Detinutii care sunt adusi in fata organelor judiciare sunt imobilizati temporar in cazuri in care acestia sunt vizibil tulburati psihic, se autoranesc, pun in pericol alte persoane sau refuza sa execute dispozitiile legale ale gardienilor, a precizat, miercuri, Administratia Nationala a Penitenciarelor (ANP), referitor la unele afirmatii aparute in presa privind cazul fostului premier Adrian Nastase.
Potrivit ANP, administratia locului de detinere are obligatia ducerii la indeplinire a dispozitiilor organelor judiciare atunci cand se solicita prezentarea persoanelor private de libertate in fata acestora pentru efectuarea diferitelor acte procesuale.
"Persoanele condamnate pot fi temporar imobilizate, cu mijloacele din dotare, pentru a preveni un pericol real si concret", fie "pentru a impiedica evadarea sau actele violente ale detinutilor", fie "pentru a intrerupe actiunile de vatamare corporala a altei persoane sau a sa ori de distrugere a unor bunuri', a precizat sursa citata.
In privinta mijloacelor de imobilizare, acestea se aplica persoanelor private de libertate care prezinta risc pentru siguranta penitenciarului.
De asemenea, cu aprobarea directorului penitenciarului, mijloacele de imobilizare se aplica si in cazuri justificate pentru celelalte persoane private de libertate, pe timpul deplasarii de la mijlocul de transport la camera de arest si de la aceasta pana la boxa amenajata in sala de sedinta sau camera de audiere, putand fi scoase la solicitarea organului judiciar.
Conform reglementarilor in vigoare, invocate de ANP, este justificata imobilizarea atunci cand detinutul "manifesta o stare vizibila de tulburare psihica", "se autoraneste sau ameninta ca se va autorani in timpul pregatirii in vederea prezentarii sau pe timpul efectuarii deplasarii".
Se mai justifica imobilizarea atunci cand detinutul transportat "pune in pericol viata sau integritatea corporala a membrilor personalului, a altor persoane private de libertate, a membrilor completului de judecata ori a altor persoane aflate in sediul institutiei", sau "refuza sa execute dispozitiile legale date de personalul din compunerea escortei cu privire la prezentarea in fata organelor judiciare", a mentionat sursa citata.
Fostul premier Adrian Nastase a fost adus, miercuri, din locul de detentie la Curtea de Apel Bucuresti care judeca recursul formulat de avocatii sai privind contestatia la executare.
Inalta Curte de Casatie si Justitie l-a condamnat definitiv pe Adrian Nastase la doi ani de inchisoare cu executare in dosarul "Trofeul calitatii". AGERPRES
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata va creste de la 3.700 lei la 4.050 lei incepand cu 01.01.2025, ceea ce inseamna 2.430 lei salariul net. Daca angajatorul da tichete de masa , taxele pe tichete CASS si impozit duc la scaderea salariului net. Obligatia de garantat in plata inseamna ca angajatorul este obligat si la net sa dea minim 2430 lei sau doar brutul este obligatoriu sa fie minim 4050 lei?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: In cazul unei societati comerciale care urmeaza sa isi inceteze activitatea de la 01.01.2025, angajatorul este obligat sa instiinteze angajatii de spre acest lucru inainte si sa respecte perioada de preaviz, care este un drept al angajatilor? Sau care este termenul in care angajatorul instiinteaza angajatii cu privire la incetarea activitatii?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am primit de la o angajata adeverinta de la medic precum este insarcinata in 13 saptamani, ma puteti indruma va rog frumos ce trebuie sa fac mai departe? De la medicina muncii mi a spus sa o trimit la ei si cu raportul facut de ei trebuie sa merg la ITM sa il depun acolo. Imi puteti spune pasii ce trebuie sa ii urmez?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<