Newsletter Infojuridic Stiri, Noutati, Articole, Dezbateri
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

Citeste GRATUIT un Raport Special exclusiv "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"

Adauga mai jos adresa de email si vei primi raportul in Inbox

E-JURIDIC.RO cauta meniuMeniu
Consultanta in afaceri | Manager
E-JURIDIC.ROE-JURIDIC.RO » Noutati Juridice 2024 
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Modificarea legii: Contractul de ARENDA va fi pe minimum 10 ani!

Modificarea legii: Contractul de ARENDA va fi pe minimum 10 ani!
Schimbare importanta in ceea ce priveste dezvoltarea arendarii terenurilor agricole la noi in tara. Un grup de senatori din Parlamentul Romaniei a initiat un proiect de lege prin care se stabileste o durata minima obligatorie pentru cei care incheie contracte de arenda, astfel incat persoanele care doresc sa faca investitii pe terenul respectiv sa poata beneficia de o perioada de amortizare a cheltuielilor. 
 
Potrivit proiectului de lege, durata minima a arendarii ar urma sa fie de minimum 10 ani. In acest fel, "se urmareste dezvoltarea in domeniul agriculturii, ori dezvoltarea este conditionata de accesarea de fonduri europene, de contractarea creditelor bancare, de investitii pe termen mediu si lung, toate acestea impunand o stabilitate care se poate asigura doar prin impunerea unei durate minime a contractelor de arendare".
 

Contractele de arenda sa fie incheiate pe cel putin 10 ani 
 

Initiatorii proiectului de lege, care a fost depus la Senat, spun ca un astfel de demers va fi in favoarea dezvoltarii arendarii terenurilor agricole in Romania si, implicit, va facilita formarea de exploatatii agricole de dimensiuni mari, cu costuri investitionale minime in actiunile de tranzactionare a terenurilor agricole. 
 
In plus, scriu parlamentarii in expunerea de motive, propunerea este justificata de ratiunea avuta in vedere la incheierea contractelor de schimb a terenurilor agricole si anume comasarea terenurilor ce implica o eficienta economica ridicata si o productie crescuta, spre deosebire de fragmentarea terenurilor exploatate. Cu cat suprafata exploatata este mai comasata, mai intinsa si cu o forma geometrica mai regulata, cu atat mai mult se poate configura un plan al culturilor stiintific fundamentat. De asemenea, creste controlul asupra lucrarilor agricole, culturilor si recoltelor.
 

Avantaje pentru arendatori si arendasi


Prin stabilirea unei perioade minime de 10 ani, persoana care ia prin arenda un teren agricol este asigurata cu protejarea investiilor facute. La randul sau, arendatorul este si el asigurat ca poate oricand sa rezilieze contractul de arendare in cazul in care arendasul nu achita plata arendei, care este o obligatie esentiala.

Important de subliniat este ca legislatia actuala nu prevede o perioada limita pentru contractul de arendare, astfel incat contractul se încheie "pentru o durata determinata". In cazul in care durata nu este determinata, deci nu apare in contractul incheiat, arunci arendarea se considera a fi facuta pe toata perioada necesara recoltarii fructelor pe care terenul agricol urmeaza sa le produca in anul agricol in care se incheie contractul, conform art. 1837 Noul Cod Civil.
 
 
PARLAMENTUL ROMANIEI
LEGE 
pentru modificarea Legii nr.287/2009 privind Codul civil
Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege.
 
Articolul I. — Legea nr.287/2009 privind Codul civil, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 505 din 15 iulie 2011, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica dupa. cum urmeaza:
 
    1. Articolul 1837 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„Durata arendarii
Art.1837 — Durata arendarii este de minimum 10 ani si se considera a fi facuta pe toata perioada necesara recoltarii fructelor pe care bunul agricol urmeaza sa le produca."
 
    2. Articolul 1845 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„Caracterul executoriu
Art. 1 845 — Contractele de arendare Incheiate in forma autentica, precum si cele inregistrate la consiliul local constituie, in conditiile legii, titluri executorii pentru plata arendei la termenele si 1n modalitatile stabilite in contract; neplata in termenul prevazut in contractul de arendare va avea ca efect rezilierea unilateraa a contractului."
 
    3. La articolul 1847, alineatul (2) se modifica si va avea urmatorul cuprins: (2) Subarendarea totala sau partiala este interzisa sub sanctiunea nulitatii absolute, cu exceptia schimbului de utilizare a terenului intre arendasi."
 
    4. La articolul 1848 alin.(2) se abroga.
 
    5. Articolul 1850 se modifica siva avea urmatorul cuprins:
„Cazuri speciale de incetare sau de mentinere a contractelor
Art.1850 — (1) Contractul de arendare inceteaza prin incapacitatea sau falimentul arendasului.
    (2) in cazul decesului arendatorului, mostenitorii sunt obligati sa mentina contractul de arendare pe durata incheiata cu arendasul.
    (3) in cazul vanzarii terenului cumparatorul este obligat sa mentina contractul de arendare pana la expirarea termenului de valabilitate."
 
Articolul II.  - Durata contractelor de arendare in. desfasurare incheiate in conformitate cu prevederile Legii nr.287/2009 privind Codul civil, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, ramane valabila pana la expirarea acestora.
 

Ana Ghiarasim
de Ana Ghiarasim

Cu o experienta de aproape 12 ani in presa scrisa, Ana Maria Ghiarasim aduce in fata cititorilor E-juridic cele mai importante noutati legate de legislatia in domeniu, explicate si comentate in detaliu. Stiri, legi si informatii la zi.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Votati articolul "Modificarea legii: Contractul de ARENDA va fi pe minimum 10 ani!":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 4 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Poate sunteti interesat si de:

©2024 RENTROP & STRATON
Toate drepturile rezervate.
SATI