Curtea Constitutionala a admis sesizare PSD si a decis cu unanimitate ca Renate Weber a fost neconstitutional revocata din functia de Avocat al Poporului.
Hotararea Parlamentului 36/2021 pentru revocarea Avocatului Poporului este neconstitutionala, fiind incalcate prevederile referitoare la principiul legalitatii si durata de 5 ani a mandatului acestuia, se arata in sesizarea depusa de PSD la Curtea Constitutionala.
Potrivit documentului, hotararea Parlamentului a incalcat prevederile art. 1 alin. (5) referitoare la principiul legalitatii si art. 58 alin. (1) din Constitutie privind durata de 5 ani a mandatului Avocatului Poporului.
"In mod contrar garantiilor de independenta ale Avocatului Poporului subliniate de jurisprudenta Curtii Constitutionale si prevazute de standardele europene, Parlamentul a adoptat hotararea de revocare a Avocatului Poporului cu incalcarea Constitutiei, a standardelor de independenta ale institutiei, dar si chiar a prevederilor art. 9 alin. (2) din Legea nr. 35/1997 privind organizarea si functionarea institutiei Avocatul Poporului, republicata, astfel cum au fost explicitate in jurisprudenta Curtii Constitutionale, utilizand revocarea ca un mecanism de control discretionar, politic, iar nu ca un control de legalitate in privinta Avocatului Poporului", se arata in sesizare.
Semnatarii sesizarii precizeaza ca nu contesta dreptul Parlamentului de a evalua activitatea Avocatului Poporului, ci "tocmai constitutionalitatea acestei evaluari, in sensul ca evaluarea realizata nu a fost una obiectiva, nu a respectat cadrul constitutional si legal si nu a fost bazata pe o demonstratie a unor incalcari cumulative a Constitutiei si a legilor".
Renate Weber a dat in judecata Parlamentul pentru decizia de revocare
Renate Weber a dat in judecata Camera Deputatilor si Senatul, solicitand judecatorilor de la Curtea de Apel Bucuresti anularea hotararii Parlamentului prin care a fost revocata de la conducerea institutiei Avocatul Poporului.
Primul termen al procesului va avea loc vineri, 2 iulie.
Cererea de chemare in judecata a Parlamentului formulata de Renate Weber a fost transmisa Comisiilor juridice ale Senatului si Camerei Deputatilor pentru un punct de vedere, termenul acordat fiind de 30 iunie, au decis marti Birourile permanente reunite.
"Comisiile juridice sunt cele care au formulat raportul, adica analiza motivelor pentru care a fost revocata din functia de Avocat al Poporului Renate Weber. Am transmis catre comisiile juridice sa formuleze un raspuns. Ei sunt specialisti si pot sa formuleze toate argumentele de natura juridica fata de solicitarea formulata de doamna Weber", a afirmat presedintele Camerei Deputatilor, Ludovic Orban.
El a mentionat ca Senatul si Camera Deputatilor vor fi reprezentate pe 2 iulie in instanta, asa cum cere citatia.
Orban a punctat ca au existat "argumente foarte solide" pentru remanierea Renatei Weber din functia de Avocat al Poporului.
Ludovic
Orban a anuntat revocarea Avocatului Poporului in februarie.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: In situatia in care exista un asociat si 2 administratori, pot presta servicii ambii administratori unul este si asociatul unic ce tin de obiectul de activitate al societatii transport alternativ-Bolt fara sa detina CIM sau contract de administrare?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am angajat o persoana cu contract de munca cu 8 ore, pe perioada nedeterminata, dar a venit doar o zi, nu a muncit doar i s-a prezentat ce are de facut apoi dupa masa a sunat ca nu mai vine ca a acceptat o alta oferta. In acest caz cum trebuie sa desfacem contractul angajatului? Pe perioada de proba? Suntem obligati sa-i platim persoanei ziua in care a fost la servici dar nu a lucrat?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem angajati care aduc concediu medical eliberat de diferiti medici, care se suprapun. Modul de calcul al acestor concedii medicale se platesc conform legislatiei in vigoare, adica primul concediu medical se plateste pana la data inceperii urmatorului. Intrebarea este: in declaratia 112, aceste concedii medicale trebuie sa apara ca si durata conform platii sau conform duratei care apare pe formularul de concediu medical eliberat de catre medic? Care este legislatia unde se precizeaza acest...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<