UNBR a anuntat ca pe rolul Comisiei juridice, de numiri, disciplina, imunitati si validari a Senatului este in dezbatere un proiect de lege pentru punerea in aplicare a Codului penal si pentru modificarea si completarea unor acte normative care cuprind dispozitii penale, ce contine si dispozitii privind profesia de avocat.
Proiectul prevede la art. 50 ca „Legea nr. 51/1995 pentru organizarea si exercitarea profesiei de avocat, republicata in MO 113/2001, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica dupa cum urmeaza:
1. La articolul 13, litera d) se abroga.
2. Articolul 37 va avea urmatorul cuprins:
(1) In exercitarea profesiei avocatii sunt ocrotiti de lege, fara a putea fi asimilati functionarului public, cu exceptia situatiilor in care atesta identitatea partilor, a continutului sau datei unui act, precum si a atributiilor exercitate in calitate de membru in organele de conducere a profesiei.
(2) Avocatul este obligat sa respecte solemnitatea sedintei de judecata, sa nu foloseasca cuvinte sau expresii de natura a aduce atingere autoritatii, demnitatii si onoarei completului de judecata, procurorului, celorlalti avocati si partilor ori reprezentantilor acestora din proces.
(3) Avocatul nu raspunde penal pentru sustinerile facute oral sau in scris, in forma adecvata si cu respectarea prevederilor alin.(2), in fata instantelor de judecata, a organelor de urmarire penala sau a altor organe administrative de jurisdictie si numai daca aceste sustineri sunt in legatura cu formularea apararii in acea cauza si sunt facute cu respectarea normelor de deontologie profesionala.
(4) Nerespectarea de catre avocat a prevederilor alin. (2) si (3) constituie abatere disciplinara grava. Raspunderea disciplinara nu exclude raspunderea juridica penala sau civila, dupa caz.”
3. Alineatul (6) al articolului 57 va avea urmatorul cuprins:
6) Folosirea fara drept a denumirilor Barou, Uniunea Nationala a Barourilor din Romania, U.N.B.R ori Uniunea Avocatilor din Romania sau a denumirilor specifice formelor de exercitare a profesiei de avocat, precum si folosirea insemnelor specifice profesiei ori purtarea robei de avocat in alte conditii decat cele prevazute de prezenta lege constituie infractiune si se pedepseste cu amenda.
Proiectul a fost deja avizat favorabil de Comisia pentru drepturile omului, culte si minoritati.
CLICK AICI PENTRU A CITI PROIECTUL DE LEGE
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Am fost angajata stat plata cu conventie de munca conform Legii 1/2005 la o societate cooperativa mestesugareasca. In acest moment sunt pensionata anticipat Sunt membru cooperator inca, si unul din cei 5 asociati ai societatii membru fondator. De asemeni sunt administratorul firmei prin contract de administrare specific cooperatiei care se transmite periodic la Registrul Comertului. Conform celor descrise anterior, imi desfasor inca activitea in firma ca si cum as fi angajata. Exista...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am emis si adus la cunostinta salariatului ca in urma reorganizarii i s-a desfiintat postul si nu ii putem oferi altul conform studiilor sale, drept urmare, dupa implinirea celor 20 de zile de preaviz vom emite decizia de concediere. I-am adus la cunostinta sub forma de semnatura pe data de 03.04.2025. Ziua de 2 mai este zi libera cu recuperare. Conducerea a stabilit recuperarea acesteia la finalul lunii mai cand el nu va mai avea calitatea de salariat. Intrebarea este: iau in calcul in cele 20...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<