Se conditioneaza curgerea dobanzilor de indeplinirea obligatiilor contractuale de catre creditor si de neachitarea la scadenta a sumei datorate de catre debitor.
Dobanda penalizatoare curge de la scadenta pana la momentul platii, in conditiile dispozitiilor art. 1.535 din Codul civil. Daca aceasta dobanda nu a fost stabilita de parti prin conventia dintre ele, se va aplica automat dobanda legala penalizatoare, calculata conform Ordonantei de Guvern nr. 13/2011 si care se stabileste la nivelul ratei dobanzii de referinta plus 8 puncte procentuale.
In ce priveste termenul de plata, nici acesta nu este lasat complet la latitudinea partilor raportului obligational.
Exista un termen legal de plata – de 30 de zile si unul contractual – de maxim 60 de zile.Dupa cum se observa, termenul contractual nu poate depasi dublul termenului legal.
Norma legala prevede ca se poate deroga de la aceasta regula, cu conditia ca clauza prin care se convine un alt termen sa nu fie abuziva-asa cum este definit acest termen in lege, respectiv sa nu fie un termen vadit inechitabil in raport cu creditorul.
Termenul, indiferent ca este contractual sau legal, este conditionat la randul sau de data primirii facturii sau in lipsa acesteia, de data receptiei produselor sau de prestarea serviciilor. Deci partile nu au libertatea de a conveni curgerea termenului in functie de alt fapt juridic decat primirea facturii sau receptia bunurilor, respectiv, prestarea serviciilor.
De asemenea, nu se poate dispune asupra datei emiterii/primirii facturii, dar este permisa esalonarea platii, iar in acest caz dobanzile penalizatoare si celelalte despagubiri vor fi calculate prin raportare la suma scadenta.
Autor: cons. jur. Ana-Maria Borz
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Va rog sa ma ajutati in urmatoarea situatie: speta ar fi: salariata cu norma intreaga peste 26 ani, Salar brut 6000 lei la fel si ultimele 6 luni anterioare concediului medical, fara pers. in intretinere, fara tichete, sporuri., are stagiu de cotizare. Are 17 zile de concediu prenatal si 4 zile lucrate. La calculul salariului aferent timpului lucrat avem 1143 Ron la care trebuie sa ii aplicam deducerea de baza. Intrebarea ar fi, cat este deducerea personala de baza in aceasta situatie? 4050*20%...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avand in vedere ca HG 295 din 31.03.2025, cu privire la Registrul General de Evidenta a salatiatilor, aduce modificari la HG 905/2017, cea din urma fiind valabila pana la 30.09.2025, pot fi aplicate in continuare prevederile din Hotararea 905? Fac referire in mod special la transmiterea suspendarilor in caz de incapacitate de munca, conf art. 5 lit. e din HG 295. As aprecia sa ne dati o lamurire cu privire la tipul de certificate medicale la care face referire legiuitorul un numar minim de zile...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<