Salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata va fi majorat la 1 ianuarie 2025. Un proiect de Hotarare pus in consultare publica de Ministerul Muncii prevede o majorare a salariului minim la suma de 4.050 lei lunar, ceea ce reprezinta o crestere de 9,46 %, fata de luna decembrie 2024.
Totodata, de la 1 ianuarie 2025, tariful orar va fi de 24,496 lei/ora pentru un program complet de lucru de 165,334 ore/luna.
"ART. 1 Incepand cu data de 1 ianuarie 2025, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, prevazut la art.164 alin.(1) din Legea nr.53/2003 - Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, se stabileste in bani, fara a include sporuri si alte adaosuri, la suma de 4.050 lei lunar, pentru un program normal de lucru in medie de 165,334 ore pe luna, reprezentand 24,496 lei/ora.
ART. 2 La data prevazuta la art.1, Hotararea Guvernului nr. 598/2024, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 529 din 06 iunie 2024, se abroga".
Potrivit datelor oficiale, in Romania beneficiaza in prezent de salariul minim brut garantat in plata un numar de circa 843.668 de salariati, ceea ce reprezinta un procent de 15,5 % din numarul total de salariati activi.
De majorarea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata la 4.050 de lei vor beneficia un numar de 1.823.520 salariati.
Totodata, noteaza Ministerul Muncii, majorarea propusa va avea efecte pozitive asupra cresterii economice prin stimularea ocuparii, cresterii puterii de cumparare a salariatilor si reducerii muncii la negru.
Majorarea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata va avea impact asupra cresterii consumului cu o influenta si asupra importului bunurilor de consum.
Cresterea salariului minim poate avea efecte pozitive asupra ocuparii in sectoarele in care exista cerere de forta de munca datorita faptului ca munca devine mai atractiva pentru anumite categorii de salariati(femei, tineri,etc.).
Majorarea salariului de baza minim brut pe tara influenteaza, pe langa cei 1.823.520 de salariati direct afectati, si mult mai multe drepturi si obligatii, cum ar fi:
- modificarea salariului de baza minim brut pe tara determina cresterea contributiei pentru persoane cu handicap neincadrate intrucat acest calcul se raporteaza la salariul minim (Legea nr. 448/2006 art.78 alin.(3));
- modificarea salariului de baza minim brut pe tara determina cresterea punctului de amenda intrucat acesta se raporteaza la salariul minim (Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.195/2002 privind circulatia pe drumurile publice, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare – art.98).
Masura cresterii salariului minim afecteaza multiple sectoare de activitate cum ar fi comertul, transporturile si intreprinderile mici si mijlocii unde nivelul salariilor este mai mic fata de medie cu influente asupra cresterii cheltuielilor cu forta de munca.
Saptamana trecuta, premierul Marcel Ciolacu a anuntat ca a cazut de acord cu reprezentantii sindicatelor si patronatelor sa mentina scutirea de taxe pe cei 300 de lei din salariul minim.
"Apreciez din nou seriozitatea si responsabilitatea partenerilor sociali, acest dialog fiind calea sigura pentru a asigura un nivel corect al veniturilor pentru salariatii din Romania", a spus Marcel Ciolacu.