Newsletter Infojuridic Stiri, Noutati, Articole, Dezbateri
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

Citeste GRATUIT un Raport Special exclusiv "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"

Adauga mai jos adresa de email si vei primi raportul in Inbox
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
E-JURIDIC.RO cauta meniuMeniu
Consultanta in afaceri | Manager
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Decret nr. 40 privitor la procedura succesorala notariala

Decret numar 40 din 21/01/53 privitor la procedura succesorala notariala

CAP. 1
Dispozitiuni generale

ART. 1

Procedura succesorala reglementata prin prezentul Decret este de competenta Notariatului de Stat al raionului in raza caruia intra defunctul unde si-a avut ultimul domiciliu.

In cazul decesului unei persoane care nu a avut domiciliul in tara este competent Notariatul de Stat al raionului in raza caruia se gasesc bunurile cele mai importante ale acestuia.


ART. 2

Renuntarea expresa la succesiune se face in fata notarului de stat competent, potrivit art. 1 si se inregistreaza intr-un registru special tinut la biroul Notariatului de Stat.

Renuntarea expresa la succesiune poate fi facuta si prin inregistrarea, potrivit alin. 1, a unei declaratii autentice, facuta in alta parte.

CAP. 2
Masuri de conservare


ART. 3

Orice persoana interesata, procurorul sau comitetul executiv al sfatului popular, poate cere Notariatului de Stat competent, potrivit art.1, inventarierea si luarea masurilor de conservare a bunurilor ramase de pe urma defunctului.

In interesul statului, al mostenitorilor sau pentru apararea altor interese legitime, Notariatul de Stat poate proceda si din oficiu la inventarierea si luarea masurilor de conservare.

Notarul de Stat poate face singur inventarierea sau sa delege pe secretarul biroului de Notariat de Stat.

In cazul cind in localitatea unde a avut loc decesul nu exista Notariat de Stat, precum si in cazuri urgente, inventarierea poate fi efectuata, la cererea notarului de stat sau din oficiu, si de un delegat al comitetului executiv al sfatului popular local.

Secretara biroului de Notariat de Stat sau delegatul comitetului executiv al sfatului popular local se vor conforma, in cazurile aratate mai sus, dispozitiilor art. 4, 5 si 9.
Celalalte masuri de conservare se efectueaza numai de notarul de stat.

ART. 4

In cazurile prevazute de art. 3 notarul de stat se transporta la ultimul domiciliu al celui decedat si ia informatii despre numele si domiciliul mostenitorilor, despre bunurile succesorale si locul unde se gasesc, precum si despre existenta vreunui testament.

ART. 5

Notarul de stat intocmeste un inventar al bunurilor succesorale aflate la locuinta celui decedat sau in aceeasi localitate. Inventarul va cuprinde enumerarea, descrierea si pretuirea provizorie a bunurilor, la nevoie putindu-se cere pentru pretuire parerea unui expert.

Inventarul se semneaza de cel care il intocmeste, precum si de rudele aflate la locuinta defunctului, iar in lipsa acestora sau daca refuza a semna, de o alta persoana care locuieste acolo, ori de un vecin.

In cazul in care au ramas bunuri in alta localitate, intocmirea inventarului se face prin delegatie de organul competent, potrivit art. 3.

Daca s-a facut o inventariere de un alt organ al statului sau de administratorul de cladire, notarul de stat verifica acest inventar, putindu-l mentine sau complecta.

Daca la locuinta defunctului se gaseste un testament, el este depus la Notariatul de
Stat raional competent.

ART. 6

Daca exista pericol de instrainare sau pierdere, bunurile succesorale sau parte dintre ele sint date de notarul de stat in custodie, cu sau fara punere de sigilii, iar obiectele din metale pretioase, pietrele pretioase, valutele, sumele de bani, cecurile si alte asemenea sint depuse, dupa caz, la C.E.C. sau la Banca Republicii Populare Romane, Banca de
Stat.

Din sumele de bani se lasa, dupa caz, mostenitorilor sau celor care locuiau cu defunctul, sumele necesare pentru:
a) acoperirea cheltuielilor facute cu ingrijirea in timpul bolii celui decedat si cu inmormintarea lui;
b) intretinerea persoanelor care erau in sarcina celui decedat;
c) plata sumelor datorate in temeiul contractelor de munca sau pentru plata asigurarii sociale;
d) acoperirea cheltuielilor necesare pentru pastrarea si administrarea averii succesorale, survenite pina la data facerii inventarului.

In cazul cind ulterior, conservarea si administrarea bunurilor succesorale necesita implinirea anumitor operatiuni si cheltuieli, acestea vor fi facute de custodele, numit potrivit primului alineat, cu incuviintarea prealabila a notarului de stat, sau de un curator special, numit de notarul de stat in lipsa custodelui.

ART. 7

Daca printre mostenitori se gasesc persoane incapabile sau cu capacitate restrinsa, Notariatul de Stat va sesiza organul tutelar competent.

ART. 8

In cazul cind exista un testament, notarul de stat va proceda la deschiderea lui si va incunostiinta pe legatari; daca a fost instituit un executor testamentar, va incunostinta si pe acesta.

ART. 9

La intocmirea inventarului, notarul de stat incheie un proces-verbal, care va cuprinde toate operatiunile efectuate potrivit articolelor precedente, precum si toate obiectiunile ridicate de cei interesati. Procesul-verbal se intocmeste in dublu exemplar, dintre care unul este lasat persoanelor care locuiau cu defunctul, iar al doilea exemplar impreuna cu toate inscrisurile care intereseaza succesiunea se depune de indata la biroul de Notariat de Stat.

In cazul art. 7, o copie de pe procesul-verbal, certificata de notarul de stat se inainteaza organului tutelar competent.

ART. 10

Notarul de stat este obligat sa incunostiinteze de indata pe mostenitorii si legatarii care nu au fost fata la inventarire, despre deces si masurile care au fost luate.

ART. 11

Oricine este vatamat prin inventarul intocmit sau prin masurile de conservare a bunurilor succesorale poate cere tribunalului popular al raionului, in raza caruia defunctul si-a avut ultimul domiciliu, ridicarea acestor masuri sau modicarea lor.
Tribunalul popular judeca cererea cu citarea celor interesati.

CAP. 3
Stabilirea drepturilor succesorale si eliberarea certificatului de mostenitor


ART. 12

Notarul de stat, dupa ce a constatat ca de pe urma unei persoane decedate au ramas bunuri, cheama inaintea sa pe toti mostenitorii presupusi si pe legatari, pentru impartirea bunurilor succesiunii.
Totodata notarul de stat instiinteaza organul financiar competent despre existenta succesiunii, in vederea impunerii.

ART. 13

La termenul fixat, notarul de stat stabileste numarul si calitatea mostenitorilor, precum si masa succesorala.

Stabilirea numarului si calitatii mostenitorilor se poate face prin declaratii de martori date in fata notarului de stat.

ART. 14

Daca toti mostenitorii se prezinta, isi dovedesc calitatea si se invoiesc asupra impartelii, notarul de stat va redacta, potrivit invoielii lor, actul de imparteala.

ART. 15

Daca mostenitorii isi contesta calitatea sau nu se inteleg asupra impartelii bunurilor, notarul de stat constata printr-o incheiere neintelegerile ivite, indruma partile sa ceara solutionarea lor pe cale judecatoreasca si suspenda procedura succesorala inceputa.

ART. 16

Daca la termenul fixat nu se prezinta toti mostenitorii, notarul de stat consemneaza intr-un proces-verbal declaratiile mostenitorilor prezenti si suspenda procedura; aceasta poate fi reluata la cererea oricarei parti interesate, pina la expirarea termenului de 6 luni de la data deschideri succesiunii.

ART. 17

Dupa 6 luni de la deschiderea succesiunii mostenitorii care au acceptato in acest termen, pot cere Notariatului de Stat competent,potrivit art. 1, sa li se elibereze certificatul de mostenitor, chiar daca notarul de stat nu a intocmit inventarul bunurilor.

ART. 18

In cazul in care exista testament sau daca mostenitorii sint cunoscuti, daca acestia au acceptat mostenirea si este neindoielnic ca nu exista si alti mostenitori, notarul de stat poate elibera certificatul de mostenitor si mai inainte de implinirea termenului de 6 luni de la deschiderea succesiunii.

In cazul testamentului, notarul de stat va verifica legalitatea acestuia atit sub raportul formei cit si sub raportul cuprinsului sau.

ART. 19

In cazul art. 15, eliberarea certificatul de mostenitor se va face pe baza hotaririi judecatoresti ramasa definitiva.

ART. 20

In toate cazurile, certificatul de mostenitor se va elibera numai daca se constata ca organul financiar competent a fost instiintat despre existenta succesiunii.

ART. 21

Certificatul de mostenitor trebuie sa cuprinda data eliberarii, aratarea organului care il elibereaza, numele si ultimul domiciliu al defunctului, data decesului, mentiunea daca mostenirea este legala sau testamentara, nu mele, calitatea mostenitorilor si domiciliul lor, bunurile succesorale, cota sau bunurile ce revin fiecaruia dintre mostenitori, indicarea sumei percepute ca taxa de timbru, semnatura notarului de stat, precum si stampila biroului Notariatului de Stat. In cazul cind inventarul bunurilor nu a fost intocmit se va face mentiunea de aceasta in certificat.

La cererea mostenitorilor, notarul de stat elibereaza fiecaruia cite un exemplar de pe certificatul de mostenitor.

La cererea mostenitorilor, daca exista testament numai pentru o parte a bunurilor defunctului, se elibereaza un certificat pentru aceste bunuri si un altul pentru restul bunurilor.

In cazul in care mostenitorii si-au impartit bunurile succesorale prin act notarial, certificatul de mostenitor va cuprinde pe linga mentiunile din alin. 1 si mentiune despre actul de impartire a bunurilor.

ART. 22

In cazul in care prin testament a fost instituit un executor testamentar, notarul de stat elibereaza un certificat constatind aceasta calitate.

ART. 23

Dupa eliberarea certificatului de mostenitor nu se mai poate elibera alt certificat; cei care au pretentiuni la succesiune, pot cere in justitie anularea certificatului eliberat si stabilirea drepturilor lor.

Pina la anulare prin sentinta judecatoreasca, certificatul de mostenitor face dovada in ce priveste calitatea de mostenitor si cota bunurilor ce revin fiecarui mostenitor.

ART. 24

Daca dupa trecerea termenului de 6 luni de la deschiderea succesiunii notarul de stat nu constata existenta vreunui mostenitor care sa fi acceptat succesiunea, el elibereaza la cererea organului financiar certificat ca succesiunea este vacanta.

Dispozitiunile art. 23 se aplica in mod corespunzator si in cazul certificatului eliberat potrivit prezentului artcol.

CAP. 4
Dispozitiuni finale si tranzitorii


ART. 25

Pe data punerii in aplicare a prezentului Decret, articolele 620-642 inclusiv din codul de procedura civila, art. 695 din codul civil, precum si orice alte dispozitiuni contrare, se abroga.

ART. 26

Desbaterile succesorale care se gasesc in fata instantelor judecatoresti pe baza legii Nr. 478 din 1 octombrie 1938, a legii Nr. 543 din 11 iunie 1946 si a Decretului Nr. 109 din 23 iunie 1948, vor fi trimise din oficiu Notariatului de Stat competent, potrivit Decretului de fata.

ART. 27

Modul de aplicare a prezentului Decret se va stabili pe cale de ordine si instructiuni ale Ministerului Justitiei.

ART. 28
Prezentul Decret intra in vigoare pe data publicarii.

APARUT IN BULETINUL OFICIAL NR. 2 DIN 22/01/53


Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Votati articolul "Decret nr. 40 privitor la procedura succesorala notariala":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Poate sunteti interesat si de:

©2024 RENTROP & STRATON
Toate drepturile rezervate.
SATI
Atentie, Juristi!
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

MODIFICARILE din Contractele Civile si Actele Comerciale se aplica deja!

Folositi NOILE Modele de Documente pentru 2024

Descarcati GRATUIT Raportul Special "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016