Mircea Geoana, adjunctul secretarului general al NATO, se situeaza pe primul loc in intentiile de vot la alegerile prezidentiale, cu 26,2%, urmat de Marcel Ciolacu, Diana Sosoaca, George Simion si Nicolae Ciuca, arata datele unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro.
Daca Geoana nu candideaza, primul loc ii revine lui Ciolacu, cu 27,4% din voturi, urmat de Sosoaca, Simion si Ciuca. ”Se observa faptul ca Diana Sosoaca si George Simion concureaza pe acelasi segment de votanti, ceea ce inseamna ca o crestere a unuia determina automat scaderea intentiei de vot pentru celalalt”, afirma directorul INSCOP Research, Remus Stefureac.
Potrivit rezultatelor sondajului,
peste 57% dintre respondenti au declarat ca vor merge la vot la alegerile prezidentiale.
- Pe o scara de la 1 la 10, in care 1 inseamna ca ”sigur nu” voi merge la vot si 10 ”sigur da” voi merge la vot, 13% dintre romani au ales 1, 1.7% au ales 2, 1.6% au ales 3, 1.2% au ales 4, 6.2% au ales 5, 2.1% au ales 6, 2.9% au ales 7. 7% indica 8, 6% - 9 si 57.6% - 10. 0.7% reprezinta ponderea non-raspunsurilor.
”INSCOP Research a testat doua scenarii de vot pentru alegerile prezidentiale, unul care include doar liderii principalelor partide politice in calitate de candidati, iar altul care il include si pe Mircea Geoana in calitate de candidat independent alaturi de liderii politici. Pe masura ce ne vom apropia de momentul alegerilor prezidentiale si se va inmulti numarul de candidati potentiali, lista persoanelor testate in aceste cercetari sociologice se va modifica in mod corespunzator. Comparativ cu luna septembrie, observam usoare cresteri ale intentiei de vot pentru Mircea Geoana, Marcel Ciolacu si Nicolae Ciuca, dar si o crestere mai mare in cazul Dianei Sosoaca, evolutie care se coreleaza cu scaderea intentiei de vot pentru George Simion. Practic, la fel ca in cazul votului pentru partidele politice, se observa faptul ca Diana Sosoaca si George Simion concureaza pe acelasi segment de votanti, ceea ce inseamna ca o crestere a unuia determina automat scaderea intentiei de vot pentru celalalt”, declara Remus Stefureac, director INSCOP Research, potrivit sursei citate.
Datele au fost culese in perioada 20 - 27 noiembrie, prin metoda CATI (interviuri telefonice), prin intermediul chestionarului. Volumul esantionului simplu, stratificat, este de 1.100 de persoane, reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative (sex, varsta, ocupatie) pentru populatia neinstitutionalizata a Romaniei, cu varsta de 18 ani si peste.
Eroarea maxima admisa a datelor este de ± 2,95 %, la un grad de incredere de 95%.
Anul 2024 are o miza importanta pentru clasa politica, avand in vedere ca vor fi organizate alegeri locale, alegeri parlamentare, alegeri europarlamentare si alegeri prezidentiale.
Un calendar al alegerilor din 2024 ar putea arata astfel:
- 9 iunie: Alegeri europarlamentare
- 29 septembrie: Alegeri locale, un singur tur
- 10-24 noiembrie: Alegeri prezidențiale, două tururi
- 8 decembrie: Alegeri parlamentare