Newsletter Infojuridic Stiri, Noutati, Articole, Dezbateri
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

Citeste GRATUIT un Raport Special exclusiv "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"

Adauga mai jos adresa de email si vei primi raportul in Inbox
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
E-JURIDIC.RO cauta meniuMeniu
Consultanta in afaceri | Manager
E-JURIDIC.ROE-JURIDIC.RO » Noutati Juridice 2024 
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Soferii primesc acces online la istoricul sanctiunilor rutiere, din aprilie 2023

Soferii primesc acces online la istoricul sanctiunilor rutiere, din aprilie 2023
Soferii isi vor putea accesa online istoricul sanctiunilor primite de la Politia Rutiera, potrivit unei legi publicate in Monitorul Oficial. 

Legea nr. 385 din 30 decembrie 2022 pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice prevede ca titularul unui permis de conducere sa aiba dreptul de a obtine istoricul sanctiunilor la regimul circulatiei pe drumurile publice in una dintre urmatoarele modalitati:
- de pe site-ul IGPR;
- de la orice structura de politie rutiera.

Potrivit actului normativ, soferii care vor sa isi verifice online istoricul sanctiunilor vor putea face acest lucru incepand cu luna aprilie 2023.

"Art. II. — In termen de 90 de zile de la publicarea prezentei legi in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, Inspectoratul General al Politiei Romane creeaza pe site-ul propriu o pagina speciala privind istoricul sanctiunilor la regimul circulatiei pe drumurile publice".

Noua lege care modifica OUG privind circulatia pe drumurile publice aduce modificari si in privinta varstei de la care o persoana poate deveni sofer profesionist.

"La articolul 20, dupa alineatul (4) se introduc doua noi alineate, alin. (5) si (6), cu urmatorul cuprins:

(5) Prin exceptie de la varsta minima prevazuta la alin. (4) lit. d), permisul de conducere pentru categoriile de vehicule C si CE se elibereaza de la varsta de 18 ani cu inscrierea in acesta a codului national pentru atestarea valabilitatii categoriei numai in cazul conducerii vehiculului pe teritoriul Romaniei in prezenta instructorului auto atestat sau a examinatorului din cadrul autoritatii competente in timpul desfasurarii cursului practic, respectiv a probelor practice pentru obtinerea certificatului de calificare profesionala initiala, denumit in continuare CPI, astfel cum acesta este reglementat prin art. 1 alin. (3) din Normele privind pregatirea si atestarea profesionala a anumitor categorii de conducatori auto, aprobate prin Ordinul ministrului transporturilor nr. 1.214/2015 pentru aprobarea normelor privind pregatirea si atestarea profesionala a personalului de specialitate din domeniul transporturilor rutiere, cu modificarile si completarile ulterioare, sau cu inscrierea codului european armonizat privind detinerea unui CPI.

(6) Prin exceptie de la varsta minima prevazuta la alin. (4) lit. e), permisul de conducere pentru categoriile de vehicule D si DE se elibereaza de la varsta de 21 de ani, cu inscrierea in acesta a codului national pentru atestarea valabilitatii categoriei numai in cazul conducerii vehiculului pe teritoriul Romaniei in prezenta instructorului auto atestat sau a examinatorului din cadrul autoritatii competente in timpul desfasurarii cursului practic, respectiv a probelor practice pentru obtinerea CPI sau cu inscrierea codului european armonizat privind detinerea unui CPI.”
 

LEGE pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice


Art. I. — Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 670 din 3 august 2006, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:

1. La articolul 6, punctul 34 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„34. detinator mandatat — persoana fizica sau juridica care foloseste un vehicul in baza unui contract de leasing;”.

2. La articolul 9, dupa alineatul (11) se introduce un nou alineat, alin. (12), cu urmatorul cuprins:
„(12) Omologarea este optionala in cazul vehiculelor prevazute la art. 13 alin. (3) care indeplinesc conditiile prevazute la art. 2 alin. (2) lit. d) si alin. (3) lit. b) din Regulamentul (UE) 2018/858 al Parlamentului European si al Consiliului din 30 mai 2018 privind omologarea si supravegherea pietei autovehiculelor si remorcilor acestora, precum si ale sistemelor, componentelor si unitatilor tehnice separate destinate vehiculelor respective, de modificare a Regulamentelor (CE) nr. 715/2007 si (CE) nr. 595/2009 si de abrogare a Directivei 2007/46/CE, precum si in cazul celor care indeplinesc conditiile prevazute la art. 2 alin. (2) lit. e) din Regulamentul (UE) nr. 168/2013 al Parlamentului European si al Consiliului din 15 ianuarie 2013 privind omologarea si supravegherea pietei pentru vehiculele cu doua sau trei roti si pentru cvadricicluri.”

3. Articolul 13 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„Art. 13. — (1) Autovehiculele si remorcile se inmatriculeaza permanent sau temporar la autoritatea competenta in a carei raza teritoriala proprietarii sau detinatorii mandatati isi au domiciliul, resedinta ori sediul, in conditiile stabilite prin reglementarile in vigoare.

(2) Sunt exceptate de la prevederile alin. (1) mopedele, troleibuzele, remorcile destinate a fi tractate de tractoarele agricole sau forestiere si vehiculele lente.

(3) Autovehiculele, remorcile si tractoarele agricole sau forestiere din dotarea Ministerului Apararii Nationale, a Ministerului Afacerilor Interne, a Serviciului de Protectie si Paza, precum si cele ale Serviciului Roman de Informatii se inregistreaza la aceste institutii.

(4) Autovehiculele si remorcile destinate a fi tractate de acestea, mentionate la alin. (3), pot, dupa caz, sa fie inmatriculate.

(5) Pana la inmatriculare, vehiculele prevazute la alin. (1) pot circula cu numere provizorii, pe baza unei autorizatii speciale eliberate de autoritatea competenta.

(6) La cerere, institutiilor din sistemul de aparare, ordine publica si securitate nationala, precum si persoanelor juridice abilitate sa fabrice, sa asambleze, sa caroseze ori sa efectueze activitati de testare a vehiculelor, sistemelor, componentelor, unitatilor tehnice separate, pieselor sau echipamentelor destinate acestora li se pot elibera, pentru aceste vehicule, autorizatii si numere pentru probe.

(7) Pot beneficia de autorizatii si numere pentru probe vehiculele care se supun inmatricularii si se comercializeaza, in vederea efectuarii probelor solicitate de clienti, la cererea persoanelor juridice care au ca obiect de activitate comercializarea vehiculelor rutiere.

(8) Autorizatia de circulatie pentru probe este valabila doar pe teritoriul Romaniei, pentru cazurile prevazute la alin. (6), si doar pe teritoriul judetului sau al municipiului Bucuresti in raza caruia societatea isi are sediul, pentru cazul prevazut la alin. (7).

(9) Evidenta vehiculelor inmatriculate se tine la autoritatea competenta pe raza careia proprietarul sau detinatorul mandatat isi are domiciliul, resedinta sau sediul.”

4. Articolul 14 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„Art. 14. — Tramvaiele, troleibuzele, mopedele, tractoarele agricole sau forestiere, altele decat cele prevazute la art. 13 alin. (3), inclusiv remorcile destinate a fi tractate de acestea, vehiculele lente, precum si vehiculele cu tractiune animala se inregistreaza la nivelul primarilor comunelor, ai oraselor, ai municipiilor si ai sectoarelor municipiului Bucuresti, care, prin compartimentele de specialitate, tin si evidenta acestora.”

5. La articolul 15, alineatul (3) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„(3) Pentru vehiculele prevazute la art. 13 alin. (3) si art. 14, autoritatea care le inregistreaza elibereaza proprietarilor acestora certificate si placute cu numere de inregistrare, conform categoriei sau subcategoriei din care fac parte vehiculele respective.”

6. La articolul 17, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„Art. 17. — (1) Radierea din evidenta a vehiculelor se face de catre autoritatea care a efectuat inmatricularea sau inregistrarea, la cererea proprietarului, numai in urmatoarele cazuri:
a) proprietarul doreste retragerea din circulatie a vehiculului si face dovada depozitarii acestuia intr-un spatiu adecvat, detinut in conditiile legii;
b) proprietarul face dovada dezmembrarii, casarii sau predarii vehiculului la unitati specializate in vederea dezmembrarii, situatie in care radierea este definitiva;
c) la scoaterea din Romania a unui vehicul, in vederea inmatricularii in alt stat;
d) in cazul furtului vehiculului.”

7. La articolul 17 alineatul (5), dupa litera b) se introduc doua noi litere, lit. c) si d), cu urmatorul cuprins:
„c) la notificarea Ministerului Afacerilor Externe, in cazul autovehiculelor si remorcilor apartinand misiunilor diplomatice, oficiilor consulare si membrilor acestora, precum si altor organizatii si persoane straine cu statut diplomatic sau consular;
d) in baza unei hotarari judecatoresti ramase definitive.”

8. La articolul 20, dupa alineatul (4) se introduc doua noi alineate, alin. (5) si (6), cu urmatorul cuprins:
„(5) Prin exceptie de la varsta minima prevazuta la alin. (4) lit. d), permisul de conducere pentru categoriile de vehicule C si CE se elibereaza de la varsta de 18 ani cu inscrierea in acesta a codului national pentru atestarea valabilitatii categoriei numai in cazul conducerii vehiculului pe teritoriul Romaniei in prezenta instructorului auto atestat sau a examinatorului din cadrul autoritatii competente in timpul desfasurarii cursului practic, respectiv a probelor practice pentru obtinerea certificatului de calificare profesionala initiala, denumit in continuare CPI, astfel cum acesta este reglementat prin art. 1 alin. (3) din Normele privind pregatirea si atestarea profesionala a anumitor categorii de conducatori auto, aprobate prin Ordinul ministrului transporturilor nr. 1.214/2015 pentru aprobarea normelor privind pregatirea si atestarea profesionala a personalului de specialitate din domeniul transporturilor rutiere, cu modificarile si completarile ulterioare, sau cu inscrierea codului european armonizat privind detinerea unui CPI.

(6) Prin exceptie de la varsta minima prevazuta la alin. (4) lit. e), permisul de conducere pentru categoriile de vehicule D si DE se elibereaza de la varsta de 21 de ani, cu inscrierea in acesta a codului national pentru atestarea valabilitatii categoriei numai in cazul conducerii vehiculului pe teritoriul Romaniei in prezenta instructorului auto atestat sau a examinatorului din cadrul autoritatii competente in timpul desfasurarii cursului
practic, respectiv a probelor practice pentru obtinerea CPI sau cu inscrierea codului european armonizat privind detinerea unui CPI.”

9. Dupa articolul 221 se introduce un nou articol, art. 222, cu urmatorul cuprins:
„Art. 222. — Titularul permisului de conducere are dreptul sa obtina istoricul sanctiunilor la regimul circulatiei pe drumurile publice in una din urmatoarele modalitati:
a) de pe site-ul Inspectoratului General al Politiei Romane;
b) de la orice structura de politie rutiera.”

10. La articolul 24 alineatul (7), dupa litera d) se introduce o noua litera, lit. e), cu urmatorul cuprins:
„e) codurile nationale valabile doar pentru conducere pe teritoriul Romaniei.”

11. La articolul 102 alineatul (1), punctul 20 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„20. conducerea, punerea in circulatie sau tractarea unui vehicul supus inmatricularii, in baza autorizatiei pentru probe eliberate in conditiile art. 13 alin. (7), in afara judetului sau a municipiului Bucuresti in raza caruia isi are sediul titularul autorizatiei;”.

12. La articolul 136, litera c) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„c) Ministerul Transporturilor si Infrastructurii si Ministerul Afacerilor Interne, pentru prevederile art. 9 alin. (2);”.

13. Mentiunea privind transpunerea normelor Uniunii Europene se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„Prezenta ordonanta de urgenta transpune in legislatia nationala urmatoarele prevederi: 
1. art. 4 alin. (1) teza finala, alin. (4) paragrafele 1 si 2, alin. (7), art. 6 alin. (2) lit. f), art. 7 alin. (1) lit. e) si alin. (3) lit. b), art. 11 alin. (1) teza intai si alin. (5) teza intai si art. 12 din Directiva 2006/126/CE a Parlamentului European si a Consiliului din 20 decembrie 2006 privind permisele de conducere (reformata), publicata in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria L, nr. 403 din 30 decembrie 2006, astfel cum a fost modificata si completata prin Directiva 2009/113/CE si a Comisiei din 25 august 2009, Directiva 2011/94/UE a Comisiei din 28 noiembrie 2011, Directiva 2012/36/UE a Comisiei, Directiva 2013/22/UE a Consiliului din 13 mai 2013, Directiva 2013/47/UE a Comisiei, Directiva 2014/85/UE a Comisiei din 1 iulie 2014, Directiva (UE) 2015/653 a Comisiei din 24 aprilie 2015, Directiva (UE) 2016/1.106 a Comisiei din 7 iulie 2016, Directiva (UE) 2018/645 a Parlamentului European si a Consiliului din 18 aprilie 2018;

2. ale art. 2 alin. (1) lit. a) pct. (i) teza intai si teza finala si pct. (iii) si alin. (2) lit. a) teza intai si lit. b) din Directiva 91/671/CEE a Consiliului din 16 decembrie 1991 privind utilizarea obligatorie a centurilor de siguranta si a sistemelor de fixare a copiilor in scaune in vehicule, publicata in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria L, nr. 373 din 31 decembrie 1991, astfel cum a fost modificata prin Directiva de punere in aplicare 2014/37/UE a Comisiei din 27 februarie 2014;

3. precum si ale art. 2 lit. e), art. 3 alin. (4), art. 3 alin. (3) si art. 9 din Directiva 1999/37/CE a Consiliului din 29 aprilie 1999 privind documentele de inmatriculare pentru vehicule, publicata in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria L, nr. 138 din 1 iunie 1999, astfel cum a fost modificata si completata prin Directiva 2003/127/CE a Comisiei din 23 decembrie 2003, prin Directiva 2006/103/CE a Consiliului din 20 noiembrie 2006, prin Directiva 2013/22/UE a Consiliului din 13 mai 2013 si prin Directiva 2014/46/UE a Parlamentului European si a Consiliului din 3 aprilie 2014;

4. ale art. 2 pct. 1 lit. b) din Directiva (UE) 2018/645 a Parlamentului European si a Consiliului din 18 aprilie 2018 de modificare a Directivei 2003/59/CE privind calificarea initiala si formarea periodica a conducatorilor auto ai anumitor vehicule rutiere destinate transportului de marfuri sau de persoane, precum si a Directivei 2006/126/CE privind permisele de conducere, publicata in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria L, nr. 112 din 2 mai 2018.”

14. La anexa nr. 1, litera e) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„e) categoria B1: cvadricicluri a caror masa in ordine de mers nu depaseste 450 kg (600 kg pentru vehiculele destinate transportului de marfuri) si care sunt echipate cu motor cu ardere interna a carui putere neta continua maxima nu depaseste 15 kW sau cu motor electric a carui putere nominala nu depaseste 15 kW;”.

Art. II. — In termen de 90 de zile de la publicarea prezentei legi in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, Inspectoratul General al Politiei Romane creeaza pe site-ul propriu o pagina speciala privind istoricul sanctiunilor la regimul circulatiei pe drumurile publice.

Art. III. — In termen de 60 de zile de la publicarea in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, actele subsecvente in materie se modifica si se completeaza in acord cu modificarile si completarile aduse prin prezenta lege.

Art. IV. — Prezenta lege intra in vigoare la 30 de zile de la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

Aceasta lege a fost adoptata de Parlamentul Romaniei, cu respectarea prevederilor art. 75 si ale art. 76 alin. (2) din Constitutia Romaniei, republicata.

Bucuresti, 30 decembrie 2022.
Nr. 385

Sursa foto: Facebook Politia Romana

Redactia E-juridic
de Redactia E-juridic

Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Data aparitiei: 04 Ianuarie 2023
Votati articolul "Soferii primesc acces online la istoricul sanctiunilor rutiere, din aprilie 2023":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

ARTICOLE SIMILARE

Mai multe articole despre istoric sanctiuni rutiere
©2024 RENTROP & STRATON
Toate drepturile rezervate.
SATI
Atentie, Juristi!
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

MODIFICARILE din Contractele Civile si Actele Comerciale se aplica deja!

Folositi NOILE Modele de Documente pentru 2024

Descarcati GRATUIT Raportul Special "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016