Judecator Adrian Toni Neacsu, Comisia nr.2 - Consolidarea si eficientizarea institutionala a CSM. Foto: infocsm
Este necesara o clarificare legislativa a regimului pensiilor de serviciu si este necesara stabilirea unui regim identic pentru toate categoriile de personal din sistemul justitiei care beneficiaza de pensie de serviciu, nu doar pentru judecatori si procurori.
Aceasta este una din completarile aduse de membrii comisiilor 1 – Independenta justitiei si cooperarea interinstitutionala si 2 – Consolidarea si eficientizarea CSM, reuniti intr-o sedinta comuna luni, 24 octombrie.
In urma discutiilor dintre judecatorii celor doua comisii s-au mai conturat doua opinii.
Potrivit primei opinii, condamnarea definitiva pentru infractiunile formulate in propunerea presedintelui CSM, savarsite cu intentie anterior eliberarii din functie, sa conduca la pierdere pensiei de serviciu.
Potrivit celeilalte opinii, sfera condamnarilor care pot atrage consecinte asupra pensiei de serviciu ar trebui restransa numai la o parte din infractiunile propuse, iar aceste consecinte ar trebui sa fie reducerea cuantumului pensiei sau suspendarea platii acesteia pe perioada executarii pedepesei principal.
In fine, referitor la consecintele savarsirii unei abateri disciplinare pentru care s-a stabilit excluderea din magistratura, s-au exprimat trei opinii.
Prima arata ca nu e justificata pierderea beneficiului pensiei de serviciu intr-o astfel de ipoteza, a doua ca ”savarsirea cu intentie” a unei astfel de abateri trebuie sa conduca la pierderea pensiei de serviciu, iar a treia opinie apreciaza ca aceasta consecinta ar trebui limitata doar la acele abateri disciplinare prin care se aduce atingere prestigiului justitiei.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Am o salariata insarcinata care, pe baza unei recomandari medicale legale emise de medicul curant, trebuie sa isi reduca programul de lucru de la 8 ore pe zi, la 6 ore pe zi din cauza riscurilor asociate sarcinii. Aceasta recomandare prevede explicit ca reducerea programului de lucru nu ar trebui sa afecteze drepturile salariale si contractuale ale salariatei. Avem rugamintea sa ne confirmati: 1.Care sunt pasii legali si procedurali pe care trebuie sa ii urmeze angajatorul pentru a implementa...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Un salariat al societatii a solicitat printr-o cerere de concediu trei zile de concediu fara plata, astfel: 24.12.2024, 27,12.2024, 31.12.2024. Angajatorul aproba cererea, conform art. 153 din Codul muncii, se intocmeste decizia si contractul va fi suspendat in temeiul art. 54 din Codul muncii. Cum voi inregistra in Revisal aceste zile de concediu fara plata? 1. data inceput suspendare: 24.12.2024; data sfarsit suspendare: 24.12.2024; data incetare suspendare: prima zi de activitate a...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Va rog sa mi spuneti cum inchidem contractul de munca al unei angajate femeie de serviciu care a stat in concediu medical din 20.07.2024-13.12.2024 si a fracturat piciorul si mai avea anterior probleme cu soldul si coloana iar azi 12.12.2024 avenit cu Decizie medicala de incadrare in gr.III de handicap si a zis sa i inchidem contractul ca ea s-a pensionat pe ca de boala. In ce baza ii facem incetarea contractului si cu ce articol? Este necesara o solicitare scrisa din partea ei sau e suficienta...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<