Momentul achizitionarii sau vanzarii unui bun imobil trebuie sa fie documentat de catre ambele parti, atat de cumparator, cat si de vanzator, la notar. Acesta informeaza intreg procesul, referitor la actele necesare, costuri si contractul in sine.
Ai nevoie de modele de contracte in activitatea ta de zi cu zi? Vezi 202 modele de documente pentru anul acesta - contracte si acte comerciale in conformitate cu noul Cod civil si GDPR!
Obiectul contractului de vanzare - cumparare al imobilului consta in bunul imobil si pretul vanzarii. Bunul imobil prezinta in contract descrierea si modul de dobandire al acestuia. Prin bun imobil se intelege teren, apartament, casa/vila sau spatiu comercial.
Clauzele contractului de vanzare - cumparare constau in declaratiile vanzatorului, cumparatorului si in alte mentiuni. Vanzatorul declara pe propria raspundere urmatoarele:
- achitarea la zi a impozitelor locale si datoriilor catre asociatia de proprietari
Cartea Verde a Contabilitatii
Literatura romana Rezumatele textelor studiate in clasele V-VIII
Literatura romana Rezumatele textelor studiate in clasele IX-XII
Contractul de vanzare - cumparare se poate incheia de orice notar public din Romania. Competenta notarilor publici este generala in ceea ce priveste autentificarea contractelor de vanzare - cumparare. Tranzactia imobiliara se poate incheia indiferent de locatia bunului sau de domiciliul partilor.
Majoritatea taxelor sunt suportate de catre cumparator, conform Codului civil cu cateva exceptii.
Art. 1666
(1) In lipsaa de stipulatie contrara, cheltuielile pentru incheierea contractului de vanzare sunt in sarcina cumparatorului.
In baza art. 1666 alin. 1 din Codul civil cheltuielile pentru incheierea contractului de vanzare revin in sarcina cumparatorului. Acesta trebuie sa achite taxele de intabulare pe numele sau si onorariul notarial.
Vanzatorul nu este scutit de taxe, ceea ce in seamna ca are de platit extrasul de carte funciara pentru autentificare, necesar la orice vanzare. In cazul in care pretul vanzarii depaseste suma de 450.000 lei, vanzatorul trebuie sa achite impozitul pe venitul realizat din vanzare. Mai exact, vanzatorul achita 3% din ce depaseste 450.000 lei.
In demeresul achizitionarii unei case trebuie avut in vedere purtarea unor discutii cu un notar. Acesta informeaza viitorul cumparator cu privire la taxele care vor trebui achitate si verifica documentele de proprietate ale vanzatorului.
Inaintea semnarii contractului de vanzare partile pot semna o promisiune de vanzare (antecontract/precontract). Lucru ce ofera stabilitate ambelor parti.
Vanzatorul si cumparatorul trebuie sa negocieze elemente precum:
- momentul predarii casei
- pretul de achizitie
- moneda in care se face plata
- modalitatea de plata, daca se vinde mobilat si utilat, etc.
Viitorii cumparatori de case sunt sfatuiti sa cerceteze zona in care doresc achizitia, a vecinilor, a existentei canalizarii stradale, a traficul si a accesul usor la facilitati precum scoli sau magazine. De asemenea, acestia trebuie sa dispuna de fondurile necesare platii pretului din surse proprii. O alta modalitate este incadrarea in conditiile bancilor pentru obtinerea un unui credit prin diverse programe.
- actele de identitate parti (vanzator si cumparator)
- actele de proprietate asupra imobilului ce face obiectul tranzactiei
- certificat fiscal pe numele proprietarului, eliberat de Administratia Financiara competenta, din care sa rezulte ca propietarul este la zi cu platile catre Stat. Administratia Financiara competenta este cea la care se plateste impozitul anual pentru imobilul respectiv.
- documentatia cadastrala (fisa bunului imobil, plan de amplasament, plan releveu, incheiere de intabulare, etc.)
- extrasul de carte funciara care se obtine prin intermediul biroului notarial si este valabil 10 zile lucratoare de la data inregistrarii cererii
- certificatul de performanta energetica, eliberat de un auditor energetic atestat. In cazul apartamentelor, adeverinta eliberata de asociatia de proprietari sau locatari care sa arate situatia datoriilor fata de asociatie fata de aceasta (intrertinere, cheltuieli, reparatii, cheltuieli comune, etc.)
- ultima factura si chitanta privind plata la zi a utilitatilor aferente imobilului.
Actele de vanzare - cumparare ale unui bun imobil necesare transferului de proprietate se face printr-un contract de vanzare la notar. Semnarea contractului depinde de urmatoarele taxe platite:
- onorariul notarial (platita de vanzator)
- taxa ANCPI intabulare
- extras de carte funciara
- impozit catre stat, in cazul in care valoarea imobilului depaseste 450.000 lei
Taxarea se face in functie de valoarea imobilului, de aceea sumele pot varia. Valoare imobilului trebuie sa fie mai mare dcat pe grila notariala.
Contract de vanzare-cumparare
(varianta: bunuri imobile)
Incheiat astazi .........................
la .............................................
I. PARTILE CONTRACTANTE
1.1. .................................................................... cu domiciliul in ..........................,
(numele si prenumele) (localitatea) str. ............................................ nr. ......., bloc ......., scara ......., etaj ......., apartament ......, sectorul/judetul .........., codul numeric personal ........................, in calitate de vanzator si
1.2. ................................................................................................. cu domiciliul in ........................................................, (numele si prenumele) (localitatea) str. .......................... nr. ......, bloc ......, scara ......, etaj ......, apartament ......, sectorul/judetul .........., codul numeric personal ........................, in calitate de cumparator au convenit sa incheie prezentul contract de vanzare-cumparare, cu respectarea urmatoarelor clauze:
II. OBIECTUL CONTRACTULUI
2.1. Transmiterea dreptului de proprietate de catre vanzator cumparatorului asupra imobilului situat in ................................, str. ........................... nr. .................., judetul/sectorul .................., (localitatea) compus din .................................. .
2.2. Odata cu vanzarea imobilului sus-mentionat se transmite cumparatorului si dreptul de proprietate asupra terenului aferent in suprafata de .................. mp.
2.3. Imobilul care face obiectul prezentului contract de vanzare-cumparare este proprietatea vanzatorului fiind dobandit prin .................... (vanzare-cumparare, donatie, schimb etc.) conform ........................................................................... autentificat la ......................, dreptul de proprietate (titlul de proprietate, numarul, data) fiind inscris in Cartea funciara nr. ....................... la Judecatoria ......................... .
III. PRETUL CONTRACTULUI
3.1. Pretul vanzarii este de ...................................... LEI/EURO/USD, suma care a fost achitata de (in cifre si litere) cumparator vanzatorului astazi data autentificarii prezentului contract.
sau
3.1. Pretul vanzarii este de ............................................ LEI/EURO/USD, suma care se va plati de cumparator vanzatorului astfel: (in cifre si litere) ................................................................. .
IV. OBLIGATIILE PARTILOR
4.1. Vanzatorul se obliga sa predea cumparatorului imobilul care face obiectul prezentului contract, liber, la data de .......................................................... si la ........................................................................... . (locul unde se face predarea-primirea)
4.2. Obligatiile cumparatorului sunt urmatoarele:
a) sa efectueze plata pretului la data si la locul stabilit de vanzator/locul unde se face predarea imobilului;
b) sa suporte toate taxele aferente incheierii si autentificarii prezentului contract.
V. GARANTII
5.1. Vanzatorul declara sub sanctiunea legii penale pentru fals in declaratii ca apartamentul ce se vinde:
a) se afla in intregime in proprietatea sa, nefiind instrainat sub nici o forma, vreunei alte persoane, pana la data incheierii prezentului contract;
b) nu a fost scos din circuitul civil prin trecere in proprietate publica, nu este seches- trat si nici urmarit, nu face obiectul vreunui litigiu, este liber de orice sarcini, fiind in mod legal si continuu in proprietatea si posesia sa, de la data dobandirii si pana in prezent, garantand pe cumparator impotriva oricarei evictiuni in conformitate cu prevederile art. 1337 din Codul civil.
5.2. Cumparatorul:
a) declara ca a luat cunostinta de situatia juridica si de fapt a apartamentului ca fiind cea aratata mai sus, de vanzator si stie ca nu este grevat de sarcini, potrivit extrasului de carte funciara nr. ............ din ....................... eliberat de Biroul de carte funciara al Judecatoriei ................, ceea ce nu-l exonereaza pe vanzator de raspunderea pentru evictiune;
b) consimte la intabularea dreptului de proprietate asupra apartamentului cu titlu de ......
5.3. Taxele si impozitele catre stat sunt achitate la zi de catre vanzator, astfel cum rezulta din cazierul fiscal nr. .............. din .................. eliberat de ........................, urmand ca de astazi data autentificarii prezentului contract sa treaca asupra cumparatorului, care suporta si taxa de timbru, timbrul judiciar si onorariul notarului public.
5.4. Transmiterea dreptului de proprietate asupra imobilului sus-mentionat are loc astazi data autentificarii prezentului contract, fara indeplinirea altei formalitati, totodata efectuandu-se predarea catre cumparator a actelor de proprietate in original.
VI. ALTE CLAUZE
6.1. Vanzatorul consimte la intabularea dreptului de proprietate pe numele cumparatorului, autorizandu-l, in mod expres, sa indeplineasca formalitatile necesare pentru efectuarea tuturor operatiilor de publicitate imobiliara.
Redactat de .............. si editat/multiplicat in ...... exemplare, din care .......... astazi data autentificarii.
VANZATOR CUMPARATOR
Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri