Pe site-ul Consiliului Superior al Magistraturii a fost dat publicitatii anuntul cu privire la aprobarea cu observatii, a Raportului Inspectiei Judiciare privind respectarea dispozitiilor legale referitoare la modalitatea de instrumentare a cauzelor, precum si din perspectiva practicii judiciare a instantelor judecatoresti sub aspectul masurilor dispuse pentru recuperarea prejudiciilor in dosarele penale avand ca obiect anumite categorii de infractiuni - spalare de bani, evaziune fiscala, contrabanda si infractiuni impotriva intereselor financiare ale UE.
"Verificarile Inspectiei Judiciare au vizat identificarea cauzelor avand ca obiect categoriile de infractiuni mentionate, analiza modalitatii de derulare a procedurilor, prin raportare la durata afectata solutionarii cauzelor si la motivele obiective si subiective care au determinat prelungirea în timp a procedurilor, masurile luate pentru asigurarea recuperarii prejudiciilor, respectiv prezentarea datelor referitoare la valoarea prejudiciilor în respectivele cauze penale.", se precizeaza in cadrul comunicatului de presa dat publicitatii de catre CSM.
Conform analizelor realizate, in perioada 1 ianuarie 2013 - 1 aprilie 2015, pe rolul Inaltei Curti de Casatie si Justitie s-au inregistra
t 61 de dosare, avand ca obiect infractiuni din categoria celor anterior mentionate.
In cazul acestor 61 de dosare, exista prejudicii in limitele 7.000 de lei - 300.000.000 de euro.
Cat despre dosarele de recurs si recurs in casatie, valoarea totala a despagubirilor civile, este de 100.500 euro si 52.927.756 de lei.
Sursa si detalii complete: Comunicatul de presa integral pe site-ul CSM.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Avand in vedere ca HG 295 din 31.03.2025, cu privire la Registrul General de Evidenta a salatiatilor, aduce modificari la HG 905/2017, cea din urma fiind valabila pana la 30.09.2025, pot fi aplicate in continuare prevederile din Hotararea 905? Fac referire in mod special la transmiterea suspendarilor in caz de incapacitate de munca, conf art. 5 lit. e din HG 295. As aprecia sa ne dati o lamurire cu privire la tipul de certificate medicale la care face referire legiuitorul un numar minim de zile...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: O salariata a obtinut venituri in urmatoarea perioada: - Contract de munca: martie 2023 - iunie 2023 - venituri din salarii - Contract de mandat pentru administrator: iunie - iulie 2024 - Contract de munca: august 2024 - prezent Copilul s-a nascut in luna martie 2025. Indeplineste conditiile pentru a primi indemnizatie pentru cresterea copilului?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Angajatul lucreaza de noapte, in ture de 12 ore, inclusiv in zile de sarbatori legale. In luna aprilie, angajatul va incepe tura in data de 17.04 la ora 19 si va iesi din tura pe data de 18.04 la ora 07 dimineata. In acest caz, pe langa sporul de ore de noapte, angajatul primeste sporul de sarbatoare legala doar pentru cele 7 ore lucrate in ziua de 18.04 sau primeste sporul de sarbatoare legala pe intreaga tura de 12 ore?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<