Procedura de judecata
In procedura intemeiata pe dreptul comun, creditorul poate uza de toate probele pe care vrea sa le aduca in sustinerea dreptului sau.
Spre deosebire de somatia de plata sau de ordonanta de plata, probele in procedura obisnuita nu sunt limitate la inscrisuri. Se pot folosi ca probe martori, expertize, interogatorii.
Solutiile pronuntate de instanta pot fi:
-
admiterea cererii
-
respingerea cererii
-
inchiderea dosarului
In cazul admiterii cererii, dupa respingerea cailor de atac promovate de catre debitor sau prin renuntarea la acestea, creditorul poate obtine o recunoastere a intregii creante si a dobanzilor aferente sau o admitere partiala. Indiferent de intinderea creantei pentru care i s-a admis cererea, creditorul este in posesia unui titlu executoriu care dupa investirea cu formula executorie, ii permite urmarirea silita a debitorului sau.
Caile de atac
Noul Cod de procedura civila recalifica si caile de atac, apelul devine cale ordinara de atac, iar recursul cale extraordinara. In raport de aceste prevederi, hotararea pronuntata pe dreptul comun in vederea recuperarii creantelor, poate fi atacata cu apel.
Caile de atac extraordinare care pot fi promovate in anumite conditii impotriva hotararii instantei de fond sunt: recursul, contestatia in anulare si revizuirea.
Autor: Cons. Jur. Ana-Maria Borz
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Compania noastra a negociat cu un tert reduceri de abonamente la sala de sport/ piscina pentru angajatii sai si a incheiat cu tertul un protocol de colaborare. Valoarea discountului este in functie de nr de angajati care acceseaza serviciile sportive. Angajatii care doresc isi platesc singuri abonamentul, insa beneficiaza de reducerea negociata de angajator. Va rog sa-mi comunicati daca reducerea reprezinta un beneficu extrasalarial si care este tratamentul fiscal al acesteia.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Daca mama a nascut copilul in Germania si a beneficiat acolo de indemnizatie pentru cresterea copilului, iar dupa un an familia s-a mutat in Romania, mama poate beneficia de indemnizatia pentru cresterea copilului in Romania pana cand copilul implineste doi ani? Care este procedura de solicitare? Trebuie aduse adeverinte din Germania?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<