Voucherele de 50 de euro pe care le vor primi romanii cu venituri mici, incepand cu data de 1 iunie, vor putea fi folosite pentru achizitionarea a sase alimente de baza. Este vorba despre cartofi, ulei, paine, orez, carne de pui si oua, a declarat ministrul Muncii, Marius Budai.
Potrivit ministrului, primele tichete vor fi finantate de la bugetul de stat si vor fi distribuite prin Posta Romana.
Marius Budăi a mai spus ca procedura de distribuire a tichetelor valorice va fi similara cu cea a tichetelor de masa.
"Procedura de distribuire va fi similara cu ceea ce se intampla cu tichetele de masa, iar procedura de decontare va fi la fel. Se vor putea achizitiona 6 alimente de baza pe aceste vochere. In primele discutii avem paine, cartofi, ulei, orez, carne de pui si oua. Acestea sunt in prima discutie, pe primul pachet. Pana luni ne-am propus sa mai discutam o data cu ministrul Agriculturii”, a declarat Marius Budai, citat de
news.ro.
Voucherele de 50 de euro vor fi distribuite prin Posta Romana
"Vor ajunge prin Posta Romana. Cei care au pensia pe card primesc cuponul acasa prin Posta Romana si vor primi si tichetul. Mai avem persoanele cu dizabilitati, acolo probabil ne vom indrepta catre DGASPC si evident, tot prin Posta Romana pentru ceilalti. Elevii exact cum primesc bursa sociala vor primi si tichetele”, a afirmat Budai.
Intrebat cand va incepe distribuirea tichetelor, Budai a explicat ca la 1 iunie, cel mai probabil.
"Nu cred ca vom putea avea avizarea interministeriala ca sa incepem cu 1 mai, dar cu siguranta cu 1 iunie vom incepe. (...) Nu exista un acord pentru finantare, dar exista un acord verbal prealabil. Prima tura probabil o vom finanta de la bugetul de stat”, a declarat Budai.
Cine primeste vouchere de 50 de euro
Voucherele de 50 de euro vor fi alocate la fiecare doua luni familiilor cu cel putin doi copii sau monoparentale, cu un venit net mediu lunar mai mic de 600 lei ( în jur de 151.000 gospodarii), precum si persoanelor care primesc Venit Minim Garantat - 168.000 persoane, persoane cu dizabilitati - 864.533 persoane si pensionarii cu un venit mai mic de 1500 lei, aici incadrandu-se 3.498.875 pensionari.
Totalul beneficiarilor ar fi de 4.682.408 persoane, iar impactul bugetar de 936.481.600 milioane euro pana la sfarsitul anului, adica 0,35% din PIB estimat de Comisia Nationala de Prognoza pentru anul 2022.
Alte masuri sociale incluse in pachetul "Sprijin pentru România"
- Sustinerea elevilor care provin din familii cu venituri mici. Acordarea de vouchere de 30 de euro lunar pentru 7 luni (aprilie- iunie si septembrie- decembrie 2022) pentru alimente, rechizite si haine celor 156.000 de elevi care primesc burse sociale. Impact 30 de euro x 156.000 x 7 luni= 32.760.000 euro adica 0.012% din PIB estimat de CNP pentru anul 2022. Sursa de finantare: fonduri europene, prin Ministerul Educatiei (flexibilizare)
- Sustinerea salariatilor cu venituri reduse. Cresterea voluntara a salariului minim cu 200 de lei, scutiti de taxe - de la 1 iunie.
Dublarea normei de hrana pentru pacientii din spitale de la 11 lei la 22 de lei/ zi. Estimare beneficiari > 3 milioane beneficiari. Sursa de finantare: buget de stat, prin bugetul Ministerului Sanatatii.
- Cresterea valorii tichetelor de masa la 30 de lei de la 1 iunie.
- Stabilirea salariului minim in agricultura si industria alimentara la nivelul de 3.000 de lei brut, similar celui din sectorul constructii.
- Amanarea ratelor la credite persoane fizice si juridice pe o perioada de 12 luni. Circa 15 miliarde de lei reprezentand rate de capital si dobanzi vor fi amanate, estimarea numarului de beneficiari ridicandu-se la 50.000 de persoane fizice si juridice. Fara impact bugetar.
Cu o experienta de aproape 12 ani in presa scrisa, Ana Maria Ghiarasim aduce in fata cititorilor E-juridic cele mai importante noutati legate de legislatia in domeniu, explicate si comentate in detaliu. Stiri, legi si informatii la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: As avea o intrebare legata de conditionarea acordarii de vouchere de vacanta salariatilor care nu depasesc 8000 lei net in luna anterioara acordarii voucherelor. Daca un salariat beneficiaza de ore suplimentare, tichete de masa si decontarea sumei de 3000 lei din biletul de tratament suma care este impozitata avand in vedere ca salariatul beneficiaza de vouchere de vacanta acestea se cuprind in valoarea neta de 8000 lei?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Societatea are constituita o organizatie sindicala careia ii pune la dispozitie un fond anual, acesta fiind un fond anual acordat anagajatilor si administrat in totalitate de catre Sindicat si va putea fi folosit printre alte elemente specificate in CCM si pentru decontarea biletelor de tratament si odihna pentru angajati. Daca societatea acorda in acelasi an fiscal vouchere de vacanta, aceasta poate acorda si bilete de ordihna si tratament? Ne puteti oferi un temei legal pentru acordarea...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am o nelamurire legata de aplicarea deducerii de 300 lei la salariului minim brut de incadrare de 4050 lei aplicabil de la 01.01.2025 din baza de calcul a contributiilor sociale obligatorii si a impozitului pe salar. Ce conditii trebuie indeplinite pentru a beneficia de aceasta masura angajatul? Sau angajatorul este obligat sa aplice aceasta deducere din salariul minim brut de incadrare de 4050 lei? Am rugamintea sa imi dati un exemplu concret.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<