Noul Cod de Procedura Civila consacra in Titlul X, art. 1011 - 1018, o procedura speciala privind cererile cu valoare redusa, procedura la care se poate apela inclusiv pentru recuperarea creantelor, in limitele si in conditiile stabilite de lege.
Avand in vedere noutatea acestui tip de cerere, vom incerca sa facem o descriere a procedurii, astfel incat sa poata fi utilizata in mod corect atunci cand este oportuna.
Valoarea cererii
Conform art. 1011 Cod procedura civila, procedura privind cererile cu valoare redusa se aplica atunci cand valoarea cererii, fara a se lua in considerare dobanzile, cheltuielile de judecata si alte venituri accesorii, nu depaseste suma de 10.000 lei la data sesizarii instantei.
Exceptii
Nu pot fi formulate astfel de cereri:
1. in materie fiscala,
2. in materie vamala sau administrativa,
3. in ceea ce priveste raspunderea statului pentru acte sau omisiuni in cadrul exercitarii autoritatii publice,
4. nici cereri referitoare la:
- starea civila sau capacitatea persoanelor fizice;
- drepturile patrimoniale nascute din raporturile de familie;
- mostenire;
- insolventa, concordatul preventiv, procedurile privind lichidarea societatilor insolvabile si a altor persoane juridice sau alte proceduri asemanatoare;
- asigurari sociale;
- dreptul muncii;
- inchirierea unor bunuri imobile, cu exceptia actiunilor privind creantele avand ca obiect plata unei sume de bani;
- arbitraj;
- atingeri aduse dreptului la viata privata sau altor drepturi care privesc personalitatea.
Caracterul alternativ
Potrivit art. 1012 Cod Procedura civila, reclamantul are posibilitatea de a alege intre procedura speciala reglementata de prezentul titlu si procedura de drept comun. Reclamantul are posibilitatea ca, in situatia formularii unei cereri pe dreptul comun, cel mai tarziu la primul termen de judecata, sa solicite instantei aplicarea procedurii speciale privind cererile cu valoare redusa.
Competenta de a solutiona cererea in prima instanta apartine judecatoriei.
Cererea
Cererea cu valoare redusa consta intr-un formular, ce urmeaza a fi aprobat de ministrul justitiei, si care va fi completat de catre reclamant in mod corect. Acesta va fi depus sau trimis la instanta competenta, impreuna cu inscrisurile de care intelege sa se foloseasca in sustinerea cererii.
Formularul de cerere va contine rubrici care sa permita identificarea partilor, valoarea pretentiei, indicarea probelor si alte elemente necesare solutionarii cauzei.
In situatia in care formularul de sesizare a instantei nu a fost corect, clar sau adecvat completat, instanta va acorda reclamantului posibilitatea sa completeze sau sa rectifice formularul ori sa furnizeze informatii sau inscrisuri suplimentare, folosind in acest scop un alt formular-tip.
In cazul in care reclamantul nu completeaza sau nu rectifica formularul de cerere in termenul stabilit de instanta, cererea va fi anulata.
Procedura solutionarii cererii
Conform art. 1015 Cod Procedura Civila, procedura cu privire la cererile cu valoare redusa este scrisa si se desfasoara in intregul ei in camera de consiliu.
Daca instanta apreciaza ca este necesara infatisarea partilor sau a primit o solicitare in acest sens de la una dintre parti, poate dispune infatisarea acestora, urmand ca partile sa fie citate in acest scop.
Instanta va trimite paratului un formular de raspuns, insotit de o copie a formularului de cerere si de copii de pe inscrisurile depuse de reclamant. In apararea sa, paratul are posibilitatea ca in termen de 30 de zile de la comunicarea actelor sa depuna sau sa trimita formularul de raspuns completat corespunzator, precum si copii de pe inscrisurile de care intelege sa se foloseasca. Paratul poate sa raspunda prin orice alt mijloc adecvat, fãra utilizarea formularului de raspuns si are dreptul sa formuleze cerere reconventionala.
Raspunsul paratului, cererea reconventionala, daca este cazul, precum si inscrisurile depuse de parat vor fi comunicate reclamantului.
Daca paratul a formulat cerere reconventionala, reclamantul, va urma procedura prevazuta anterior pentru parat, pentru a raspunde pretentiilor din cererea reconventionala.
Hotararea
In termen de 30 de zile de la primirea tuturor informatiilor necesare sau, dupa caz, de la dezbaterea orala, instanta va pronunta si redacta hotararea.
Hotararea primei instante este executorie de drept, conform prevederilor art. 1016 Cod Procedura Civila si este supusa numai apelului, in termen de 30 de zile de la comunicare.
In ceea ce priveste cheltuielile de judecata, art. 1017 Cod de Procedura Civila prevede ca instanta va acorda cheltuieli de judecata in masura in care acestea au fost necesare si nu au o valoare disproportionata in raport cu valoarea cererii.
av. Adriana Platon