Newsletter Infojuridic Stiri, Noutati, Articole, Dezbateri
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

Citeste GRATUIT un Raport Special exclusiv "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"

Adauga mai jos adresa de email si vei primi raportul in Inbox

E-JURIDIC.RO cauta meniuMeniu
Consultanta in afaceri | Manager
E-JURIDIC.ROE-JURIDIC.RO » Noutati Juridice 2024 
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

CJUE, despre scutirea de TVA in cazul transferurilor de bani

Se aplica sau nu scutirea de TVA in cazul transferurilor de bani?

Bancile, procesatorii de plati si platformele FinTech sunt interesate, in mod special, de aceasta decizie a CJUE.

Furnizorii de servicii care doar dau instructiuni bancilor in vederea efectuarii unor transferuri de bani nu pot aplica scutirea de TVA pentru tranzactii privind platile, conform deciziei emise de Curtea de Justitie a Uniunii Europene (CJUE), pe 25 iulie 2018, in cauza C-5/17 DPAS Limited. 

Decizia este o confirmare a faptului ca multe activitati (chiar majoritatea) esentiale care au loc in procesul de efectuare a platilor nu pot beneficia de scutirea de TVA. Impactul va fi resimtit de prestatorii care opereaza in diverse sectoare, inclusiv banci, furnizori de servicii externalizate (procesatori de plati) si platforme FinTech. 

Decizia este cu atat mai relevanta in lumina Directivei privind serviciile de plata (PSD 2) care va aduce noi jucatori in domeniu. Este foarte posibil ca acestia sa trebuiasca sa perceapa TVA pentru serviciile prestate. De exemplu, conform PSD 2, mai multe parti au voie sa dea instructiuni pentru plata (furnizorii de servicii de initiere a platii). Intrucat acestia nu executa platile ei insisi, vor trebui probabil sa perceapa TVA de la clienti (banci, comercianti sau persoane fizice). 

Urmand opinia Avocatului General emisa la inceputul anului in aceasta cauza, CJUE considera ca scutirea de TVA pentru plati nu se aplica transmiterii de instructiuni de plata, respectiv debitarea directa a contului bancar al unui pacient care isi plateste medicul dentist.

 

Cazul si decizia CJUE

DPAS elaboreaza, pune in aplicare si administreaza planuri de asistenta stomatologica in numele medicilor stomatologi, prin care, in baza unui mandat de debitare directa, colecteaza sumele lunare de la pacienti si le transmite dentistilor. 

In fapt, DPAS da instructiuni bancii sa transfere suma stabilita din contul bancar al pacientului in contul bancar propriu si, ulterior, DPAS cere bancii sale sa transfere mai departe suma catre contul bancar al dentistului, din care si-a retinut mai intai remuneratia cuvenita pentru serviciul prestat.  

Intrebarea la care a raspuns CJUE a fost daca serviciul prestat de DPAS reprezinta o operatiune privind viramente sau plati scutita in temeiul articolului 135 alineatul (1) litera (d) din Directiva de TVA a UE. In mod specific este mentionat faptul ca serviciul nu presupune debitarea sau creditarea de catre DPAS a conturilor bancare, dar este esential pentru transferul respectiv. 

CJUE a considerat ca acest serviciu, desi esential pentru efectuarea platii, este de natura administrativa si nu produce modificarile juridice si financiare care caracterizeaza transferul unei sume de bani. 

Aceasta a sustinut ca DPAS efectueaza doar o etapa prealabila operatiunii privind platile si viramentele si nu procedeaza ea insasi la efectuarea transferurilor sau la materializarea in conturile bancare vizate a sumelor de bani convenite in cadrul planurilor de asistenta stomatologica in discutie in litigiul principal, ci solicita institutiilor financiare interesate sa efectueze aceste transferuri. 

Un alt argument important adus de CJUE, nementionat de catre avocatul general, a fost ca DPAS nu este responsabila de refuzul sau de anularea mandatului de debitare direct, fiind obligatia pacientului. Cu alte cuvinte, DPAS nu si-a asumat nici o responsabilitate de a transfera mai departe sumele cuvenite dentistului (daca pacientul nu avea disponibil in cont suma necesara a fi debitata direct, DPAS nu avea obligatia sa transfere banii dentistului si, ulterior, sa deconteze sumele cu acesta). 

Mai mult, in cazul DPAS, nu exista nici o dificultate cu privire la determinarea bazei impozabile. Unul din motivele pentru care legislatia comunitara acorda scutire de TVA pentru serviciile financiare este pentru a depasi dificultatile legate de stabilirea bazei impozabile si a TVA deductibile, situatii des intalnite (si inerente) in cazul acestor servicii. 

Faptul ca DPAS initial primeste si apoi transfera banii prin intermediul conturilor bancare proprii nu duce la aplicarea scutirii de TVA.  


Florin Amariei
de Florin Amariei
Redactor

Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie.  In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.  

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Votati articolul "CJUE, despre scutirea de TVA in cazul transferurilor de bani":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Poate sunteti interesat si de:

©2024 RENTROP & STRATON
Toate drepturile rezervate.
SATI