Judecator Adrian Toni Neacsu, Comisia nr.2 - Consolidarea si eficientizarea institutionala a CSM. Foto: infocsm
Este necesara o clarificare legislativa a regimului pensiilor de serviciu si este necesara stabilirea unui regim identic pentru toate categoriile de personal din sistemul justitiei care beneficiaza de pensie de serviciu, nu doar pentru judecatori si procurori.
Aceasta este una din completarile aduse de membrii comisiilor 1 – Independenta justitiei si cooperarea interinstitutionala si 2 – Consolidarea si eficientizarea CSM, reuniti intr-o sedinta comuna luni, 24 octombrie.
In urma discutiilor dintre judecatorii celor doua comisii s-au mai conturat doua opinii.
Potrivit primei opinii, condamnarea definitiva pentru infractiunile formulate in propunerea presedintelui CSM, savarsite cu intentie anterior eliberarii din functie, sa conduca la pierdere pensiei de serviciu.
Potrivit celeilalte opinii, sfera condamnarilor care pot atrage consecinte asupra pensiei de serviciu ar trebui restransa numai la o parte din infractiunile propuse, iar aceste consecinte ar trebui sa fie reducerea cuantumului pensiei sau suspendarea platii acesteia pe perioada executarii pedepesei principal.
In fine, referitor la consecintele savarsirii unei abateri disciplinare pentru care s-a stabilit excluderea din magistratura, s-au exprimat trei opinii.
Prima arata ca nu e justificata pierderea beneficiului pensiei de serviciu intr-o astfel de ipoteza, a doua ca ”savarsirea cu intentie” a unei astfel de abateri trebuie sa conduca la pierderea pensiei de serviciu, iar a treia opinie apreciaza ca aceasta consecinta ar trebui limitata doar la acele abateri disciplinare prin care se aduce atingere prestigiului justitiei.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Va rog sa ma ajutati in urmatoarea situatie: speta ar fi: salariata cu norma intreaga peste 26 ani, Salar brut 6000 lei la fel si ultimele 6 luni anterioare concediului medical, fara pers. in intretinere, fara tichete, sporuri., are stagiu de cotizare. Are 17 zile de concediu prenatal si 4 zile lucrate. La calculul salariului aferent timpului lucrat avem 1143 Ron la care trebuie sa ii aplicam deducerea de baza. Intrebarea ar fi, cat este deducerea personala de baza in aceasta situatie? 4050*20%...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avand in vedere ca HG 295 din 31.03.2025, cu privire la Registrul General de Evidenta a salatiatilor, aduce modificari la HG 905/2017, cea din urma fiind valabila pana la 30.09.2025, pot fi aplicate in continuare prevederile din Hotararea 905? Fac referire in mod special la transmiterea suspendarilor in caz de incapacitate de munca, conf art. 5 lit. e din HG 295. As aprecia sa ne dati o lamurire cu privire la tipul de certificate medicale la care face referire legiuitorul un numar minim de zile...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<