Curtea de Justitie a Uniunii Europene a decis: Polonia nu a actionat in legalitate.
Conform unui comunicat de presa publicat pe site-ul oficial al Curtii de Justitie a Uniunii Europene, Polonia a incalcat dreptul Uniunii in speta sitului Natura 2000.
In 2007, Comisia a aprobat, in conformitate cu Directiva habitate, desemnarea sitului Natura 2000 Puszcza Białowieska, care cuprinde, printre altele, cele trei districte forestiere Białowieża, Browsk si Hajnówka, ca „situri de importanta comunitara” datorita prezentei unor habitate naturale si a unor habitate ale anumitor specii de animale si de pasari, a caror protectie este prioritara. Acest sit constituie de asemenea o „arie de protectie speciala” a pasarilor, desemnata conform Directivei pasari.
In opinia Comisiei, situl Natura 2000 Puszcza Białowieska este una dintre padurile cel mai bine conservate din Europa, caracterizandu-se prin cantitati mari de arbori batrani, in special arbori seculari, si de lemn mort.
CJUE reaminteste ca din cauza propagarii constante a gandacului tipograf, ministrul polonez al mediului a autorizat in 2016, pentru perioada cuprinsa intre 2012 si 2021, triplarea practic a exploatarii lemnului numai in districtul forestier Białowieża, precum si operatiuni de gestionare forestiera activa, precum taieri sanitare, operatiuni de reimpadurire si operatiuni de intinerire, in zone in care pana atunci era exclusa orice interventie. Apoi, in 2017, directorul general al Oficiului padurilor a adoptat, pentru cele trei districte forestiere Białowieża, Browsk si Hajnówka, decizia nr. 51 „privind eliminarea arborilor colonizati de gandacul tipograf si indepartarea arborilor care constituie o amenintare pentru securitatea publica si pentru protectia impotriva incendiilor in toate clasele de varsta a arboreturilor din districtele forestiere […]”. Astfel, s-a realizat inlaturarea de arbori uscati si de arbori colonizati de gandacul tipograf in aceste trei districte forestiere intr-o zona de aproximativ 34 000 de hectare, situl Natura 2000 Puszcza Białowieska intinzandu-se pe 63.147 de hectare.
Avand in vedere situatia prezentata mai sus, Comisia a introdus, la 20 iulie 2017, o actiune in fata Curtii de Justitie prin care se urmareste constatarea neindeplinirii de catre Polonia a obligatiilor care ii revin in temeiul Directivelor habitate si pasari.
Prin hotararea pronuntata marti, Curtea constata ca Polonia nu si-a indeplinit obligatiile care decurg din aceste directive.
Aceasta aminteste mai intai ca Directiva habitate impune statelor membre o serie de obligatii si de proceduri specifice prin care se urmareste sa se asigure mentinerea sau, daca este cazul readucerea la un stadiu corespunzator de conservare a habitatelor naturale si a speciilor de flora si fauna salbatica de importanta pentru Uniune, in vederea atingerii obiectivului mai general care consta in garantarea unui nivel ridicat de protectie a mediului in ceea ce priveste siturile protejate in temeiul directivei.
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Portal Codul Muncii
Pachet Teste REZOLVATE pentru reusita la examenul de titularizare in invatamantul primar - INVATATORI 2 culegeri
In finalul comunicatului CJUE arata ca a admis intreaga actiune introdusa de Comisie.
Raspunsul Poloniei nu s-a lasat asteptat, intrucat ministrul Mediului a declarat ca va respecta decizia CJUE.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
ARTICOLE SIMILARE
ARTICOLE SIMILARE