Codul de procedura penala
Dispozitii generale
Art. 200: Obiectul urmaririi penale
(1) Urmarirea penala are ca obiect strangerea probelor necesare cu privire la existenta infractiunilor, la identificarea faptuitorilor si la stabilirea raspunderii acestora, pentru a se constata daca este sau nu cazul sa se dispuna trimiterea in judecata.
Art. 201: Organele de urmarire penala
(1) Urmarirea penala se efectueaza de catre procurori si de catre organele de cercetare penala.
(2) Organele de cercetare penala sunt:
a) organele de cercetare ale politiei judiciare;
b) organele de cercetare speciale.
Fise distractive pentru gradinita
Pachet Teste REZOLVATE pentru reusita la examenul de titularizare in invatamantul prescolar - EDUCATORI 2 culegeri
Portal Codul Muncii
(3) Ca organe de cercetare ale politiei judiciare functioneaza lucratori specializati din Ministerul Administratiei si Internelor, desemnati nominal de ministrul administratiei si internelor, cu avizul conform al procurorului general al Parchetului de pe langa inalta Curte de Casatie si Justitie, si isi desfasoara activitatea sub autoritatea procurorului general al Parchetului de pe langa inalta Curte de Casatie si Justitie. Retragerea avizului conform al procurorului general al Parchetului de pe langa inalta Curte de Casatie si Justitie conduce la incetarea calitatii de lucrator in cadrul politiei judiciare. Cand legea speciala prevede o procedura diferita de desemnare si functionare a organelor de politie judiciara, se aplica dispozitiile legii speciale.
Art. 202: Rolul activ al organului de urmarire penala
(1) Organul de urmarire penala este obligat sa stranga probele necesare pentru aflarea adevarului si pentru lamurirea cauzei sub toate aspectele, in vederea justei solutionari a acesteia. Organul de urmarire aduna probele atat in favoarea, cat si in defavoarea invinuitului sau inculpatului
(2) Indatoririle prevazute in alineatul precedent se indeplinesc chiar daca invinuitul sau inculpatul recunoaste fapta.
(3) Organul de urmarire penala este obligat sa explice invinuitului sau inculpatului, precum si celorlalte parti drepturile lor procesuale.
(4) Organul de urmarire penala este de asemenea obligat sa stranga date cu privire la imprejurarile care au determinat, inlesnit sau favorizat savarsirea infractiunii, precum si orice alte date de natura sa serveasca la solutionarea cauzei.
Art. 203: Ordonantele organului de urmarire penala
(1) In desfasurarea urmaririi penale, organul de urmarire dispune asupra actelor sau masurilor procesuale prin ordonanta, acolo unde legea prevede aceasta, iar in celelalte
cazuri prin rezolutie motivata.
(2) Ordonanta trebuie sa fie motivata si sa cuprinda totdeauna data si locul intocmirii, numele, prenumele si calitatea celui care o intocmeste, cauza la care se refera, obiectul actului sau masurii procesuale, temeiul legal al acesteia si semnatura celui care a intocmit-o. Ordonanta va cuprinde de asemenea mentiunile speciale prevazute de lege pentru anumite acte sau masuri.
(3) Cand organul de cercetare penala considera ca este cazul sa fie luate anumite masuri, face ce propuneri motivate.
Art. 204: Efectuarea unor acte de urmarire in incinta unor unitati
(1) Orice act de urmarire penala in incinta unei unitati din cele la care se refera art. 145 din Codul penal se poate efectua numai cu consimtamantul conducerii acelei unitati sau cu autorizatia procurorului.
(2) In caz de infractiuni flagrante, consimtamantul sau autorizatia nu este necesara.
Art. 205: Pastrarea unor acte de urmarire penala
(1) Cand legea prevede ca un act sau o masura procesuala trebuie sa fie incuviintata, autorizata sau confirmata de procuror, un exemplar al ordonantei sau al actului procesual ramane la procuror.
(2) In cazurile in care procurorul inainteaza dosarul cauzei instantei in vederea solutionarii propunerilor ori cererilor formulate in cursul urmaririi penale, acesta sau organul de cercetare penala pastreaza copii de pe toate actele dosarului, in vederea continuarii urmaririi penale.
(3) In cazurile in care, in cursul urmaririi penale, dosarul cauzei este solicitat in acelasi timp de instante diferite, procurorul inainteaza originalul dosarului instantei mai intai sesizate, iar celorlalte instante copii de pe actele dosarului, semnate de procuror si purtand stampila parchetului.
Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri