Procedura de judecata
In procedura intemeiata pe dreptul comun, creditorul poate uza de toate probele pe care vrea sa le aduca in sustinerea dreptului sau.
Spre deosebire de somatia de plata sau de ordonanta de plata, probele in procedura obisnuita nu sunt limitate la inscrisuri. Se pot folosi ca probe martori, expertize, interogatorii.
Solutiile pronuntate de instanta pot fi:
-
admiterea cererii
-
respingerea cererii
-
inchiderea dosarului
In cazul admiterii cererii, dupa respingerea cailor de atac promovate de catre debitor sau prin renuntarea la acestea, creditorul poate obtine o recunoastere a intregii creante si a dobanzilor aferente sau o admitere partiala. Indiferent de intinderea creantei pentru care i s-a admis cererea, creditorul este in posesia unui titlu executoriu care dupa investirea cu formula executorie, ii permite urmarirea silita a debitorului sau.
Caile de atac
Noul Cod de procedura civila recalifica si caile de atac, apelul devine cale ordinara de atac, iar recursul cale extraordinara. In raport de aceste prevederi, hotararea pronuntata pe dreptul comun in vederea recuperarii creantelor, poate fi atacata cu apel.
Caile de atac extraordinare care pot fi promovate in anumite conditii impotriva hotararii instantei de fond sunt: recursul, contestatia in anulare si revizuirea.
Autor: Cons. Jur. Ana-Maria Borz
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Un salariat este sanctionat disciplinar cu reducerea salariului pe 3 luni insa refuza sa primeasca personal decizia, se trimite acasa prin curier cu confirmare de primire art. 252 Codul muncii insa refuza sa primeasca plicul. Decizia respectiva se va pune in aplicare daca salariatul NU o primeste. Cum se procedeaza in acest caz? Daca se pune in aplicare cu ce data - cu data revenirii plicului in societate? Cand se transmite in Revisal ?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Va rog sa ma ajutati in urmatoarea situatie: speta ar fi: salariata cu norma intreaga peste 26 ani, Salar brut 6000 lei la fel si ultimele 6 luni anterioare concediului medical, fara pers. in intretinere, fara tichete, sporuri., are stagiu de cotizare. Are 17 zile de concediu prenatal si 4 zile lucrate. La calculul salariului aferent timpului lucrat avem 1143 Ron la care trebuie sa ii aplicam deducerea de baza. Intrebarea ar fi, cat este deducerea personala de baza in aceasta situatie? 4050*20%...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<