Care sunt mijloacele de aparare a drepturilor credirentierului ?
In cazul constiuirii rentei viagere cu titlu oneros, pentru garantarea obliga tiei de plata, credirentierul beneficiaza de o ipoteca legala asupra bunului transmis (art. 2249). Credirentierul poate cere rezolutiunea contractului de renta viagera constituita cu titlu oneros daca debirentierul nu depune garantia promisa in vederea executarii obligatiei sale ori o diminueaza, conform art. 2251 alin. (1).
Credirentierul poate cere rezolutiunea contractului de renta viagera pentru neexecutarea culpabila a obligatiei de plata a rentei, fara a restitui ratele de renta deja platita, conform art. 2251 alin. (2), (3).
Daca renta a fost constituita cu titlu gratuit sau neexecutarea nu este culpabila, credirentierul nu poate cere decat executarea silita a ratelor, respectiv sechestrul si vanzarea bunurilor debirentierului, pana la concurenta unei sume suficiente spre a asigura plata rentei pentru viitor (art. 2250).
Renta viagera cu titlu gratuit poate fi declarata a insesizabila prin contract, efectele stipulatiei producandu-se numai in limita sumei necesare pentru asigurarea intretinerii (art. 2253), spre deosebire de prevederile Codului civil din 1865 care nu limitau efectele unei asemenea stipulatii (art. 1650 Cod civil 1865).
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: In ceea ce priveste obligativitatea legala de a remunera 1 salariat cu salariul minim brut pe tara maxim 24 luni, urmand ca suscesiv sa intervina obligatoriu o majorarea salariala, avem un dubiu. Daca salariatul a fost remunerat timp de 12 luni perioada 01.2022-12.2022 cu salariul minim pe economie, ulterior salariul de baza a fost majorat peste minimul pe economie, iar de la 01.07.2024 are, din nou, salariul contractual egal cu minimul brut garantat in plata, cum calculam cele 24 luni? Insumam...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Societate cu domeniu de activitate in constructii acorda salariatiilor indemnizatie de mobilitate de 50 lei/zi, cand durata deplasarii este mai mare de 12 ore si santierul se afla la o distanta mai mare de 5 km. Indemnizatia este specificata in CIM si declarata lunar in D112 ca si venit neimpozabil deoarece se incadreaza in limitele specificate la art.76 alin 4,1 din Codul fiscal. In Revisal s-a inregistrat o suma fixa de 1000 lei, ceea ce nu este corect in cazul in care numarul zilelor in care...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Va rog sa imi spuneti daca urmatoarele venituri se declara in declaratia 112 in luna in care se plateste catre salariat sau in luna in care trebuie acordate si pe ce rand se declara fiecare: 1. Prestatii de mobilitate / clauza de mobilitate 2. Diurna externa si interna 3. Educatie timpurie 4. Cadou Craciun, Paste, 1 iunie si alte sarbatori.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<