Tematica sedintei ordinare a Consiliului National Tripartit priveste un consiliu care a analizat situatia legislatiei dialogului social, pasii pe i-am facut atunci cand, prin programul de guvernare, ne-am angajat ca vom relansa dialogul social, iar, in mare, discutiile au fost referitoare la Legea dialogului social, o lege care in momentul de fata blocheaza functionarea dialogului social din Romania.
Ce va pot spune astazi este ca am inaintat Comisiei Europene, Fondului Monetar si Bancii Mondiale o forma de modificare a Legii dialogului social, forma la care asteptam precizari si, daca putem spune asa, "ok"-ul finantatorilor Romaniei, in asa fel incat in maximum trei saptamani sa putem veni cu un document pe care sa-l discutam la nivelul Guvernului si prin care sa completam, ajustam sau modificam Legea dialogului social din Romania.
Un alt punct de pe ordinea de zi cu privire la Legea dialogului social este cel legat de functionarea Consiliului Economic si Social, un organism care a functionat putin gripat in ultimul an si jumatate. In acest sens, in maximum trei saptamani vom nominaliza, din partea societatii civile, membri care sa faca parte din acest Consiliu Economic si Social, in asa fel incat reprezentantii Guvernului sa fie retrasi - mai sunt doi in momentul de fata - iar Consiliul Economic si Social sa functioneze la capacitate maxima. Atat pe marginea dialogului social.
Evident, au fost aduse in discutie problemele legate de fondurile structurale, fapt pentru care saptamana viitoare, miercuri la ora 15:00, am stabilit o sedinta - daca o putem numi, extraordinara - de Consiliu National Tripartit, unde reprezentantii patronatelor, reprezentantii sindicatelor si secretarii de stat din toate ministerele nominalizate vor avea o intalnire exclusiv pe fondurile structurale, in special linia POS-DRU si POS-CCE.
In ceea ce priveste privatizarea, s-a cerut o mai mare disponibilitate la nivelul celor trei ministere care au privatizari in momentul de fata - si aici ma refer la Ministerul Economiei pentru Oltchim, Ministerul Transportului pentru CFR Marfa si Ministerul Telecomunicatiilor pentru Posta Romana. La toate aceste ministere vor avea loc discutii si comisii de dialog social, in asa fel incat pasii pentru privatizare, intentiile Guvernului Romaniei sa fie bine cunoscute de partenerii sociali, sa avem o transparenta cat mai mare si sa incercam sa avem privatizari de succes.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Avem urmatoarea speta: un angajat sofer trebuie sa si desfasoare activitatea pe un camion cu care colecteaza marfa. Responsabilul de parc auto a facut un proces verbal cu starea camionului in momentul predarii dar angajatul nu vrea sa preia camionul, si nu semneaza procesul verbal. Va rugam sa ne sfatuiti cum trebuie sa procedam cf.Codului muncii deoarece el trebuie sa si desfasoare activitatea pentru care a fost angajat si pentru care este remunerat si nu poate pleca in cursa daca nu preia...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am fost angajata stat plata cu conventie de munca conform Legii 1/2005 la o societate cooperativa mestesugareasca. In acest moment sunt pensionata anticipat Sunt membru cooperator inca, si unul din cei 5 asociati ai societatii membru fondator. De asemeni sunt administratorul firmei prin contract de administrare specific cooperatiei care se transmite periodic la Registrul Comertului. Conform celor descrise anterior, imi desfasor inca activitea in firma ca si cum as fi angajata. Exista...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<