Detinutii care sunt adusi in fata organelor judiciare sunt imobilizati temporar in cazuri in care acestia sunt vizibil tulburati psihic, se autoranesc, pun in pericol alte persoane sau refuza sa execute dispozitiile legale ale gardienilor, a precizat, miercuri, Administratia Nationala a Penitenciarelor (ANP), referitor la unele afirmatii aparute in presa privind cazul fostului premier Adrian Nastase.
Potrivit ANP, administratia locului de detinere are obligatia ducerii la indeplinire a dispozitiilor organelor judiciare atunci cand se solicita prezentarea persoanelor private de libertate in fata acestora pentru efectuarea diferitelor acte procesuale.
"Persoanele condamnate pot fi temporar imobilizate, cu mijloacele din dotare, pentru a preveni un pericol real si concret", fie "pentru a impiedica evadarea sau actele violente ale detinutilor", fie "pentru a intrerupe actiunile de vatamare corporala a altei persoane sau a sa ori de distrugere a unor bunuri', a precizat sursa citata.
In privinta mijloacelor de imobilizare, acestea se aplica persoanelor private de libertate care prezinta risc pentru siguranta penitenciarului.
De asemenea, cu aprobarea directorului penitenciarului, mijloacele de imobilizare se aplica si in cazuri justificate pentru celelalte persoane private de libertate, pe timpul deplasarii de la mijlocul de transport la camera de arest si de la aceasta pana la boxa amenajata in sala de sedinta sau camera de audiere, putand fi scoase la solicitarea organului judiciar.
Conform reglementarilor in vigoare, invocate de ANP, este justificata imobilizarea atunci cand detinutul "manifesta o stare vizibila de tulburare psihica", "se autoraneste sau ameninta ca se va autorani in timpul pregatirii in vederea prezentarii sau pe timpul efectuarii deplasarii".
Se mai justifica imobilizarea atunci cand detinutul transportat "pune in pericol viata sau integritatea corporala a membrilor personalului, a altor persoane private de libertate, a membrilor completului de judecata ori a altor persoane aflate in sediul institutiei", sau "refuza sa execute dispozitiile legale date de personalul din compunerea escortei cu privire la prezentarea in fata organelor judiciare", a mentionat sursa citata.
Fostul premier Adrian Nastase a fost adus, miercuri, din locul de detentie la Curtea de Apel Bucuresti care judeca recursul formulat de avocatii sai privind contestatia la executare.
Inalta Curte de Casatie si Justitie l-a condamnat definitiv pe Adrian Nastase la doi ani de inchisoare cu executare in dosarul "Trofeul calitatii". AGERPRES
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: In situatia in care exista un asociat si 2 administratori, pot presta servicii ambii administratori unul este si asociatul unic ce tin de obiectul de activitate al societatii transport alternativ-Bolt fara sa detina CIM sau contract de administrare?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am angajat o persoana cu contract de munca cu 8 ore, pe perioada nedeterminata, dar a venit doar o zi, nu a muncit doar i s-a prezentat ce are de facut apoi dupa masa a sunat ca nu mai vine ca a acceptat o alta oferta. In acest caz cum trebuie sa desfacem contractul angajatului? Pe perioada de proba? Suntem obligati sa-i platim persoanei ziua in care a fost la servici dar nu a lucrat?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem angajati care aduc concediu medical eliberat de diferiti medici, care se suprapun. Modul de calcul al acestor concedii medicale se platesc conform legislatiei in vigoare, adica primul concediu medical se plateste pana la data inceperii urmatorului. Intrebarea este: in declaratia 112, aceste concedii medicale trebuie sa apara ca si durata conform platii sau conform duratei care apare pe formularul de concediu medical eliberat de catre medic? Care este legislatia unde se precizeaza acest...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<