Se conditioneaza curgerea dobanzilor de indeplinirea obligatiilor contractuale de catre creditor si de neachitarea la scadenta a sumei datorate de catre debitor.
Dobanda penalizatoare curge de la scadenta pana la momentul platii, in conditiile dispozitiilor art. 1.535 din Codul civil. Daca aceasta dobanda nu a fost stabilita de parti prin conventia dintre ele, se va aplica automat dobanda legala penalizatoare, calculata conform Ordonantei de Guvern nr. 13/2011 si care se stabileste la nivelul ratei dobanzii de referinta plus 8 puncte procentuale.
In ce priveste termenul de plata, nici acesta nu este lasat complet la latitudinea partilor raportului obligational.
Exista un termen legal de plata – de 30 de zile si unul contractual – de maxim 60 de zile.Dupa cum se observa, termenul contractual nu poate depasi dublul termenului legal.
Norma legala prevede ca se poate deroga de la aceasta regula, cu conditia ca clauza prin care se convine un alt termen sa nu fie abuziva-asa cum este definit acest termen in lege, respectiv sa nu fie un termen vadit inechitabil in raport cu creditorul.
Termenul, indiferent ca este contractual sau legal, este conditionat la randul sau de data primirii facturii sau in lipsa acesteia, de data receptiei produselor sau de prestarea serviciilor. Deci partile nu au libertatea de a conveni curgerea termenului in functie de alt fapt juridic decat primirea facturii sau receptia bunurilor, respectiv, prestarea serviciilor.
De asemenea, nu se poate dispune asupra datei emiterii/primirii facturii, dar este permisa esalonarea platii, iar in acest caz dobanzile penalizatoare si celelalte despagubiri vor fi calculate prin raportare la suma scadenta.
Autor: cons. jur. Ana-Maria Borz
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Societate cu profil IT doreste sa angajeze student cu contract de internship. Cate ore poate lucra maxim fiind student care nu poate veni zilnic fiind examene si cursuri. Forma de contract este CIM ? sau nu? Care este salariul brut minim si ce impozite suporta firma. Care este perioada maxima de contract.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: In cazul salariatilor detasati transnational, cheltuielile generate de detasare sunt dispuse astfel: 1. Transportul - este achitat direct de angajator prin achizitia biletelor de calatorie prin plata directa din contul angajatorului; 2. Cazarea - este asigurata prin inchirierea directa de catre angajator a unor locuinte, si plata directa din contul angajatorului a costului cu chiria; 3. Masa - este asigurata de beneficiarul serviciilor prin acordarea la cantina acestuia. In acest caz, cum...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: O firma de IT din Romania doreste sa trimita doi salariati pentru cate 3 zile, o data la 3 luni, unul in UK si unul in Germania pentru o intalnire de afaceri cu colegi dintr-o intreprindere care apartine grupului de intreprinderi la nivel global. Salariatii nu vor desfasura activitate pentru compania in care se deplaseaza, nu va exista un raport de munca intre salariati si compania in care se deplaseaza, iar rezultatele si informatiile acumulate in urma intalnirii vor fi aplicate ulterior pentru...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<