Care sunt mijloacele de aparare a drepturilor credirentierului ?
In cazul constiuirii rentei viagere cu titlu oneros, pentru garantarea obliga tiei de plata, credirentierul beneficiaza de o ipoteca legala asupra bunului transmis (art. 2249). Credirentierul poate cere rezolutiunea contractului de renta viagera constituita cu titlu oneros daca debirentierul nu depune garantia promisa in vederea executarii obligatiei sale ori o diminueaza, conform art. 2251 alin. (1).
Credirentierul poate cere rezolutiunea contractului de renta viagera pentru neexecutarea culpabila a obligatiei de plata a rentei, fara a restitui ratele de renta deja platita, conform art. 2251 alin. (2), (3).
Daca renta a fost constituita cu titlu gratuit sau neexecutarea nu este culpabila, credirentierul nu poate cere decat executarea silita a ratelor, respectiv sechestrul si vanzarea bunurilor debirentierului, pana la concurenta unei sume suficiente spre a asigura plata rentei pentru viitor (art. 2250).
Renta viagera cu titlu gratuit poate fi declarata a insesizabila prin contract, efectele stipulatiei producandu-se numai in limita sumei necesare pentru asigurarea intretinerii (art. 2253), spre deosebire de prevederile Codului civil din 1865 care nu limitau efectele unei asemenea stipulatii (art. 1650 Cod civil 1865).
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Care este procedura legala ca un angajator sa recupereze banii din fondul FNUASS? cererile au fost depuse la Casa de Sanatate in anul 2022...In cat timp, se stinge/prescrie obligatia celor de la Casa de Sanatate de a a restutui banii catre angajator? Este vorba despre concedii medicale cu cod indemnizatie 08.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Un angajat, dupa perioada maxima de concediu medical, ajunge la comisie medicala pentru pensionare anticipata. Cand se incheie contractul de munca? la momentul eliberarii deciziei de catre comisia medicala de pensionare anticipata sau la momentul eliberarii deciziei de pensionare pe caz de boala?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am avut o Intreprindere Individuala intre perioada 01.08.2023 si 30.08.2024. Pentru anul 2023 am realizat venituri impozabile in valoare de 28.000, iar pentru anul 2024 37.000. Pentru anul 2023 am platit numai impozit si sanatate, si pentru 2024 tot impozit si sanatate. CAS-ul ar fi trebuit platit in situatia de fata, tinund cont, ca nici un an nu a fost intreaga?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<