Guvernul a a adoptat o Ordonanta de Urgenta prin care a modificat organizarea si desfasurarea referendumului. Legea nr. 3/2000 a fost schimbata pentru a adauga cateva elemente in vederea organizarii referendumului solicitat de presedintele Romaniei, pe tema parlamentului unicameral.
Noul act normativ are doua modificari importante. In primul rand prevede ca referendumul poate sa aiba loc in sectiile de votare in care se desfasoara si scrutinul pentru alegerea presedintelui, daca cele doua tipuri de alegeri au loc simultan. Coincidenta sau nu, asa se va intampla in luna noiembrie.
Cealalta modificare este un sah la Parlament. Chiar daca are doar rol consultativ in decizia presedintelui de a convoca referendum, Parlamentul trebuie consultat. Aparuse insa o varianta interesanta: opozitia planuia sa amane cat mai mult acea sedinta, eventual pana treceau alegeri prezidentiale. Ei bine, acum s-a impus un termen: maximum 20 de zile.
“Dam posibilitatea ca in aceleasi sectii de votare, si cu utilizarea acelorasi birouri electorale, sa se realizeze si alegerile prezidentiale si referendumul pentru parlamentul unicameral; asta inseamna o economie la bugetul de stat de aproximativ 11 milioane euro", a explicat Emil Boc prima parte a modificarilor. "In acest moment, in lege nu exista un termen in care Parlamentul sa se pronunte, ceea ce practic ar putea pune in dificultate aplicarea unei prevederi constitutionale si a unei prerogative care apartine sefului statului. Am precizat doar ca, prin lege se stabileste ca intr-un anumit interval de timp - 20 de zile - Parlamentul sa dea un raspuns cu privire la initiativa sefului statului. Avizul pozitiv sau negativ ramane la latitudinea Parlamentului ca for legislativ suprem al poporului roman", a fost concluzia primului ministru in ceea ce priveste partea a doua.
Teste rezolvate la limba si literatura romana clasa a VIII-a
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Compuneri perfecte pentru clasele III-IV
PNL a anuntat deja ca va solicita Avocatului Poporului sa sesizeze Curtea Constitutionala in privinta acestei ordonante de urgenta. "Guvernul este, in calitatea lui de putere executiva, intr-o postura in care nu poate prescrie sau modifica modul de functionare al Parlamentului", a afirmat presedintele PNL, Crin Antonescu.
In urma cu cateva zile, presedintele Traian Basescu a trimis Parlamentului solicitare de aviz pentru organizarea unui referendum national la data alegerilor prezidentiale din acest an, pentru consultarea populatiei asupra a două aspecte: Parlament unicameral si un numar maxim de 300 de parlamentari.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri