Procedura de judecata
In procedura intemeiata pe dreptul comun, creditorul poate uza de toate probele pe care vrea sa le aduca in sustinerea dreptului sau.
Spre deosebire de somatia de plata sau de ordonanta de plata, probele in procedura obisnuita nu sunt limitate la inscrisuri. Se pot folosi ca probe martori, expertize, interogatorii.
Solutiile pronuntate de instanta pot fi:
-
admiterea cererii
-
respingerea cererii
-
inchiderea dosarului
In cazul admiterii cererii, dupa respingerea cailor de atac promovate de catre debitor sau prin renuntarea la acestea, creditorul poate obtine o recunoastere a intregii creante si a dobanzilor aferente sau o admitere partiala. Indiferent de intinderea creantei pentru care i s-a admis cererea, creditorul este in posesia unui titlu executoriu care dupa investirea cu formula executorie, ii permite urmarirea silita a debitorului sau.
Caile de atac
Noul Cod de procedura civila recalifica si caile de atac, apelul devine cale ordinara de atac, iar recursul cale extraordinara. In raport de aceste prevederi, hotararea pronuntata pe dreptul comun in vederea recuperarii creantelor, poate fi atacata cu apel.
Caile de atac extraordinare care pot fi promovate in anumite conditii impotriva hotararii instantei de fond sunt: recursul, contestatia in anulare si revizuirea.
Autor: Cons. Jur. Ana-Maria Borz
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Avem urmatoarea situatie: la depunerea dosarului de recuperare a concediilor medicale avem lipsa 2 medicale pierdute. Ca solutionare, vrem sa stim, daca cele doua medicale vor fi duse in copie la medicul emitent si completate de acesta cu ,,Duplicat,,, parafa si semnatura, putem depune dosarul pentru recuperare fara a intampina probleme?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem urmatoarea speta: Asupra venitului salarial unui angajat exista 4 decizii de executare silita. Toate cele 4 titluri executorii sunt dispuse de catre executori judecatoresti si reprezinta credite bancare. Credit 1= sold de retinut 1000 lei Credit 2= sold de retinut 5000 lei Credit 3 = sold de retinut 7000 lei Credit 4= sold de retinut 8000 lei Va rugam sa ne spuneti care este varianta corecta de calcul a retinerilor din salariu. 1.In cazul in care exista doua sau mai multe titluri executorii...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Este specificat in CIM, la obligatiile angajatorilor: "sa informeze salariatul cu privire la obligatia de a adera la un fond de pensii administrat privat, in conditiile legii". As dori un model de document cu toate detaliile obligatorii care trebuie sa existe privind aceasta informare. Sau am putea sa inseram un paragraf in Minuta de informare privind acest aspect? Daca da, va rog, sa imi spuneti exact ce informatii trebuie sa contina pt a fii conform legii.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<