Newsletter Infojuridic Stiri, Noutati, Articole, Dezbateri
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

Citeste GRATUIT un Raport Special exclusiv "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"

Adauga mai jos adresa de email si vei primi raportul in Inbox
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
E-JURIDIC.RO cauta meniuMeniu
Consultanta in afaceri | Manager
E-JURIDIC.ROE-JURIDIC.RO » Drept civil si de procedura civila 
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Contract de arenda - model actualizat

Contract de arenda - model actualizat
E-Juridic va pune la dispozitie un model de contract de arenda incheiat intre proprietar si arendas si un alt model de contract de arenda incheiat intre arendator si arendas. Folositi-l cu incredere, intrucat respecta normele in vigoare!

Contractul de arenda pe care il puteti gasi mai jos in doua forme respecte normele in vigoare impuse de Codul civil, asadar le puteti folosi pe oricare dupa cum vi se aplica fiecare in parte.

Arendarea este un contract prin care una dintre parti, numita arendator, transmite bunuri agricole celeilalte parti, numita arendas, pentru a fi exploatate o perioada de timp, in schimbul unui pret, numit arenda. Arendarea este o varietate a contractului de locatiune (si nu un contract civil distinct, independent), fapt pentru care se supune dispozitiilor speciale ale legii in materie si, in completare, regulilor locatiunii.

Profitati de reducerea de Black Friday la lucrarea "Peste 200 de modele de contracte civile si comerciale" 

...Click AICI pentru oferta completa de BLACK FRIDAY<<


Contractul de arendare este reglementat in Codul civil, Cartea a V-a "Despre obligatii", Titlul IX "Diferite contracte speciale", Capitolul V "Contractul de locatiune", Sectiunea a 3-a "Reguli particulare in materia arendarii", art. 1836-1850.
 

Contract de arenda - model 1

Art. 1.
Intre:

1. Proprietar ............, domiciliat in ............ si

2. Arendas .............., domiciliat in ............. a intervenit urmatorul contract de arendare.

Art. 2. (art. 1836 Cod Civil )
Obiectul contractului este darea in arenda de catre .............. in calitate de proprietar, a terenului ....................... terenul in suprafata de .......... situat in ........... avand ca vecini la N. ......... S. ......... V. ......... E. ......... care este ingradit cu gard de ...........

Art. 3.
Pretul arendarii este de ................ lei anual, care se va plati esalonat in ......... rate semestriale, anticipat si anume la inceputul fiecarui semestru.

Art. 4.
Termenul arendarii este de ..........., incepand cu data de .........

Art. 5.
Drepturile si obligatiile arendasului:

Arendasul primeste terenul in starea in care se afla la aceasta data si nu are dreptul sa ceara ca proprietarul sa execute lucrari de imbunatatire, reparatii sau constructii de acarete.

Arendasul nu are dreptul la despagubiri ori la micsorarea arendei, nici la rezilierea contractului, pentru orice lipsuri sau stricaciuni, nici pentru cazuri de forta majora.

Arendasul este obligat:

- sa plateasca arenda la termenele stipulate in contract;

- sa nu subarendeze, fara consimtamantul scris al proprietarului;

- sa vegheze la respectarea hotarelor, a semnelor hotarelor si sa instiinteze proprietarul, in timp util, despre orice tulburare sau incalcare de hotar;

- in ultimul an de arendare si imediat dupa ridicarea recoltelor sa puna la dispozitia noului arendas, locurile disponibile pentru a executa araturile si semanaturile, respectandu-se locurile cu recolta neridicata;

- sa plateasca primele de asigurare a acaretelor (contra incendiilor);

- sa lase la expirarea contractului, orice imbunatatire, constructii, reparatii facute, in deplina proprietate a proprietarului.

Art. 6.
Garantii

Pentru garantarea indeplinirii obligatiilor sale, arendasul a depus garantie suma de ............... lei, care va ramane la dispozitia proprietarului pana la expirarea contractului de arendare.

Art. 7.
Raspunderea contractuala

In cazul in care arendasul nu va executa una dintre obligatiile ce-i revin, prezentul contract este reziliat de drept iar proprietarul are dreptul sa ceara evacuarea sa de pe teren fara somatie, trecerea vreunui termen sau judecata.

Orice ingaduinta din partea proprietarului, in ce priveste respectarea vreunei obligatii ce revine arendasului, trebuie considerata o simpla toleranta si nu o renuntare sau modificare a pactului comisoriu mai sus mentionat.

Art. 8
Impozitele si taxele

Impozitele si taxele datorate, potrivit legii, pentru bunurile agricole arendate sunt in sarcina arendatorului.

Impozitele datorate de arendas pe veniturile realizate din exploatarea bunurilor agricole arendate se platesc conform dispozitiilor legale.

Impozitele datorate de arendator pe veniturile din arenda se calculeaza:

a. prin retinere la sursa, de catre arendas, la momentul platii venitului, prin aplicarea cotei de 16% asupra venitului net, obtinut dupa aplicarea cotei forfetare de 25%, impozitul fiind final.

sau

b. pe baza datelor din contabilitatea in partida simpla condusa de catre arendator.

Taxele de redactare si inregistrare a contractului de arenda sunt in sarcina arendasului.

Art. 8.
Litigii

Litigiile ce decurg din indeplinirea obligatiilor prevazute in prezentul contract se vor rezolva pe cale amiabila. Daca acest lucru nu este posibil, litigiile se vor rezolva de instanta competenta.

Incheiat astazi .......... in ....... exemplare.

Proprietar

...........

Arendas
.........

Profitati de reducerea de Black Friday la lucrarea "Peste 200 de modele de contracte civile si comerciale" 

...Click AICI pentru oferta completa de BLACK FRIDAY<<

 

Contract de arenda - model 2

Art. 1.
Intre:

1. ARENDATOR ........................, domiciliat in ..................... si

2. ARENDAS ..............., domiciliat in ............ a intervenit urmatorul contract de arendare.

Art. 2. 
Obiectul contractului este darea in arenda de catre .............. in calitate de ARENDATOR, a terenului cu plantatie de vita de vie .............. in suprafata de .......... situat in ........... avand ca vecini la N. ......... S. ......... V. ......... E. ......... care este ingradit cu gard de ............., precum si a masinilor si utilajelor destinate exploatarii agricole si detaliate in anexa.

Art. 3.
Pretul arendarii este in procent de 30% din valoarea pretului de vanzare a productiei si va fi platit anual dupa perfectarea vanzarii.

Impozitele si taxele datorate, potrivit legii, pentru bunurile agricole arendate sunt in sarcina ARENDATORULUI.

Art. 4.
Termenul arendarii este de ................. ani, incepand cu data de ............................................ cand se va face predarea bunurilor.

Art. 5. 
OBLIGATIILE ARENDATORULUI

ARENDATORUL este obligat:
a) sa predea ARENDASULUI bunurile ce fac obiectul prezentului contract pe baza de proces-verbal de predare-primire la locul unde se afla acestea in momentul incheierii contractului si la termenul convenit.
b) sa garanteze pentru evictiune;
c) sa garanteze pentru viciile ascunse ale masinilor si utilajelor ce fac obiectul prezentului contract;
d) sa predea bunurile in stare corespunzatoare de exploatare;
e) sa plateasca impozitele si taxele aferente bunurilor arendate.

Art. 6. 
OBLIGATIILE ARENDASULUI

Arendasul este obligat:
a) sa exploateze bunurile ce fac obiectul prezentului contract ca un bun proprietar si potrivit naturii lor si imprejurarilor de exploatare;
b) sa ia in primire bunurile la locul si la termenul convenit;
c) sa plateasca arenda;
d) sa restituie, la incetarea contractului, bunurile in starea in care le-a primit
e) sa suporte cheltuielile de intretinere si exploatare a bunurilor;
f) sa achite taxele legate de redactarea si inregistrarea prezentului contract.

Art. 7. 
RISCUL CONTRACTULUI

ARENDATORUL suporta riscul pieirii lucrului numai daca aceasta nu a fost cauzata de fapta culpabila a ARENDASULUI sau daca ARENDASUL nu a fost pus in intarziere cu privire la obligatia de restituire a lucrului.

Daca recolta a pierit integral sau cel putin o jumatate din ea, inainte de a fi culeasa, din cauze independente de vointa ARENDASULUI, acesta poate obtine o reducere de pret.

Se aplica dispozitiile Codului civil cu privire la compensatia intre anii buni si anii rai.

Art. 8. 
DREPTUL DE PREEMTIUNE AL ARENDASULUI

In cazul in care ARENDATORUL doreste sa vanda bunurile ce fac obiectul prezentului contract, arendasul beneficiaza de un drept de preemtiune la cumparare.

Daca arendasul nu doreste a se folosi de acest drept, el va exploata in continuare bunurile pana la implinirea primului an agricol.

Art. 9. 
LITIGII

Litigiile ce decurg din indeplinirea obligatiilor prevazute in prezentul contract se vor rezolva pe cale amiabila. Daca acest lucru nu este posibil, litigiile se vor rezolva de instanta competenta.

Art. 10. 
FORTA MAJORA

Orice imprejurare independenta de vointa partilor, intervenita dupa data semnarii contractului si care impiedica executarea acestuia este considerata ca forta majora si exonereaza de raspundere partea care o invoca. Sunt considerate ca forta majora, in sensul acestei clauze, imprejurari ca: razboi, revolutie, cutremur, marile inundatii, embargo.

Partea care invoca forta majora trebuie sa anunte cealalta parte in termen de 5 zile de la data aparitiei respectivului caz de forta majora si, de asemenea, de la incetarea acestui caz.

Daca nu procedeaza la anuntarea, in termenele prevazute mai sus, a inceperii si incetarii cazului de forta majora, partea care il invoca va suporta toate daunele provocate celeilalte parti prin neanuntarea in termen.

In cazul cand imprejurarile care obliga la suspendarea executarii prezentului contract se prelungesc o perioada mai mare de sase luni, fiecare parte poate cere rezolutiunea contractului.

Art. 11 
IMPOZITELE SI TAXELE

Impozitele si taxele datorate, potrivit legii, pentru bunurile agricole arendate sunt in sarcina arendatorului.

Impozitele datorate de arendas pe veniturile realizate din exploatarea bunurilor agricole arendate se platesc conform dispozitiilor legale.

Impozitele datorate de arendator pe veniturile din arenda se calculeaza:

a. prin retinere la sursa, de catre arendas, la momentul platii venitului, prin aplicarea cotei de 16% asupra venitului net, obtinut dupa aplicarea cotei forfetare de 25%, impozitul fiind final.

sau

b. pe baza datelor din contabilitatea in partida simpla condusa de catre arendator.

Taxele de redactare si inregistrare a contractului de arenda sunt in sarcina arendasului.

Art. 12. 
INCETAREA CONTRACTULUI

Prezentul contract inceteaza in urmatoarele cazuri:
- prin ajungerea la termen;
- prin acordul de vointa al partilor;
- prin rezilierea de catre una dintre partile contractante pentru neindeplinirea obligatiilor contractuale de catre cealalta parte;
- ca urmare a pieirii lucrului arendat;
- ca urmare a desfiintarii titlului ARENDATORULUI;
- ca urmare a instrainarii bunurilor cu respectarea conditiilor din contract.

Incheiat astazi .......... in ....... exemplare.

ARENDATOR,

ARENDAS,

 

Redactia E-juridic
de Redactia E-juridic

Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si RaspunsuriData aparitiei: 21 Noiembrie 2022
Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Urmareste-ne pe Google News
Votati articolul "Contract de arenda - model actualizat":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 3 voturi


©2022 RENTROP & STRATON
Toate drepturile rezervate.
SATI
Atentie, Juristi!
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

MODIFICARILE din Contractele Civile si Actele Comerciale se aplica deja!

Folositi NOILE Modele de Documente pentru 2022

Descarcati GRATUIT Raportul Special "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016