Camera Deputatilor a adoptat, marti, un proiect de lege care prevede ca minorul agresor si parintii sai vor fi obligati sa participe la programele speciale de consiliere psihologica, organizate de serviciile de specialitate publice sau private.
Proiectul modifica si completeaza in acest sens art.84 din Legea nr.272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului si art. 121 din Legea nr.286/2009 privind Codul penal.
Initiativa vizeaza instituirea obligatiei minorului agresor si a familiei sale de a participa la programele speciale de consiliere psihologica, organizate de serviciile de specialitate publice sau private, iar in lipsa acordului parintilor, masura sa poata fi dispusa de instantele judecatoresti competente, in sarcina minorului agresor, scrie
Agerpres.
Potrivit proiectului, "parintii copilului care savarseste fapte penale si nu raspunde penal au obligatia de a participa la programele speciale de consiliere psihologica organizate de Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului sau de alte institutii de specialitate publice sau private".
Totodata, copilul va participa la programele speciale de consiliere psihologica, cu acordul parintilor sau al altui reprezentant legal, daca instanta judecatoreasca nu dispune altfel.
In lipsa acordului parintilor, masura poate fi dispusa de catre instanta judecatoreasca, mai prevede actul normativ.
Proiectul prevede si modificarea art. 121 din Codul penal in acest sens. "Pe durata executarii masurilor educative neprivative de libertate, instanta sa poata impune minorului sa participe, singur sau, dupa caz, impreuna cu parintii sau cu un alt reprezentant legal, la programele speciale de consiliere psihologica, organizate de Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului sau de alte institutii de specialitate publice sau private", stipuleaza textul adoptat.
Camera Deputatilor este for decizional.