Ministerul Justitiei a gazduit la 15 iunie 2017 dezbaterea publica privind proiectul de Lege pentru modificarea si completarea Legii cetateniei romane nr. 21/1991.
La dezbaterea publica au participat domnul prof. univ. dr. Tudorel Toader, fostul ministru al Justitiei, reprezentanti ai Directiei de Elaborare Acte Normative, Autoritatii Nationale pentru Cetatenie din cadrul Ministerul Justitiei, Ministerului Afacerilor Externe, Inspectoratului General pentru Imigrari din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, inaltului Comisariat al Natiunilor Unite pentru Refugiati (UNHCR - reprezentanta Romania), precum si reprezentanti ai unor organizatii neguvernamentale.
In cadrul discutiilor a fost reiterata necesitatea actualizarii cat mai urgente a cadrului de reglementare privind cetatenia pentru evitarea situatiilor de interpretare neunitara care ar putea aduce prejudicii unor categorii de persoane.
Proiectul de lege supus dezbaterii reglementeaza de o maniera detaliata conditiile de fond si procedurale privind dobandirea cetateniei de catre minori. Astfel, proiectul aduce clarificari in ceea ce priveste dobandirea cetateniei romane de catre copilul nascut din parinti cetateni straini sau fara cetatenie, - inclusiv in cazul in care numai unul dintre parintii solicita acordarea cetateniei romane. Astfel, minorul dobandeste cetatenia romana la cererea parintilor sai, odata cu acestia; cererea va fi depusa odata cu cererea parintilor de acordare a cetateniei romane. Asadar, si pentru minor devine obligatorie parcurgerea procedurii odata cu cererea parintilor de acordare a cetateniei romane intemeiata pe prevederile art. 8.
Participantii la dezbateri au apreciat ca fiind benefice masurile legislative cuprinse in proiect, prin care se clarifica dobandirea cetateniei romane de catre copilul nascut din parinti cetateni straini sau fara cetatenie.
In cadrul intalnirii au existat puncte de vedere pentru introducerea in textul de lege propus Parlamentului şi a posibilitatii obtinerii cetateniei romane de catre minorii nascuti pe teritoriul Romaniei din parinti cetateni straini, care nu au obtinut la nastere cetatenia unui stat, fiind apatrizi.
O alta tema adusa in discutie de cei prezenti la dezbatere a fost posibilitatea reducerii la jumatate a termenelor de locuire prevazute la art. 8 din lege in cazul solicitantilor care beneficiaza de protectie subsidiara in intelesul Legii nr. 122/2006 privind azilul in Romania, astfel incat aceleasi reguli sa fie aplicate atat celor care au dobandit statutul de refugiat, cat si celor care beneficiaza de protectie subsidiara – ambele categorii de persoane fiind beneficiari ai protectiei internationale.
Proiectul supus dezbaterii publice este disponibil la urmatorul link.
Fise distractive pentru gradinita
Literatura romana Rezumatele textelor studiate in clasele IX-XII
Teste rezolvate la limba si literatura romana clasa a VIII-a
Fotografii de la dezbaterea publica pot fi accesate pe site-ul www.just.ro
Biroul de presa al Ministerului Justitiei
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri