Anuntul a fost publicat recent de catre INM pe site-ul oficial al institutiei.
Examenul de admitere in INM se organizeaza in 2018 pentru 300 de auditori de justitie, insa in acelasi timp vor fi oferite si 61 de locuri pentru admiterea directa in magistratura. Pentru ambele examene, termenul limita de inscriere este 31 iulie 2018.
Conform informatiilor furnizate de catre Institutul National de Magistratura cele 300 de posturi disponibile vor fi alocate astfel: 170 pentru judecatori si 130 pentru procurori. Intr-acelasi timp se va organiza un examen si pentru admiterea directa in magistratura. Aici sunt disponibile 61 de posturi care vor fi repartizate astfel: 31 de posturi de judecator si 30 de posturi de procuror. Cu toate astea, INM a anuntat ca posturile ar putea fi suplimentate.
La ambele examene inscrierea costa 550 de lei.
Proba scrisa va fi organizata la ambele examene pe 9 septembrie, iar cea de rationament logic pe 23 septembrie. Interviurile la admiterea in magistratura se vor sustine in perioada 6-14 octombrie, iar cele din cadrul admiterii la INM in perioada 15-28 octombrie.
Structura examenului este aceeasi pentru toti candidatii: o proba scrisa, de tip grila, cu 100 de intrebari din cele patru materii -- drept civil, drept procesual civil, drept penal si drept procesual penal -- care are caracter eliminatoriu (candidatii trebuie sa obtina macar 70 de puncte), urmata de un test scris de rationament logic si de un interviu.
La testul de logica participa doar cei care au promovat testul de cunostinte juridice, iar pentru a fi admis la a doua proba candidatii trebuie sa raspunda corect la macar 30 de intrebari din cele 100 ale caror raspunsuri se puncteaza.
Aceste prime doua probe constituie etapa I din examen. Nota obtinuta la prima etapa e suma notelor obtinute la cele doua probe, in raport cu urmatoarea pondere: 70% - prima proba, 30% - a doua proba. Pentru a ajunge la interviuri, candidatii trebuie sa treaca cu brio de ambele probe scrise, dar numai in ordinea descrescatoare a notei obtinute la prima etapa, in limita dublului numarului de locuri scoase la concurs.
Nota obtinuta la concurs este suma notelor obtinute la prima etapa si la interviu, calculata astfel: 75% va fi nota de la prima etapa si 25% va fi nota de la interviu.
La examene nu se pot inscrie decat cei care au cetatenie romana si capacitate deplina de exercitiu, sunt licentiati in drept, cunosc limba romana si nu au antecedente penale sau cazier fiscal. In plus, cei care dau admitere direct in magistratura trebuie sa aiba o vechime in specialitate de macar cinci ani la data sustinerii primei probe (adica la 9 septembrie).
Literatura romana Rezumatele textelor studiate in clasele V-VIII
Compuneri perfecte pentru clasele III-IV
Proiecte Didactice pentru succesul la Titularizare sau Definitivat Educatori
Teste distractive pentru clasa pregatitoare
Inscrierea se poate face pana pe 31 iulie, conform celor doua anunturi de examen. La cererea de inscriere trebuie anexate urmatoarele documente:
In plus fata de documentele de mai sus, cei care dau admiterea directa in magistratura trebuie sa mai aduca si:
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
ARTICOLE SIMILARE