Probele
Probele in procedura cererilor de valoare redusa sunt in principal inscrisuri, explicatii ale partilor, cu posibilitatea pe care o are instanta sa incuviinteze si alte probe, daca cheltuielile cu administrarea acestora nu ar fi vadit excesiva.
In ordonanta de plata, daca ar aparea posibilitatea administrarii unor alte probe in afara de inscrisuri si lamuriri, instanta este obligata sa respinga cererea.
Termenul de solutionare
In cazul procedurii privind cererile de valoare redusa termenul de solutionare poate varia usor in functie de actele care se cer comunicate, de eventualele lamuriri de care ar avea nevoie instanta, de cererea reconventionala daca este formulata de parat, dar se poate estima o durata de aproximativ 90 de zile.
Pentru ordonanta de plata exista prevederi exprese pentru incadrarea termenului in 45 de zile de la sesizarea instantei, dar in calculul acestui termen nu intra perioada necesara pentru comunicarea actelor de procedura si intarzierea cauzata de creditor, inclusiv ca urmare a modificarii sau completarii cererii.
Procedura de solutionare
Procedura cererilor de valoare redusa nu presupune de regula citarea partilor si dezbateri in contradictoriu, fiind in esenta o procedura scrisa care se desfasoara in camera de consiliu.
Ordonanta de plata se deruleaza cu citarea partilor, in sedinta publica.
Efectul caii de atac
In ambele proceduri calea de atac nu este suspensiva de executare, partea interesata putand obtine suspendarea executarii silite cu dare de cautiune.
Cautiunea este fixa, de 10% din valoarea obiectului contestat in procedura privind cererile de valoare redusa, iar in ordonanta de plata, cuantumul cautiunii va fi fixat de instanta.
Cea mai importanta deosebire dintre cele doua proceduri speciale priveste efectele hotararii de respingere sub aspectul autoritatii de lucru judecat. In timp ce incheierea de respingere a cererii de ordonanta nu impiedica introducerea unei noi cereri, hotararea prin care se respinge cererea de valoare redusa evoca fondul pretentiei deduse judecatii.
Autor: cons. jur. Ana-Maria Borz
sursa: Ghid pentru recuperarea debitelor >>>
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata va creste de la 3.700 lei la 4.050 lei incepand cu 01.01.2025, ceea ce inseamna 2.430 lei salariul net. Daca angajatorul da tichete de masa , taxele pe tichete CASS si impozit duc la scaderea salariului net. Obligatia de garantat in plata inseamna ca angajatorul este obligat si la net sa dea minim 2430 lei sau doar brutul este obligatoriu sa fie minim 4050 lei?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: In cazul unei societati comerciale care urmeaza sa isi inceteze activitatea de la 01.01.2025, angajatorul este obligat sa instiinteze angajatii de spre acest lucru inainte si sa respecte perioada de preaviz, care este un drept al angajatilor? Sau care este termenul in care angajatorul instiinteaza angajatii cu privire la incetarea activitatii?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am primit de la o angajata adeverinta de la medic precum este insarcinata in 13 saptamani, ma puteti indruma va rog frumos ce trebuie sa fac mai departe? De la medicina muncii mi a spus sa o trimit la ei si cu raportul facut de ei trebuie sa merg la ITM sa il depun acolo. Imi puteti spune pasii ce trebuie sa ii urmez?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<