Putini angajatori stiu ca un salariat care lucreaza o ora pe zi beneficiaza de concediu de odihna ca si salariatul care lucreaza 8 ore pe zi, daca in contractul colectiv de munca aplicabil nu este prevazuta o alta clauza. Iata de ce!
Art. 145 din Codul Muncii, republicat,
stabileste ca durata minima a concediului de odihna anual este de 20 de zile lucratoare. Durata efectiva a concediului de odihna anual se stabileste in contractul individual de munca, cu respectarea legii si a contractelor colective aplicabile, si se acorda proportional cu activitatea prestata intr-un an calendaristic.
Sarbatorile legale in care nu se lucreaza, precum si zilele libere platite stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil nu sunt incluse in durata concediului de odihna anual.
Alin. (4) al art 145 din Codul muncii, republicat, potrivit caruia durata concediului anual de odihna pentru salariatii cu contract individual de munca (CIM ) cu timp partial se acorda proportional cu timpul efectiv lucrat, a fost abrogat.
In concluzie, concediul de odihna pentru salariatul angajat cu contract individual de munca cu timp partial de o ora pe zi, se acorda anual si este de minim 20 de zile lucratoare daca in contractul colectiv de munca aplicabil nu este prevazuta o clauza mai favorabila salariatului.
Daca salariatul ar fi lucrat doar o zi pe saptamana s-ar fi aplicat regula proportionalitatii cu activitatea prestata intr-un an calendaristic, ori salariatul lucreaza zilnic o ora ceea ce ii confera dreptul de a beneficia de concediu de odihna ca si salariatul care lucreaza cu norma intreaga.
Totodata, conform art. 106 din Codul muncii,
salariatul incadrat cu contract de munca cu timp partial se bucura de drepturile salariatilor cu norma intreaga, in conditiile prevazute de lege si de contractele colective de munca aplicabile. Doar drepturile salariale se acorda proportional cu timpul efectiv lucrat, raportat la drepturile stabilite pentru programul normal de lucru.
In consecinta, salariatul angajat cu o ora pe zi va beneficia de concediu de odihna la fel cu salariatul angajat cu norma intreaga deoarece concediul de odihna nu se acorda pe ore ci pe zile iar ziua de munca a salariatului angajat cu o ora pe zi este de o ora.
Astfel, cum am aratat mai sus, concediul de odihna se acorda raportat la numarul de zile cat lucreaza salariatul pe an si nu la numarul de ore. Salariatul angajat cu o ora pe zi beneficiaza de acelasi numar de zile de concediu de odihna cu salariatul care lucreaza 8 ore pe zi.
Salariatul care lucreaza o zi pe saptamana, o ora sau 8 ore, nu are importanta, va avea durata concediului de odihna de 4 zile pe an.
21 zile co/an : 12 luni pe an = 1,75 zile co/luna
1,75 zile co/luna : 21 zile /luna = 0,083
0,083 x 4 zile pe luna = 0,333 zile CO/luna
0,333 x 12 luni/an = 3,999 zile CO/an
In raporturile de munca drepturile intotdeauna se rotunjesc in favoarea salariatului. In concluzie, salariatul va beneficia de 4 zile de concediu de odihna pe an.
Raspuns oferit in luna ianuarie 2023 de catre specialistii site-ului
PortalCodulMuncii.ro. Dati
click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Muncii + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.