Care sunt mijloacele de aparare a drepturilor credirentierului ?
In cazul constiuirii rentei viagere cu titlu oneros, pentru garantarea obliga tiei de plata, credirentierul beneficiaza de o ipoteca legala asupra bunului transmis (art. 2249). Credirentierul poate cere rezolutiunea contractului de renta viagera constituita cu titlu oneros daca debirentierul nu depune garantia promisa in vederea executarii obligatiei sale ori o diminueaza, conform art. 2251 alin. (1).
Credirentierul poate cere rezolutiunea contractului de renta viagera pentru neexecutarea culpabila a obligatiei de plata a rentei, fara a restitui ratele de renta deja platita, conform art. 2251 alin. (2), (3).
Daca renta a fost constituita cu titlu gratuit sau neexecutarea nu este culpabila, credirentierul nu poate cere decat executarea silita a ratelor, respectiv sechestrul si vanzarea bunurilor debirentierului, pana la concurenta unei sume suficiente spre a asigura plata rentei pentru viitor (art. 2250).
Renta viagera cu titlu gratuit poate fi declarata a insesizabila prin contract, efectele stipulatiei producandu-se numai in limita sumei necesare pentru asigurarea intretinerii (art. 2253), spre deosebire de prevederile Codului civil din 1865 care nu limitau efectele unei asemenea stipulatii (art. 1650 Cod civil 1865).
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Va rog sa ma ajutati cu cateva informatii despre procesul de declarare a posturilor vacante vacantate si nou create in platforma ANOFM. Cumva cu posturile nou create, mi-e mai simplu de inteles. Completez aici oferta, recrutam, inchid oferta - la speta asta am o singura intrebare: nu pot face operatia de incadrare daca data oferta a expirat desi logic pot avea o oferta deschisa pana pe 31.03 si angajarea propriu-zisa sa fie ulterioara acestei date. Trebuie cumva sa trec un termen pentru oferta...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Un salariat este sanctionat disciplinar cu reducerea salariului pe 3 luni insa refuza sa primeasca personal decizia, se trimite acasa prin curier cu confirmare de primire art. 252 Codul muncii insa refuza sa primeasca plicul. Decizia respectiva se va pune in aplicare daca salariatul NU o primeste. Cum se procedeaza in acest caz? Daca se pune in aplicare cu ce data - cu data revenirii plicului in societate? Cand se transmite in Revisal ?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Va rog sa ma ajutati in urmatoarea situatie: speta ar fi: salariata cu norma intreaga peste 26 ani, Salar brut 6000 lei la fel si ultimele 6 luni anterioare concediului medical, fara pers. in intretinere, fara tichete, sporuri., are stagiu de cotizare. Are 17 zile de concediu prenatal si 4 zile lucrate. La calculul salariului aferent timpului lucrat avem 1143 Ron la care trebuie sa ii aplicam deducerea de baza. Intrebarea ar fi, cat este deducerea personala de baza in aceasta situatie? 4050*20%...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<