Notarii se contrazic cu guvernatorul BNR
Conform datelor oferite de Institutul National de Statistica, preturile pe piata imobiliara romaneasca au crescut cu aproape 400% in zona capitalei, din 2003 pana la finalul anului trecut, si cu aproape 200% in restul tarii. Pe aceasta tema, purtatorul de cuvant al Uniunii Nationale a Notarilor Publici din Romania a subliniat faptul ca "la o tranzactie, notarul castiga onorariul notarial, dar acesta nu are un cuantum fix. Onorariul scade cu cat creste pretul vanzarii si este intre 1,75% si 0,5% din pretul vanzarii, descrescator".
Desi guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, sustine ca este initiatorul unei intalniri cu notarii publici pentru a afla preturile reale ale tranzactiilor imobiliare, Uniunea Nationala a Notarilor Publici prezinta si ea o varianta proprie. Mai exact, dorinta Camerei Notarilor Publici pentru a programa o intalnire cu guvernatorul BNR dateaza inca din octombrie 2007, dar pana in prezent fara vreun rezultat.
Indiferent care este varianta adevarata, cel mai probabil saptamana viitoare va avea loc intalnirea dintre reprezentantii UNNPR si guvernatorul BNR unde se vor prezenta date cu privire la numarul si valoarea reala a tranzactiilor imobiliare care privesc terenuri si case.
Oficialul UNNPR a mai amintit si de pretul real al tranzactiilor care se stabileste de comun acord de catre vanzator si cumparator. Deoarece pretul este confidential, intre acestia si notarul care instrumenteaza actul, nu se poate face comunicarea valorii totale a tranzactiilor, iar BNR trebuie sa procure de la Finante sau de la Cartea Funciara aceste date.
Valentin Pulbere
Consilier Juridic
Administrator:
www.e-juridic.ro
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri