscut in Consiliul General al Municipiului Bucuresti (CGMB).
Cum nu-i convine o hotaråre a consilierilor generali, cum cheama in instanta CGMB in vederea anularii hotarårii respective. Astfel, in cei doi ani de mandat, „independentul“ Oprescu a deschis 60 de procese impotriva CGMB. Consilierii generali au fost aparati de doi juristi din Primaria Capitalei, in timp ce „procesomanul“ Oprescu a fost ajutat de avocati din afara institutiei, platiti cu generozitate din banii nostri, bineinteles. Desi a apelat la nume grele din avocatura, edilul-sef al Capitalei nu a cåstigat, deocamdata, niciun proces impotriva CGMB, dupa cum ne-au declarat surse autorizate din cadrul Primariei Capitalei.
Decizia primarului Oprescu de a apela la mai multe case de avocatura pentru procesele institutiei pe care o conduce este extrem de controversata in contextul in care Directia Juridica a Primariei Capitalei are aproximativ 100 de salariati. Din motive doar de el stiute, Oprescu nu s-a multumit, insa, cu acestia si a apelat la specialisti din afara institutiei pe care-i plateste cu bani grei pentru fiecare ora de activitate. In plina criza, „independentul“ Oprescu a profitat de articolul 16 din OUG nr. 34/2006 si de articolul 2 alineatele 2 si 3 din HG nr. 925/2006 potrivit carora municipalitatea poate fi beneficiara de contracte de prestari de servicii juridice.
In plus, „pentru a se scoate“ in fata carcotasilor a scos la inaintare si o nota aprobata de el insusi in data de 23 octombrie 2008. In baza acestora, Primaria Capitalei are contracte cu niste „case de avocatura agreate de municipalitate“. Ce inseamna „agreate“ de municipalitate? Apropiate PSD, dupa cum ne-au declarat surse autorizate din Primarie. „Degeaba spune Oprescu ca este «independent», tot pesedist a ramas“, au afirmat aceleasi surse. Ca sa nu mai vorbim despre faptul ca „prietenul sau, Ion Iliescu, a fost vazut in vizita de vreo doua ori la primarie“, dupa cum ne-au informat sursele noastre din Primarie.
Avocati pentru „dosare grele“
Casele de avocatura alese pe spranceana de catre „independentul“ Oprescu nu sunt deloc putine la numar. Astfel, pe lista pusa la dispozitie de catre Biroul de presa al Primariei Capitalei se afla Societatea Civila Profesionala de Avocati Stefanica si Florea (abonata si la banii publici de la ALPAB), Societatea Civila de Avocati Tanasescu, Leaua Cadar & Asociatii, Societatea Civila de Avocati Salan Moore si Asociatii, Societatea Civila de Avocati Sova & Asociatii (apartinand senatorului PSD Dan Sova), Tuca, Zbarcea si Asociatii, Ratiu si Ratiu, Societatea Civila de Avocati Florescu si Asociatii, Cabinet de avocat Cliza Marta Claudia, Bostina si Asociatii, Cabinet de avocat Cristina Trelea.
Reprezentantii municipalitatii sustin ca aceste case de avocatura au fost selectate dupa un criteriu riguros prevazut in documentatia de atribuire a contractelor. Care-i acesta? Ramane un mister, deoarece Biroul de presa s-a multumit sa ne trimita niste raspunsuri pe jumatate la intrebarile noastre. Nu putem sa nu remarcam ca pe lista caselor de avocatura agreate se afla si cea a fostului coleg de partid al lui Oprescu, senatorul PSD Dan Sova, specializat in ultima vreme in contractele pe bani publici, daca ne aducem aminte si de precedentul de la Administratia Lacuri si Parcuri Bucuresti. Pe mana avocatilor de la aceste case de avocatura sunt date numai „dosare grele“ care presupun, desigur, si costuri pe masura: „litigiu cu Banca Nationala a Romaniei, tn calitate de parat-revendicare imobiliara Strada Doamnei nr. 8, dosarele cu anularea actului aditional cu Societatea Dalli Exim SA, dosarul cu Adrian Bold (n.r. fostul arhitect-sef al Primariei Capitalei, destituit abuziv de Oprescu)“.
Onorariile – tinute sub cheie
Onorariul fiecarei case de avocatura este tinut sub „cheie“ de Primaria Capitalei. Municipalitatea s-a rezumat la a spune doar ca „onorariu stabilit pentru fiecare contract in parte nu poate fi comunicat, intrucat exista clauze de confidentialitate a contractelor, insa nicio casa de avocatura nu a depasit valoarea de 900 RON onorariu orar“. Adica o ora – 900 RON.
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Literatura romana Rezumatele textelor studiate in clasele IX-XII
Culegere pentru invatarea limbii engleze - Fise de lucru practice Clasele 0-IV
Fise distractive pentru gradinita
Sursa: Curentul
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri