Membrii PNL au spus ca au cerut si, totodata, au inceput revocarea Renatei Weber din functia de Avocat al Poporului. Reactia specialistei nu a intarziat sa apara.
Am demarat astazi procedurile de revocare din functia de Avocat al Poporului a doamnei Renate Weber. Primul pas il constituie depunerea cererii de revocare pe care o semneaza liderul de grup al PNL de la Senat si subsemnatul, in calitate de lider de grup de la Camera Deputatilor. Cererea de revocare a fost depusa astazi la Biroul permanent si in principiu are doua capete de acuzare. Primul capat de acuzare este cel referitor la conflictul de interese in care se gaseste doamna Renate Weber - un slujbas al statului si al poporului ar trebui sa fie care actioneaza impotriva poporului si impotriva statului, Practic, doamna Renate Weber, prin acel atac la Curtea Constitutionala a Romaniei, isi protejeaza propria pensie speciala de care beneficiaza in calitate de Avocat al Poporului, iar al doilea capat de acuzare in solicitarea noastra de revocare este depasirea mandatului constitutional prin instituirea mecanismului de tortura pe spitalele COVID si sunt detaliate cele doua aspecte. Sesizarea are si un caracter juridic destul de pronuntat", a spus Florin Roman.
Liberalul a sustinut ca Renate Weber a incalcat articolul 72 din Constitutie, referitor la conflictul de interese.
"Va solicitam sa procedati la sesizarea comisiilor juridice ale Camerei Deputatilor si Senatului pentru audierea doamnei Renate Weber, Avocat al Poporului, in vederea intocmirii unui raport prin care sa se propuna Camerei Deputatilor si Senatului intrunite in sedinta comuna, demiterea acesteia din functia de demnitate publica in care a fost numit", se arata in solicitarea depusa de liberali.
Ludovic Orban, presedintele PNL a spus: "Avocatul Poporului trebuie sa fie o institutie care sa apere drepturile si libertatile fundamentale ale cetatenilor romani, care sa fie de partea celor care respecta legea si nu a celor care o incalca. Sa consideri medicii, asistentele, infirmierele, angajatii spitalelor ca si cum ar fi administratori de lagare de detentie este ceva dincolo de orice imaginatie. Toate demersurile facute in ultima vreme imi arata ca Renate Weber nu mai este Avocatul Poporului ci a ramas, asa cum era si Ciorbea inainte, avocat al PSD".
Avocatul Poporului a transmis o reactie scurta la declaratiile facute luni de liderii PNL. "Precizam ca, potrivit legislatiei in vigoare, Avocatul Poporului si Adjunctii acestuia sunt asimilati functiilor de ministru si secretar de stat si nu beneficiaza de pensii de serviciu sau speciale", transmite institutia.
Vezi si: Renate Weber: Avocatul Poporului din Romania e unic in Europa
Totusi, e bine sa stim ca Renate Weber va beneficia de pensie calculata similar cu cea a judecatorilor Curtii Constitutionale.
Conform art. 9 din Legea nr. 35/1997, mandatul Avocatului Poporului inceteaza inainte de termen in caz de demisie, revocare din functie, incompatibilitate cu alte functii publice sau private, imposibilitate de a-si indeplini atributiile mai mult de 90 de zile, constatata prin examen medical de specialitate, ori in caz de deces.
Revocarea din functie a Avocatului Poporului, ca urmare a incalcarii Constitutiei si a legilor, se face de Camera Deputatilor si de Senat, in sedinta comuna, cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor prezenti, la propunerea birourilor permanente ale celor doua Camere ale Parlamentului, pe baza raportului comun al comisiilor juridice ale celor doua Camere ale Parlamentului.
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Evaluarea Nationala - Teste rezolvate de matematica pentru clasa a VIII-a
Demisia, incompatibilitatea, imposibilitatea de indeplinire a functiei sau decesul se constata de catre birourile permanente ale celor doua Camere ale Parlamentului, in cel mult 10 zile de la aparitia cauzei care determina incetarea mandatului Avocatului Poporului.
Renate Weber a fost votata in functia de Avocat al Poporului acum aproximativ un an in urma.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri