CEDO a analizat o cerere depusa de sute de pompieri care trebuie sa se imunizeze pentru a nu fi concediati si a decis ca obligarea la vaccinare nu reprezinta un risc.
"Curtea a apreciat ca aceste cereri sunt in afara domeniului de aplicare a Articolului 39 din reglementarea sa" care permite sesizarea in procedura de urgenta cand solicitantii sunt expusi "unui risc real de daune ireparabile".
Pompierii invocasera dispozitiile Conventiei europene a drepturilor omului referitoare la "dreptul la viata" si "dreptul la respectarea vietii private si familiale".
Ei cereau CEDO sa "suspende obligativitatea vaccinarii" prevazuta prin legea din 5 august 2021 referitoare la gestionarea crizei sanitare si sa suspende de asemenea "dispozitiile prevazand interzicerea exercitarii activitatilor" celor care "nu se vor fi conformat vaccinarii obligatorii", precum si "intreruperea remunerarii acestora".
Decizia CEDO, luata de un complet format din sapte judecatori, nu prevede totusi "imposibilitatea unor decizii ulterioare cu privire la admisibilitate si asupra fondului cazurilor respective", precizeaza curtea.
Intr-un comunicat anuntand intentia sa de a sesiza Curtea, sindicatul Sud SDIS al pompierilor insista la inceputul lunii august asupra faptului ca "nu este impotriva vaccinului", ci doar impotriva obligativitatii vaccinarii, "foarte prost primita, inclusiv de persoane deja vaccinate".
Curtea Constitutionala a Frantei a sustinut, cu unele exceptii, la 5 august, legea adoptata de parlamentul tarii privind obligativitatea vaccinarii pentru angajatii serviciilor de urgenta, medicilor si profesorilor, conform presei franceze.
In cele din urma, va reamintim ca
CEDO deja a stabilit faptul ca "vaccinarea obligatorie poate fi necesara intr-o societate democratica".