
Actiunile colective sau, asa cum sunt ele mai bine cunoscute, procesele de tip "class action" vor fi posibile in UE prin Directiva 1828/2020. Actul a actualizat Directiva 2009/22 si a usurat mai multe proceduri, inclusiv cea a gasirii dreptatii oriunde in UE.
Conform Directivei 1828/2020, procesele "class action" vor putea fi formulate in UE in domenii precum cel al protectiei generale a consumatorilor (raspundere pentru defecte, clauze abuzive, practici comerciale incorecte, publicitate inselatoare etc.), al informarii cu privire la produse, al transportului si comunicatiilor, turismului, serviciilor medicale, energiei, e-commerce, al serviciilor financiare.
Actiunile colective, conform actului european mentionat, vor fi formulat de "entitati reglementate", non-profit de catre fiecare stat membru, care sa poata sa reprezinte consumatorii in litigii colective de protectie a consumatorilor. Astfel de entitati ar putea insa fi create si ad hoc, pentru un litigiu specific, cu respectarea unor criterii. Totodata, entitatile ad hoc pot actiona doar in litigiile interne.
Entitatile reprezentative pot solicita in instanta urmatoarele:
- Incetarea practicii comerciale incorecte, ca masura provizorie;
- Constatarea practicii comerciale incorecte si interzicerea ei (obligatie de a nu face);
- Masuri reparatorii: compensarea, repararea, inlocuirea, reducerea de pret, incetarea contractului sau rambursarea pretului platit, dupa caz;
Comerciantul are obligatia de a informa, pe cheltuiala sa, consumatorii afectati cu privire la deciziile definitive care prevad masurile mentionate.
Pe langa indreptarea unei probleme, procesele de tip "class action" au si o atractivitatea suplimentara prin prisma despagubirilor uriase care se pot acorda.
Litigiile avute in vedere in Directiva pot fi deschise in legatura cu anumiti consumatori din mai multe state membre, de catre entitati din mai multe state membre. Aceste litigii pot fi deschise intr-un stat membru de o entitate din alt stat membru.
Crucial este faptul ca toate instantele din statele membre sunt obligate sa accepte, de plano, capacitatea procesuala si calitatea de entitati desemnate a acestor organizatii care vor fi aprobate de statele membre conform Directivei. Astfel, o decizie luata intr-un stat membru va fi aplicata de drept in alt stat membru.
Este evident ca procesele colective vor cunoaste o crestere in viitorul apropiat, insa Directiva trebuie transpusa in legislatia nationala de catre statele membre pana la 25 decembrie 2022. Momentan ramane in vigoare actul invechit.
Companiile au, asadar, timp pentru a-si revizui si eficientiza procesele de analiza si verificare a plangerile pentru a incheia intelegeri amiabile care sa nu duca la un "class action" extrem de scump.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Va rog sa ma ajutati cu cateva informatii despre procesul de declarare a posturilor vacante vacantate si nou create in platforma ANOFM. Cumva cu posturile nou create, mi-e mai simplu de inteles. Completez aici oferta, recrutam, inchid oferta - la speta asta am o singura intrebare: nu pot face operatia de incadrare daca data oferta a expirat desi logic pot avea o oferta deschisa pana pe 31.03 si angajarea propriu-zisa sa fie ulterioara acestei date. Trebuie cumva sa trec un termen pentru oferta...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<