Care sunt mijloacele de aparare a drepturilor credirentierului ?
In cazul constiuirii rentei viagere cu titlu oneros, pentru garantarea obliga tiei de plata, credirentierul beneficiaza de o ipoteca legala asupra bunului transmis (art. 2249). Credirentierul poate cere rezolutiunea contractului de renta viagera constituita cu titlu oneros daca debirentierul nu depune garantia promisa in vederea executarii obligatiei sale ori o diminueaza, conform art. 2251 alin. (1).
Credirentierul poate cere rezolutiunea contractului de renta viagera pentru neexecutarea culpabila a obligatiei de plata a rentei, fara a restitui ratele de renta deja platita, conform art. 2251 alin. (2), (3).
Daca renta a fost constituita cu titlu gratuit sau neexecutarea nu este culpabila, credirentierul nu poate cere decat executarea silita a ratelor, respectiv sechestrul si vanzarea bunurilor debirentierului, pana la concurenta unei sume suficiente spre a asigura plata rentei pentru viitor (art. 2250).
Renta viagera cu titlu gratuit poate fi declarata a insesizabila prin contract, efectele stipulatiei producandu-se numai in limita sumei necesare pentru asigurarea intretinerii (art. 2253), spre deosebire de prevederile Codului civil din 1865 care nu limitau efectele unei asemenea stipulatii (art. 1650 Cod civil 1865).
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Suntem o companie din industria alimentara, pizzerie restaurant cu 120 angajati cu mai multe puncte de lucru. In data de 16 iunie vom inchide o unitate de lucru aflata intr-un mall deoarece am fost notificati de conducerea mall-ului ca nu mai este rentabil pentru ei. Avem 2 angajate in aceasta locatie pe postul de vanzator. Ce variante avem pentru aceste 2 angajate? Probabil nu vom avea loc sa le relocam pe celelalte unitati din oras. Concediere individuala sau colectiva? Care este procedura...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Pentru promovarea produselor si serviciilor companiei vom angaja o persoana care va distribui pliante ce cod COR imi recomandati. Persoana in cauza are studii elementare .
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Dorim sa-l numim sef de schimb pe unul dintre angajatii actuali, trebuie sa ii modificam functia sau poate sa aiba si aceasta responsabilitate in baza unei decizii de numire unde sa specificam si responsabilitatile? Ne dorim sa isi pastreze si functia actuala.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<