Newsletter Infojuridic Stiri, Noutati, Articole, Dezbateri
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

Citeste GRATUIT un Raport Special exclusiv "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"

Adauga mai jos adresa de email si vei primi raportul in Inbox

E-JURIDIC.RO cauta meniuMeniu
Consultanta in afaceri | Manager
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cum se incheie un act de vanzare-cumparare la notar


Partile se vor prezenta personal sau printr-un mandatar cu procura speciala autentificata la un notar public.
 
Vanzarea-cumpararea este un contract sinalagmatic care presupune transmiterea unui bun in schimbul unui pret real si serios, element esential, care trebuie sa corespunda valorii de circulatie a bunului.
 
Contractul de schimb presupune transmiterea reciproca a unor bunuri intre coschimbasi.
 
Contractul de intretinere presupune instrainarea unui bun in schimbul caruia dobanditorul se obliga sa intretina fie persoana ce i-a transmis bunul si/sau o alta persoana. Intretinerea poate consta in asigurarea de alimente, imbracaminte, medicamente etc.
 
Donatia este un contract solemn care se incheie intre parti cu intentia de gratificare a donatarului. Donatia poate fi pura si simpla sau cu sarcini. Fiind act solemn, donatia se incheie valabil numai in forma autentificata de notarul public.
 
Oferta de donatie si acceptarea ei se poate face si prin acte separate, numai autentificate de notarul public.
 
Incheierea acestor acte impune plata unei taxe notariale de timbru, timbru judiciar corespunzatoare valorii bunului, care se fac venit la bugetul statului precum si a onorariului pentru notarul public.
 
Forma autentica are si avantajul unei forte probatorii depline si putere executorie fara a se mai recurge la o hotarare judecatoreasca pentru executare silita.
 
Acte necesare
 
I. Instrainari de bunuri imobile
 
1. Actul de proprietate
 
TERENURI: actul de dobandire sau titlul de proprietate; ordinul prefectului pentru cele aferente constructiilor (art. 35 Legea 18/1991); adeverinta de proprietate si procesul verbal de punere in posesie in cazurile in care nu s-a eliberat inca titlul (art. 2 din Legea nr. 1/2000).
 
CONSTRUCTII: actul de proprietate sau autorizatia de construire (daca exista).
 
Daca imobilul a fost dobandit prin mostenire, se va prezenta si certificatul de mostenitor;
 
2. Documentatia cadastrala
 
Intocmita de o persoana autorizata si vizata de Oficiul Judetean (sau al Municipiului Bucuresti) de Cadastru, Geodezie si Cartografie, unde se va da un numar cadastral imobilului.
 
Daca se doreste o dezmembrare, se vor face schite: pentru parcela initiala si pentru fiecare parcela rezultata.
 
3. Certificatul de sarcini sau extras de carte funciara
 
Certificatul de sarcini sau extrasul de carte funciara sunt valabile 24 h, pentru eliberarea carora se va prezenta proprietarul cu originalul si copii dupa titlu si schitele cadastrale.
 
Daca imobilul are deschisa cartea funciara, se va elibera extras de carte funciara, cu aceeasi valabilitate.
Acestea se elibereaza de Biroul de carte funciara al judecatoriei in a carei raza teritoriala se afla imobilul.
 
4. Certificat de atestare fiscala
 
Se elibereaza de Administratia financiara a Consiliului Local in a carei raza teritoriala se afla imobilul. Acesta va cuprinde plata impozitelor si valoarea de impozitare;
 
5. Adeverinta de rol (din registrul agricol)
 
Atesta ca terenul se afla in intravilan sau extravilan si categoria de folosinta, iar in privinta constructiilor poate constitui act doveditor al posesiei sub nume de proprietar;
 
6. Adeverinta (dovada) atestand exercitarea dreptului de preemtiune (pentru vanzarea de terenuri agricole situate in extravilan)
 
Se elibereaza de catre Primarie si reprezinta dovada respectarii dreptului de preemtiune al coproprietarilor, vecinilor sau arendasilor.
 
Vanzatorul va inregistra oferta de vanzare a terenului agricol la consiliul local in raza caruia este situat terenul. Adeverinta(dovada) va fi eliberata de secretarul primariei dupa 45 zile de la data afisarii la sediul primariei (Legea nr.54/1998).
 
7. La instrainarea de apartamente
 
Pentru cele cumparate din fondurile statului se va avea in vedere:
 
- procesul-verbal de predare-primire incheiat cu societatea care le-a administrat; chitanta de achitare integrala;
- pentru imobilele cumparate cu achitarea pretului in rate (declaratia autentica de primire a restului de pret).
- adeverinta cu situatia debitelor de la asociatia de proprietari/locatari confirmata de compartimentul de specialitate din cadrul Primariei.
 
8. Actele de identitate (originale): buletine, carti de identitate, pasapoarte, legitimatii oficiale cu stampila si fotografie sau doi martori cu acte de identitate ori cunoscuti personal de notarul public.
 
9. Certificatul de urbanism, este necesar numai la instrainarea terenurilor libere de constructii, situate in intravilanul localitatilor, care au fost cumparate in scopul construirii.
 
10. Pentru contractul de intretinere se impune asistenta autoritatii tutelare pentru persoanele varstnice.
 
11. Chitanta de achitare a taxelor de carte funciara (pentru situatia in care partile nu si-au rezervat dreptul de a face ele insele diligentele necesare inscrierii in cartea funciara).
 
Chitanta va cuprinde taxele stabilite de Judecatorie si platite la Administratia financiara teritoriala, in vederea inscrierii in cartea funciara.
 
II. Instrainari de bunuri mobile
 
1. Actul de proprietate sau factura de la producator (daca exista);
 
2. Pentru autoturisme:
- Cartea de identitate
- Certificatul de inmatriculare
- Certificatul de atestare fiscala (Se elibereaza de Administratia financiara a Consiliului local in a carei raza teritoriala se afla bunul).
 
3. Actele de identitate ale partilor (originale): buletine, carti de identitate, pasapoarte, legitimatii oficiale cu stampila si fotografia posesorului sau doi martori cu actele de identitate enumerate mai sus.
 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Votati articolul "Cum se incheie un act de vanzare-cumparare la notar":
Rating:

Nota: 3.25 din 5 din 6 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Poate sunteti interesat si de:

©2024 RENTROP & STRATON
Toate drepturile rezervate.
SATI