Contestatia privind tergiversarea procesului civil va fi solutionata de instanta ierarhic superioara, potrivit unei legi promulgate de presedintele Romaniei.
Proiectul de lege a fost initiat de Guvern ca urmare a unei decizii de neconstitutionalitate emisa in 2020. Joi, presedintele Klaus Iohannis l-a promulgat prin decret prezidential.
Potrivit noilor reglementari, contestatia este de competenta instantei ierarhic superioare, care o solutioneaza in complet format din 3 judecatori. Cand procesul se judeca la Inalta Curte de Casatie si Justitie, contestatia se solutioneaza in completul de 5 judecatori. Cand procesul se judeca de completul de 5 judecatori, contestatia se solutioneaza de un alt complet de 5 judecatori.
Formularea contestatiei nu suspenda judecata, iar initiativele nefondate pot fi sanctionate cu amenda judiciara de pana la 2.000 de lei.
Art. I. - Legea nr. 134/2010 privind Codul de procedura civila, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 247 din 10 aprilie 2015, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica dupa cum urmeaza:
1. Articolul 524 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„Forma contestatiei Art. 524. - Contestatia se formuleaza in scris si se depune la instanta investita cu solutionarea procesului in legatura cu care se invoca tergiversarea judecatii. Contestatia se poate formula si verbal in sedinta, caz in care va fi consemnata, impreuna cu motivele aratate de parte, in incheierea de sedinta.”
2. Articolul 525 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„Competenta. Procedura de solutionare
Art. 525. - (1) Contestatia este de competenta instantei ierarhic superioare, care o solutioneaza in complet format din 3 judecatori. Cand procesul se judeca la Inalta Curte de Casatie si Justitie, contestatia se solutioneaza in completul de 5 judecatori. Cand procesul se judeca de completul de 5 judecatori, contestatia se solutioneaza de un alt complet de 5 judecatori.
(2) Instanta investita cu judecarea procesului va inainta de indata contestatia instantei competente, impreuna cu o copie certificata de pe dosarul cauzei. Atunci cand este posibil, acestea se trimit instantei ierarhic superioare in format electronic.
(3) Formularea contestatiei nu suspenda judecata.
(4) Instanta solutioneaza contestatia in termen de 10 zile de la primirea dosarului.
(5) Judecata se face in camera de consiliu, cu citarea partilor, printr-o hotarare care nu este supusa niciunei cai de atac, ce trebuie motivata in termen de 5 zile de la pronuntare.
(6) Daca instanta gaseste contestatia intemeiata, va dispune ca instanta care judeca procesul sa indeplineasca actul de procedura sau sa ia masurile legale necesare, aratand care sunt acestea si stabilind, cand este cazul, un termen pentru indeplinirea lor.
(7) In toate cazurile, instanta care solutioneaza contestatia nu va putea da indrumari si nici nu va putea oferi dezlegari asupra unor probleme de fapt sau de drept care sa anticipeze modul de solutionare a pricinii ori care sa aduca atingere libertatii judecatorului cauzei de a hotari, conform legii, cu privire la solutia ce trebuie data procesului.”
3. Articolul 526 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„Sanctionarea contestatorului de rea-credinta
Art. 526. - (1) Atunci cand contestatia a fost facuta cu rea-credinta, autorul acesteia poate fi obligat la plata unei amenzi judiciare de la 500 lei la 2.000 lei, precum si, la cererea partii interesate, la plata de despagubiri pentru repararea prejudiciului cauzat prin introducerea contestatiei.
(2) Reaua-credinta rezulta din caracterul vadit nefondat al contestatiei, precum si din orice alte imprejurari care indreptatesc constatarea ca exercitarea acesteia s-a facut in alt scop decat acela pentru care legea o recunoaste.”
Art. II. - Dispozitiile art. 524 - 526 din Legea nr. 134/2010 privind Codul de procedura civila, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si cu modificarile aduse prin prezenta lege, sunt aplicabile si contestatiilor formulate dupa data intrarii in vigoare a prezentei legi.