„Numarul pensionarilor este din ce in ce mai mare, iar sursele lor de venit sunt din ce in ce mai putine. Slujbele bine platite sunt extrem de rare, daca nu inexistente, iar daca unei persoane i se ia si venitul minim reprezentat de salariul pe care il incasa, din ce va putea sa isi asigure existenta pana la primirea deciziei de pensionare si, implicit, a drepturilor de pensie?”, s-au intrebat parlamentarii care au initiat un proiect de lege pentru completarea Legii 49/2010 privind unele masuri in domeniul muncii si asigurarilor sociale.
Articol unic: Legea 49/2010 privind unele masuri in domeniul muncii si asigurarilor sociale publicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 195 din 29 martie 2010, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
La art. I, pct. 3, se va introduce un nou alineat, alin. (5), la art. 83, care va avea urmatorul cuprins:
„(5) Drepturile financiare ale persoanelor care indeplinesc conditiile de pensionare se vor calcula astfel:
a) din data incetarii de drept a raportului de serviciu si a contractului individual de munca existente si pana in data cand este emisa decizia de pensionare, persoana care indeplineste conditiile de pensionare va primi lunar un salariu minim pe economie.
b) in momentul emiterii deciziei de pensionare, sumele incasate din data incetarii de drept a raportului de serviciu si a contracului individul de munca vor fi scazute din drepturile de pensie aferente perioadei cuprinse intre data incetarii de drept a raportului de serviciu si data emiterii deciziei de pensionare”.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Societate cu profil IT doreste sa angajeze student cu contract de internship. Cate ore poate lucra maxim fiind student care nu poate veni zilnic fiind examene si cursuri. Forma de contract este CIM ? sau nu? Care este salariul brut minim si ce impozite suporta firma. Care este perioada maxima de contract.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: In cazul salariatilor detasati transnational, cheltuielile generate de detasare sunt dispuse astfel: 1. Transportul - este achitat direct de angajator prin achizitia biletelor de calatorie prin plata directa din contul angajatorului; 2. Cazarea - este asigurata prin inchirierea directa de catre angajator a unor locuinte, si plata directa din contul angajatorului a costului cu chiria; 3. Masa - este asigurata de beneficiarul serviciilor prin acordarea la cantina acestuia. In acest caz, cum...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: O firma de IT din Romania doreste sa trimita doi salariati pentru cate 3 zile, o data la 3 luni, unul in UK si unul in Germania pentru o intalnire de afaceri cu colegi dintr-o intreprindere care apartine grupului de intreprinderi la nivel global. Salariatii nu vor desfasura activitate pentru compania in care se deplaseaza, nu va exista un raport de munca intre salariati si compania in care se deplaseaza, iar rezultatele si informatiile acumulate in urma intalnirii vor fi aplicate ulterior pentru...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<