Procedura de judecata
In procedura intemeiata pe dreptul comun, creditorul poate uza de toate probele pe care vrea sa le aduca in sustinerea dreptului sau.
Spre deosebire de somatia de plata sau de ordonanta de plata, probele in procedura obisnuita nu sunt limitate la inscrisuri. Se pot folosi ca probe martori, expertize, interogatorii.
Solutiile pronuntate de instanta pot fi:
-
admiterea cererii
-
respingerea cererii
-
inchiderea dosarului
In cazul admiterii cererii, dupa respingerea cailor de atac promovate de catre debitor sau prin renuntarea la acestea, creditorul poate obtine o recunoastere a intregii creante si a dobanzilor aferente sau o admitere partiala. Indiferent de intinderea creantei pentru care i s-a admis cererea, creditorul este in posesia unui titlu executoriu care dupa investirea cu formula executorie, ii permite urmarirea silita a debitorului sau.
Caile de atac
Noul Cod de procedura civila recalifica si caile de atac, apelul devine cale ordinara de atac, iar recursul cale extraordinara. In raport de aceste prevederi, hotararea pronuntata pe dreptul comun in vederea recuperarii creantelor, poate fi atacata cu apel.
Caile de atac extraordinare care pot fi promovate in anumite conditii impotriva hotararii instantei de fond sunt: recursul, contestatia in anulare si revizuirea.
Autor: Cons. Jur. Ana-Maria Borz
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Am fost angajata stat plata cu conventie de munca conform Legii 1/2005 la o societate cooperativa mestesugareasca. In acest moment sunt pensionata anticipat Sunt membru cooperator inca, si unul din cei 5 asociati ai societatii membru fondator. De asemeni sunt administratorul firmei prin contract de administrare specific cooperatiei care se transmite periodic la Registrul Comertului. Conform celor descrise anterior, imi desfasor inca activitea in firma ca si cum as fi angajata. Exista...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am emis si adus la cunostinta salariatului ca in urma reorganizarii i s-a desfiintat postul si nu ii putem oferi altul conform studiilor sale, drept urmare, dupa implinirea celor 20 de zile de preaviz vom emite decizia de concediere. I-am adus la cunostinta sub forma de semnatura pe data de 03.04.2025. Ziua de 2 mai este zi libera cu recuperare. Conducerea a stabilit recuperarea acesteia la finalul lunii mai cand el nu va mai avea calitatea de salariat. Intrebarea este: iau in calcul in cele 20...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<