Programul legislativ al Guvernului Romaniei pe 2011 se concentreaza pe Capitolul 4 - Justitie si politici anticoruptie. Va prezentam cateva legi incadrate in aceasta categorie, cu principalele prevederi:
Proiect de Lege pentru instituirea unor masuri privind solutionarea cauzelor intr-un termen rezonabil
- reglementarea – in scopul respectarii dreptului la un proces echitabil intr-un termen rezonabil si a dreptului la un remediu eficient, garantate de art.6 alin.1 si art.13 din Conventia pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale – a unor remedii pentru durata excesiva a proceselor, in conformitate cu standardele stabilite in jurisprudenta CEDO, care a pronuntat numeroase hotarâri in care a constatat incalcarea, de catre România, a dreptului la un proces echitabil intr-un termen rezonabil; - instituirea unor remedii preventive si compensatorii – constând in repararea prejudiciilor cauzate de intârzierile survenite in solutionarea cauzei – in ambele materii, civila si penala, precum si a unor dispozitii tranzitorii prin care remediile astfel create sa fie accesibile si partilor din procedurile aflate pe rol sau finalizate, la data intrarii in vigoare a legii.
Proiect de Lege pentru modificarea Legii nr. 302/2004 privind cooperarea judiciara internationala in materie penala
- prin modificarea Legii nr. 302/2004 urmeaza a fi transpuse in legislatia nationala doua decizii –cadru: - Decizia-cadru 2008/909/JAI din 27 noiembrie 2009 privind aplicarea principiului recunoasterii reciproce in cazul hotarârilor judecatoresti in materie penala care impun pedepse sau masuri privative de libertate in scopul executarii lor in Uniunea Europeana; - Decizia-cadru nr. 2009/299/JAI din 26 februarie 2009 de modificare a Deciziilor-cadru 2002/584/JAI, 2005/214/JAI, 2006/786/JAI, 2008/909/JAI si 2008/947/JAI, de consolidare a drepturilor procedurale ale persoanelor si de incurajare a aplicarii principiului recunoasterii reciproce cu privire la deciziile pronuntate in absenta persoanei in cauza de la proces.
Proiect de Lege pentru modificarea Legii nr.189/2003 privind asistenta judiciara internationala in materie civila si comerciala
- imbunatatirea cadrului juridic intern in domeniul asistentei judiciare internationale raportat la noile instrumente comunitare elaborate in domeniul cooperarii judiciare internationale in materie civila si comerciala.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Un angajat, dupa perioada maxima de concediu medical, ajunge la comisie medicala pentru pensionare anticipata. Cand se incheie contractul de munca? la momentul eliberarii deciziei de catre comisia medicala de pensionare anticipata sau la momentul eliberarii deciziei de pensionare pe caz de boala?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am avut o Intreprindere Individuala intre perioada 01.08.2023 si 30.08.2024. Pentru anul 2023 am realizat venituri impozabile in valoare de 28.000, iar pentru anul 2024 37.000. Pentru anul 2023 am platit numai impozit si sanatate, si pentru 2024 tot impozit si sanatate. CAS-ul ar fi trebuit platit in situatia de fata, tinund cont, ca nici un an nu a fost intreaga?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem un nr. de 10 angajati cu contract de munca pe perioada nedeterminata care beneficiau de indemnizatie de somaj atunci cand au fost angajati. Nu s-a incheiat conventie cu AJOFM pentru ca angajatorul sa beneficieze de subventionarea locurilor de munca. Din cauza unor dificultati financiare s-a decis incetarea contractelor angajatilor aflati in perioada de proba cu art. 31 alin. 3. Va rog sa imi spuneti in baza caror prevederi legale refuza AJOFM reluarea platii indemnizatiei de somaj...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<