Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a respins joi ca neintemeiata exceptia de neconstitutionalitate privind inlaturarea prescriptiei executarii pedepsei pentru infractiunile de omor.
Decizia este definitiva si general obligatorie.
"Cu majoritate de voturi, Curtea a respins exceptia de neconstitutionalitate a art. 125 din Codul Penal. Concret — cum s-a spus in presa — prescriptia infractiunilor comise de tortionari nu se implineste. Deci, nu se aplica prescriptia. Faptele nu se prescriu. Mai exact, faptele de crima nu sunt prescriptibile, nici raspunderea penala, nici executarea pedepsei", a afirmat Zegrean, dupa decizia CCR.
Curtea a reluat, joi, discutiile in cazul exceptiei de neconstitutionalitate privind inlaturarea prescriptiei executarii pedepsei pentru infractiunile de omor.
In 21 noiembrie, CCR a decis repunerea pe rol pentru 12 decembrie a exceptiei ridicate de Nicolae Jr. Trebuian, care a contestat constitutionalitatea dispozitiilor art. 125 alin.3 din Codul penal.
Anterior, in 15 octombrie, CCR a amanat solutionarea exceptiei din cauza imposibilitatii constituirii completului de judecata.
Exceptia a fost dezbatuta prima data in sedinta publica din 24 septembrie.
In octombrie, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER) si-a exprimat ingrijorarea privind posibila blocare a dosarelor Revolutiei ca urmare a solutionarii unei exceptii de neconstitutionalitate de catre Curtea Constitutionala a Romaniei.
Presedintele executiv al IICCMER, Andrei Muraru, a transmis la acea data judecatorilor CCR o scrisoare privind situatia care ar fi creata odata cu admiterea exceptiei de neconstitutionalitate a Legii 27/2012.
"Legea 27/2012 are implicatii inclusiv in ceea ce priveste cercetarea si judecarea persoanelor responsabile pentru decesele inregistrate in contextul evenimentelor din decembrie 1989. O admitere a exceptiei de neconstitutionalitate in cauza legata de imprescriptibilitatea infractiunilor pentru care nu s-au implinit inca termenele de prescriptie ar insemna ca persoanele responsabile pentru infractiunile de omor nu vor mai putea fi trase la raspundere penala. Consecinta ar fi ca faptele de la Revolutie pentru care nu se indeplinise termenul de prescriptie in martie 2012 (si care devenisera astfel imprescriptibile) vor fi prescrise definitiv, deci nu se mai poate atrage raspunderea penala a faptuitorilor. Toate denunturile vor fi solutionate prin rezolutii de neincepere a urmaririi penale. Precizam ca modificarea din 2012 nu are niciun efect asupra faptelor de omor pentru care termenul de prescriptie a raspunderii penale era deja implinit", se arata in scrisoarea adresata CCR.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: As dori sa aflu care sunt conditiile ce trebuie indeplinite pentru ca un cetatean roman sa fie delegat sau detasat in Elvetia la o alta societate. In mod specific: Care este perioada maxima permisa pentru delegare/detasare? Cine este responsabil pentru plata salariului si in ce moneda se efectueaza aceasta plata? Ce documente sunt necesare pentru a formaliza detasarea/delegarea? Cine suporta costurile pentru cazare? Cine acopera cheltuielile de transport? Va rugam sa ne furnizati aceste...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Administratorul doreste sa schimbe sistemul de evidenta/pontaj privind prezenta angajatilor la locul de munca. Este vorba de un sistem inchis, o tableta pe care angajatul va semna la intrarea in incinta societatii, in acelasi timp se va face si o poza a angajatului; la fel se va intampla la iesirea din unitate a angajatului la sfarsitul programului de lucru. Informatiile mentionate se vor pastra pana la sfarsitul lunii sau cel mult 2 saptamani dupa, cand persoana desemnata cu centralizarea si...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<