Tematica sedintei ordinare a Consiliului National Tripartit priveste un consiliu care a analizat situatia legislatiei dialogului social, pasii pe i-am facut atunci cand, prin programul de guvernare, ne-am angajat ca vom relansa dialogul social, iar, in mare, discutiile au fost referitoare la Legea dialogului social, o lege care in momentul de fata blocheaza functionarea dialogului social din Romania.
Ce va pot spune astazi este ca am inaintat Comisiei Europene, Fondului Monetar si Bancii Mondiale o forma de modificare a Legii dialogului social, forma la care asteptam precizari si, daca putem spune asa, "ok"-ul finantatorilor Romaniei, in asa fel incat in maximum trei saptamani sa putem veni cu un document pe care sa-l discutam la nivelul Guvernului si prin care sa completam, ajustam sau modificam Legea dialogului social din Romania.
Un alt punct de pe ordinea de zi cu privire la Legea dialogului social este cel legat de functionarea Consiliului Economic si Social, un organism care a functionat putin gripat in ultimul an si jumatate. In acest sens, in maximum trei saptamani vom nominaliza, din partea societatii civile, membri care sa faca parte din acest Consiliu Economic si Social, in asa fel incat reprezentantii Guvernului sa fie retrasi - mai sunt doi in momentul de fata - iar Consiliul Economic si Social sa functioneze la capacitate maxima. Atat pe marginea dialogului social.
Evident, au fost aduse in discutie problemele legate de fondurile structurale, fapt pentru care saptamana viitoare, miercuri la ora 15:00, am stabilit o sedinta - daca o putem numi, extraordinara - de Consiliu National Tripartit, unde reprezentantii patronatelor, reprezentantii sindicatelor si secretarii de stat din toate ministerele nominalizate vor avea o intalnire exclusiv pe fondurile structurale, in special linia POS-DRU si POS-CCE.
In ceea ce priveste privatizarea, s-a cerut o mai mare disponibilitate la nivelul celor trei ministere care au privatizari in momentul de fata - si aici ma refer la Ministerul Economiei pentru Oltchim, Ministerul Transportului pentru CFR Marfa si Ministerul Telecomunicatiilor pentru Posta Romana. La toate aceste ministere vor avea loc discutii si comisii de dialog social, in asa fel incat pasii pentru privatizare, intentiile Guvernului Romaniei sa fie bine cunoscute de partenerii sociali, sa avem o transparenta cat mai mare si sa incercam sa avem privatizari de succes.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Societate cu domeniu de activitate in constructii acorda salariatiilor indemnizatie de mobilitate de 50 lei/zi, cand durata deplasarii este mai mare de 12 ore si santierul se afla la o distanta mai mare de 5 km. Indemnizatia este specificata in CIM si declarata lunar in D112 ca si venit neimpozabil deoarece se incadreaza in limitele specificate la art.76 alin 4,1 din Codul fiscal. In Revisal s-a inregistrat o suma fixa de 1000 lei, ceea ce nu este corect in cazul in care numarul zilelor in care...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Societate comerciala "A" din Romania, platitoare de TVA si impozit pe profit, achita pentru salariatii sai o contributie lunara de 160 lei / salariat la BT Pensii, reprezentand pensie facultativa pilonul 3, deductibil in limita a 400 euro / an / salariat. Sumele sunt cuprinse la venituri neimpozabile pe statul de plata si apar in D112 pentru fiecare salariat care beneficiaza de aceasta facilitate. Unul dintre salariati intra in concediu medical de sarcina si lauzie iar ulterior va...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem un angajator fara punct de lucru ce are salariati care lucreaza la sediul clientului sau la mai multu clienti diferiti pe parcursul unei luni. In cazul acesta, toti salariatii ce nu lucreaza la sediul angajatorului trebuie sa beneficieze de spor de mobilitate sau doar cei ce lucreaza la clienti clienti diferiti? Asteptam raspunssul dumneavoastra.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<