Comisia pentru revizuirea Constitutiei a decis marti ca Avocatul Poporului nu mai poate fi revocat din functie iar interceptarile telefonice pot fi dispuse de judecatorul instantei competente sa judece fondul cauzei numai in cursul procesului penal, informeaza Agerpres.
Conform unor amendamente votate de membrii comisiei, Avocatul Poporului nu mai poate fi revocat din functie de Parlament. De asemenea, mandatul sau poate sa inceteze doar in caz de deces, de incompatibilitate sau de demisie.
Conform unui alt amendament adoptat de comisie, "Avocatul Poporului este institutia autonoma care are drept scop apararea si promovarea drepturilor si libertatilor persoanelor fizice in raport cu institutiile publice".
De asemenea, a mai fost adoptat un amendament, de catre Comisia pentru revizuirea Constitutiei, prin care se prevede faptul ca interceptarile telefonice se dispun doar de catre judecatorul instantei competente sa judece fondul cauzei si numai in cursul procesului penal.
"Interceptarea si inregistrarea convorbirilor sau comunicarilor efectuate prin telefon ori prin alt mijloc electronic de comunicare, inregistrarea in mediul ambiental, localizarea sau urmarirea prin GPS ori prin alte mijloace electronice de supraveghere, inregistrarea de imagini, obtinerea listei convorbirilor telefonice ori alte asemenea tehnici prevazute de lege se dispun de judecatorul instantei competente sa judece fondul cauzei si numai in cursul procesului penal", stipuleaza amendamentul.
sursa: Agerpres
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Un salariat este sanctionat disciplinar cu reducerea salariului pe 3 luni insa refuza sa primeasca personal decizia, se trimite acasa prin curier cu confirmare de primire art. 252 Codul muncii insa refuza sa primeasca plicul. Decizia respectiva se va pune in aplicare daca salariatul NU o primeste. Cum se procedeaza in acest caz? Daca se pune in aplicare cu ce data - cu data revenirii plicului in societate? Cand se transmite in Revisal ?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Va rog sa ma ajutati in urmatoarea situatie: speta ar fi: salariata cu norma intreaga peste 26 ani, Salar brut 6000 lei la fel si ultimele 6 luni anterioare concediului medical, fara pers. in intretinere, fara tichete, sporuri., are stagiu de cotizare. Are 17 zile de concediu prenatal si 4 zile lucrate. La calculul salariului aferent timpului lucrat avem 1143 Ron la care trebuie sa ii aplicam deducerea de baza. Intrebarea ar fi, cat este deducerea personala de baza in aceasta situatie? 4050*20%...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<