(1) Prin contractul de intretinere o parte se obliga sa efectueze in folosul celeilalte parti sau al unui anumit tert prestatiile necesare intretinerii si ingrijirii pentru o anumita durata.
(2) Daca prin contract nu s-a prevazut durata intretinerii ori s-a prevazut numai caracterul viager al acesteia, atunci intretinerea se datoreaza pentru toata durata vietii creditorului intretinerii.
Comentariu
* Intretinerea are o reglementare asemanatoare cu renta, dar se remarca trei deosebiri:
– prima, obligatia de a da a debirentierului (a plati o suma de bani sau bunuri fungibile) este inlocuita la debitorul intretinerii cu obligatia de a face (a presta cele necesare intretinerii si ingrijirii);
– a doua, spre deosebire de renta care este intotdeauna viagera, intretinerea se poate presta pe o anumita durata. In timp ce la renta caracterul viager tine de esenta contractului, la intretinere este numai de natura sa. Chiar daca este stabilita pentru o durata determinata, intretinerea nu-si pierde caracterul aleatoriu, pentru ca viata creditorului poate inceta oricand si inainte de implinirea termenului, iar intinderea prestatiei de intretinere este variabila si depinde de nevoile viitoare ale creditorului. Caracterul viager al intretinerii trebuie sa rezulte expres din vointa partilor;
– a treia: elementul alea se refera numai la durata vietii creditorului intretinerii (alin. 2).
* Obligatia de intretinere se transmite prin mostenire, ceea ce explica din ce cauza durata vietii debitorului nu poate constitui element aleatoriu. Dreptul la intretinere ia nastere in considerarea nu numai a bunului transmis de catre creditor, ci si a persoanei acestuia si se stinge prin decesul creditorului.
* Ca o asemanare cu renta, si intretinerea poate fi constituita cu titlu gratuit, dar in acest caz, indiferent ca este temporara sau viagera, are caracterul unei liberalitati. Instrainarea unui bun (oricat de mare ar fi valoarea acestuia) catre o persoana care se obliga sa presteze intretinere viagera, nu va mai putea fi calificata drept donatie cu sarcina, ci intretinere, deoarece elementul aleatoriu nu poate sa determine exact intinderea acestei ultime obligatii. Dincolo de intentia partilor, mai important este ca debitorul ofera o contraprestatie a carei valoare se determina dupa niste principii stabilite prin lege si care tinde sa devina mai oneroasa pe masura inaintarii in varsta a creditorului, mai ales in situatia in care are loc si o deteriorare a starii de sanatate a acestuia.
(Codul civil al Romaniei: indrumar notarial / Uniunea Nationala a Notarilor Publici din Romania - Bucuresti: Monitorul Oficial R.A., 2011)
Jurisprudenta
Asigurarea intretinerii cu toate cele necesare traiului zilnic, iar la nevoie cu medicamente si asistenta medicala este de natura contractului de intretinere. Din moment ce in contract nu este prevazuta o clauza conform careia intretinerea urmeaza sa fie asigurata efectiv de parintii paratului, sustinerile paratului in acest sens nu pot fi primite.
(Curtea de Apel Targu Mures, sectia civila, decizia nr.712/A din 15 septembrie 2004; Jurisprudenta Nationala 2004-2005)
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Un salariat este sanctionat disciplinar cu reducerea salariului pe 3 luni insa refuza sa primeasca personal decizia, se trimite acasa prin curier cu confirmare de primire art. 252 Codul muncii insa refuza sa primeasca plicul. Decizia respectiva se va pune in aplicare daca salariatul NU o primeste. Cum se procedeaza in acest caz? Daca se pune in aplicare cu ce data - cu data revenirii plicului in societate? Cand se transmite in Revisal ?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Va rog sa ma ajutati in urmatoarea situatie: speta ar fi: salariata cu norma intreaga peste 26 ani, Salar brut 6000 lei la fel si ultimele 6 luni anterioare concediului medical, fara pers. in intretinere, fara tichete, sporuri., are stagiu de cotizare. Are 17 zile de concediu prenatal si 4 zile lucrate. La calculul salariului aferent timpului lucrat avem 1143 Ron la care trebuie sa ii aplicam deducerea de baza. Intrebarea ar fi, cat este deducerea personala de baza in aceasta situatie? 4050*20%...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Rog sa imi transmiteti cum se calculeaza preavizul pentru un angajat care are specificat in contractul de munca, urmatoarele date: - Lucreaza de Luni pana Joi cu o durata a muncii de 10 ore/zi; - Vinerea nu se lucreaza. Intrebare: Se include si ziua de vineri in calculul celor 20 de zile de preaviz?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<