Tematica sedintei ordinare a Consiliului National Tripartit priveste un consiliu care a analizat situatia legislatiei dialogului social, pasii pe i-am facut atunci cand, prin programul de guvernare, ne-am angajat ca vom relansa dialogul social, iar, in mare, discutiile au fost referitoare la Legea dialogului social, o lege care in momentul de fata blocheaza functionarea dialogului social din Romania.
Ce va pot spune astazi este ca am inaintat Comisiei Europene, Fondului Monetar si Bancii Mondiale o forma de modificare a Legii dialogului social, forma la care asteptam precizari si, daca putem spune asa, "ok"-ul finantatorilor Romaniei, in asa fel incat in maximum trei saptamani sa putem veni cu un document pe care sa-l discutam la nivelul Guvernului si prin care sa completam, ajustam sau modificam Legea dialogului social din Romania.
Un alt punct de pe ordinea de zi cu privire la Legea dialogului social este cel legat de functionarea Consiliului Economic si Social, un organism care a functionat putin gripat in ultimul an si jumatate. In acest sens, in maximum trei saptamani vom nominaliza, din partea societatii civile, membri care sa faca parte din acest Consiliu Economic si Social, in asa fel incat reprezentantii Guvernului sa fie retrasi - mai sunt doi in momentul de fata - iar Consiliul Economic si Social sa functioneze la capacitate maxima. Atat pe marginea dialogului social.
Evident, au fost aduse in discutie problemele legate de fondurile structurale, fapt pentru care saptamana viitoare, miercuri la ora 15:00, am stabilit o sedinta - daca o putem numi, extraordinara - de Consiliu National Tripartit, unde reprezentantii patronatelor, reprezentantii sindicatelor si secretarii de stat din toate ministerele nominalizate vor avea o intalnire exclusiv pe fondurile structurale, in special linia POS-DRU si POS-CCE.
In ceea ce priveste privatizarea, s-a cerut o mai mare disponibilitate la nivelul celor trei ministere care au privatizari in momentul de fata - si aici ma refer la Ministerul Economiei pentru Oltchim, Ministerul Transportului pentru CFR Marfa si Ministerul Telecomunicatiilor pentru Posta Romana. La toate aceste ministere vor avea loc discutii si comisii de dialog social, in asa fel incat pasii pentru privatizare, intentiile Guvernului Romaniei sa fie bine cunoscute de partenerii sociali, sa avem o transparenta cat mai mare si sa incercam sa avem privatizari de succes.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Un salariat este sanctionat disciplinar cu reducerea salariului pe 3 luni insa refuza sa primeasca personal decizia, se trimite acasa prin curier cu confirmare de primire art. 252 Codul muncii insa refuza sa primeasca plicul. Decizia respectiva se va pune in aplicare daca salariatul NU o primeste. Cum se procedeaza in acest caz? Daca se pune in aplicare cu ce data - cu data revenirii plicului in societate? Cand se transmite in Revisal ?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Va rog sa ma ajutati in urmatoarea situatie: speta ar fi: salariata cu norma intreaga peste 26 ani, Salar brut 6000 lei la fel si ultimele 6 luni anterioare concediului medical, fara pers. in intretinere, fara tichete, sporuri., are stagiu de cotizare. Are 17 zile de concediu prenatal si 4 zile lucrate. La calculul salariului aferent timpului lucrat avem 1143 Ron la care trebuie sa ii aplicam deducerea de baza. Intrebarea ar fi, cat este deducerea personala de baza in aceasta situatie? 4050*20%...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Rog sa imi transmiteti cum se calculeaza preavizul pentru un angajat care are specificat in contractul de munca, urmatoarele date: - Lucreaza de Luni pana Joi cu o durata a muncii de 10 ore/zi; - Vinerea nu se lucreaza. Intrebare: Se include si ziua de vineri in calculul celor 20 de zile de preaviz?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<