In cadrul misiunii de evaluare MCV, care se desfasoara in Romania in perioada 3-5 mai 2017, in data de 3 mai, orele 14.30-15-30, a avut loc la sediul Ministerului Justitiei o reuniune inter-institutionala, pentru discutarea aspectelor legate de stadiul indeplinirii recomandarii 3 din Raportul MCV publicat la 25 ianuarie 2017.
Aceasta recomandare se refera la faza actuala a reformei Codului penal si a Codului de procedura penala ale Romaniei, care ar trebui incheiata, iar Parlamentul ar trebui sa isi puna in practica planurile de adoptare a modificarilor prezentate de Guvern in 2016, dupa consultarea cu autoritatile judiciare.
La discutii au participat domnul prof. univ. dr. Tudorel Toader, ministrul justitiei doamna conf. univ. dr. Marieta Safta, secretar de stat, precum si reprezentanti ai Camerei Deputatilor, ai Consiliului Superior al Magistraturii, ai inaltei Curti de Casatie si Justitie, ai Ministerului Public, ai Departamentului National Anticoruptie si ai Ministerului pentru relatia cu Parlamentul.
Ministrul justitiei a prezentat proiectul de lege de modificare a Codului Penal si Codului de Procedura Penala, aflat in dezbatere publica, subliniind ca acesta contine dispozitii pentru punerea de acord a prevederilor neconstitutionale cu dispozitiile Constitutiei, urmare a deciziilor Curtii Constitutionale. De asemenea, proiectul transpune in legislatia nationala doua directive europene. Au fost abordate chestiuni legate de procesul de consultare aferent elaborarii proiectului, in vederea indeplinirii standardelor de transparenta si dialog cu societatea civila si cu sistemul judiciar.
Ministrul Justitiei a anuntat, de asemenea lansarea unei largi consultari cu privire la modalitatea de aplicare a codurilor de la intrarea acestora in vigoare. Astfel, Ministerul justitiei va solicita tuturor celor interesati – judecatori, procurori, alti practicieni ai dreptului, reprezentanti ai mediului academic si ai societatii civile, sa semnaleze aspecte legate de aplicare noilor coduri care ar putea fi remediate si de a sugera posibile solutii de lege ferenda.
Participantii si-au exprimat aprecierea pentru reunirea, la aceeasi masa, a reprezentantilor celor trei puteri in stat, subliniindu-se importanta dialogului interinstitutional.
A fost exprimata sustinerea initiativei Ministerului Justitiei de larga consultare in privinta elaborarii propunerilor de modificare si completare a codurilor. De asemenea, au fost prezentate demersurile institutionale realizate, de natura sa faciliteze indeplinirea recomandarii.
Teste distractive pentru clasa pregatitoare
Literatura romana Rezumatele textelor studiate in clasele IX-XII
Literatura romana Rezumatele textelor studiate in clasele V-VIII
In final, s-a agreat ideea de a organiza astfel de intalniri si consultari in mod periodic, care sa reuneasca reprezentanti ai celor trei puteri.
Intalnirile aferente misiunii MCV vor continua pe parcursul urmatoarelor doua zile.
Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri