Ministrul Justitiei, Titus Corlatean, a participat vineri, 15 iunie 2012, la deschiderea lucrarilor Congresului avocatilor organizat de Uniunea Nationala a Barourilor din Romania.
In cadrul interventiei sale, ministrul Justitiei a subliniat importanta contributiilor aduse de reprezentantii avocatilor la dezvoltarea justitiei, legilor importante pentru sistemul de justitie,solicitand o si mai stransa colaborare cu toate profesiile juridice in procesul de reforma, dar mai ales pentru implementarea cu succes a noilor Coduri.
Titus Corlatean s-a referit in discursul sau si la obligatiile asumate de Romania in cadrul MCV, subliniind ca aceasta obligatie „nu este o obligatie a MJ sau a CSM sau a ICCJ, este o obligatie a tuturor institutiilor si este o obligatie asumata in fata cetatenilor.”
„Am spus si voi repeta ori de cate ori am ocazia: nu vom schimba nimic de dragul schimbarii, nu vom reveni asupra masurilor de reforma deja implementate de guvernele anterioare si apreciate in rapoartele CE. Noul Guvern este determinat sa continue trendul ascendent al reformei sistemului judiciar si ne dorim ca sistemul judiciar in ansamblul sau sa isi asume „ownership-ul” reformei. Speram ca viitorul raport al CE sa surprinda cu obiectivitate toate progresele reale inregistrate in cei 5 ani de MCV si sa cuprinda concluziile oneste ce decurg din aceste realizari. Mai mult decat atat, ceea ce conteaza este ca demersurile de reforma a justitiei sa continue si sa raspunda nevoilor reale ale cetatenilor, indiferent de modul in care MCV va fi gestionat in viitor”, a declarat ministrul Justitiei.
De asemenea, ministrul Justitiei a sustinut si importanta rolului activ pe care Romania trebuie sa-l aiba in cadrul Consiliilor JAI si si-a exprimat convingerea ca Uniunea Nationala a Barourilor din Romania va sprijini Ministerul Justitiei in procesul de transpunere a legislatiei UE.
Titus Corlatean a declarat ca incheierea unui protocol de colaborare cu Uniunea Barourilor din Republica Moldova ar constitui un exemplu de impartasire a experientei si bunelor practici ale Uniunii Barourilor din Romania in domeniul transpunerii acquis-ului european in legislatia nationala.
O alta tema importanta atinsa de ministrul Justitiei in cadrul discursului a fost cea a integritatii, Titus Corlatean invitand Uniunea sa lucreze impreuna cu MJ, cu celelalte autoritati, pentru a impune standarde de integritate si pentru a respinge practicile ilegale sau pe cele situate la limita legii.
In acelasi cadru, Corlatean s-a referit si la problematica „barourilor paralele”, ministrul Justitiei declarand ca incurajeaza UNBR sa foloseasca toate armele legale pentru a stopa activitatea acestor forme de parazitare a profesiei de avocat.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: As dori sa aflu care sunt conditiile ce trebuie indeplinite pentru ca un cetatean roman sa fie delegat sau detasat in Elvetia la o alta societate. In mod specific: Care este perioada maxima permisa pentru delegare/detasare? Cine este responsabil pentru plata salariului si in ce moneda se efectueaza aceasta plata? Ce documente sunt necesare pentru a formaliza detasarea/delegarea? Cine suporta costurile pentru cazare? Cine acopera cheltuielile de transport? Va rugam sa ne furnizati aceste...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Administratorul doreste sa schimbe sistemul de evidenta/pontaj privind prezenta angajatilor la locul de munca. Este vorba de un sistem inchis, o tableta pe care angajatul va semna la intrarea in incinta societatii, in acelasi timp se va face si o poza a angajatului; la fel se va intampla la iesirea din unitate a angajatului la sfarsitul programului de lucru. Informatiile mentionate se vor pastra pana la sfarsitul lunii sau cel mult 2 saptamani dupa, cand persoana desemnata cu centralizarea si...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<