Sectia pentru procurori in materie disciplinara a CSM ar urma sa se pronunte cu privire la doua actiuni disciplinare in cazul lui Kovesi in 27 martie, in aceeasi zi in care are loc o noua runda de negocieri PE-Consiliul UE pentru procurorul-sef european.
Pronuntarea fusese anuntata initial pentru 20 martie, apoi CSM a luat in calcul data de 26 martie, insa, conform programului anuntat oficial, o decizie este asteptata in 27 martie, de la ora 10:00.
O cercetare disciplinara, care il vizeaza si pe procurorul Marius Iacob, a fost declansata in urma inregistrarilor dintr-o sedinta a DNA aparute in spatiul public. In acest caz, pronuntarea a fost deja amanata de cinci ori, dar intre timp Marius Iacob a demisionat din functia de adjunct al sefului DNA. O alta actiune a fost deschisa de Inspectia Judiciara in septembrie, Kovesi fiind acuzata ca a inserat intr-un comunicat date confidentiale dintr-o ancheta derulata de catre procurorii din subordine.
Inspectia Judiciara a inceput, in 12 ianuarie 2018, o actiune disciplinara in cazul Laurei Coduta Kovesi, care este acuzata de trei abateri disciplinare. O actiune similara a fost declansata si in cazul lui Marius Iacob, procuror-sef adjunct al DNA la vremea respectiva, pentru "nerespectarea indatoririi de a se abtine atunci cand judecatorul sau procurorul stie ca exista una din cauzele prevazute de lege pentru abtinerea sa”, constand in aceea ca a efectuat acte de urmarire penala fara a formula declaratie de abtinere, desi se afla, in mod vadit, in situatia de incompatibilitate prevazuta de art. 64 alin.1 lit. f, cu referire la art. 65 alin.1 si art. 66 Cod procedura penala".
Lui Kovesi i se imputa, intre altele, manifestari care aduc atingere onoarei sau probitatii profesionale ori prestigiului justitiei, savarsite in exercitarea sau in afara exercitarii atributiilor de serviciu. In opinia, IJ, ea se face vinovata de savarsirea abaterilor disciplinare prevazute de:
Procurorul sef al DNA s-a exprimat in sensul combaterii efectelor negative in planul imaginii si credibilitatii institutiei, generate de Decizia CCR 68/2017, prin instrumentarea urgenta a unor dosare „cu ministri”, de impact mediatic, si-a exprimat dezacordul cu privire la caracterul legal, definitiv si general obligatoriu al Deciziei CCR 68/2017 si a folosit exprimari inadecvate la adresa Curtii Constitutionale si a unui judecator al Curtii Constitutionale, inducand ideea in cadrul opiniei publice ca unul din criteriile in functie de care se prioritizeaza solutionarea dosarelor este impactul mediatic al acestora si calitatea oficiala a persoanelor cercetate.
Compuneri perfecte pentru clasele III-IV
Teste rezolvate la limba si literatura romana clasa a VIII-a
Pachet Teste REZOLVATE pentru reusita la examenul de titularizare in invatamantul primar - INVATATORI 2 culegeri
Evaluarea Nationala - Teste rezolvate de matematica pentru clasa a VIII-a
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri