Newsletter Infojuridic Stiri, Noutati, Articole, Dezbateri
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

Citeste GRATUIT un Raport Special exclusiv "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"

Adauga mai jos adresa de email si vei primi raportul in Inbox

E-JURIDIC.RO cauta meniuMeniu
Consultanta in afaceri | Manager
E-JURIDIC.ROE-JURIDIC.RO » Legislatia judirica actualizata la zi 
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

CNAS: SANCTIUNI pentru persoanele care nu merg la medic pentru serviciile de preventie

CNAS: SANCTIUNI pentru persoanele care nu merg la medic pentru serviciile de preventie
Persoanele care nu merg la medicul de familie pentru serviciile de preventie ar putea fi sanctionate, incepand de anul viitor, a anuntat presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, Adela Cojan.

Pachetele medicale de preventie vor deveni obligatorii din 2023, iar cei care nu merg la medicul de familie pentru aceste servicii ar putea fi sanctionati, a declarat Adela Cojan.

"De la 1 aprilie, programul-cadru si normele de aplicare vor fi modificate. Bugetul alocat asistentei medicale primare a cunoscut o suplimentare consistenta, aproape fara precedent, cu 22%. Interesul CNAS este de a largi pachetul de servicii de baza si de a mai diminua din ceea ce inseamna 'plata per capita'. Incepand cu noul contract-cadru, din anul 2023, vrem sa implementam, in special, pachetele de preventie, care vor deveni obligatorii si ne gandim inclusiv la elemente sanctionatorii (...) pentru cei care nu vin sa isi efectueze serviciile de preventie. Incercam sa responsabilizam populatia in legatura cu propria sanatate. Se practica in multe tari, asociatiile de pacienti ne cer acest lucru, sa incepem sa-i sanctionam pe cei care nu se prezinta la serviciile de preventie. Va intra in atentia noastra odata cu noul contract-cadru din 2023", a spus Adela Cojan, la o dezbatere la Senat pe tema hepatitelor virale, scrie Agerpres.

Intr-o declaratie recenta, ministrul Sanatatii Alexandru Rafila a spus ca exista o opozitie in dezvoltarea unor servicii care sa previna supraaglomerarea unitatilor de primiri urgente si a aratat ca preventia si evaluarea periodica, care permit depistarea precoce a bolilor, reprezinta cea mai buna investitie.

"Ceea ce o sa fie cel mai dificil este sa putem sa schimbam si mentalitatea oamenilor, pentru ca de multe ori accesul la servicii medicale spitalicesti echivaleaza in perceptia publicului cu accesul al servicii medicale de calitate. Celelalte tipuri de servicii, serviciile ambulatorii, fie ca discutam despre medicina de familie, fie ca discutam de specialistii care lucreaza in ambulatoriu, sunt mai putin accesate si sunt mai degraba dispecerii care te trimit in spital ca sa isi faci investigatii si sa te tratezi. Pe de alta parte, dezvoltarea unor servicii medicale preventive, adica medicina omului sanatos, evaluarea periodica, care permit depistarea precoce a bolilor, prelungirea duratei vietii sanatoase, asta ne intereseaza, asta este de fapt cea mai buna investitie, pentru ca Romania, fata de alte tari, are o foarte mare discrepanta in ceea ce priveste durata bolii", a afirmat ministrul Sanatatii.

In opinia sa, este necesara o strategie de educare a populatiei si a personalului medical si dezvoltarea unor servicii medicale extinse la nivel de ambulatoriu.
 

Serviciile medicale incluse în Contractul-cadru cu CNAS, incepand cu 1 aprilie 2022


La inceputul anului, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) a anuntat noi reglementari privind pachetele de servicii si Contractul-cadru, care au intrat in vigoare de la 1 aprilie 2022.

Modificarile si completarile la Hotararea Guvernului nr. 696/2021 (pentru aprobarea pachetelor de servicii si a Contractului-cadru care reglementeaza conditiile acordarii asistentei medicale, a medicamentelor si a dispozitivelor medicale, tehnologiilor si dispozitivelor asistive in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate pentru anii 2021 – 2022) i-au vizat pe medicii de familie, dar si pe medicii de medicina fizica si reabilitare din ambulatoriu.

Printre cele mai importante reglementari se numara urmatoarele: 

- reglementari speciale necesare pentru prevenirea, depistarea si tratamentul diabetului zaharat. Astfel, in cadrul serviciilor de preventie acordate de medicii de familie pentru asiguratii adulti cu varsta de 18 ani si peste, supraponderali/obezi si/sau care prezinta unul sau mai multi factori de risc pentru diabetul zaharat, se recomanda efectuarea testului de toleranta la glucoza per os (TTGO) si a HBA1c. Biletul de trimitere se intocmeste distinct pentru aceste investigatii paraclinice cu completarea campului corespunzator preventiei. In functie de rezultatele investigatiilor recomandate, medicul de familie poate sa includa pacientul in Programul National de Diabet Zaharat si sa initieze tratamentul cu DCI  Metforminum. Daca la consultatiile ulterioare de control valoarea HBA1c este ≥ 6,5%, medicul de familie va trimite pacientul pentru consultatie la medicul de specialitate diabet zaharat, nutritie si boli metabolice si/sau la medici cu competenta/atestat in diabet.

- in asistenta medicala ambulatorie de specialitate pentru specialitatile clinice, in lista serviciilor conexe au fost introduse si serviciile care pot fi recomandate de medicii de specialitate medicina fizica si reabilitare, respectiv serviciile furnizate de psiholog in specialitatea psihologie clinica, consiliere psihologica si psihoterapie, precum si serviciile furnizate de fizioterapeut, care se acorda conform unui plan de proceduri specifice recomandat de medicul de medicina fizica si reabilitare.

- a fost revizuita integral lista afectiunilor la adult si copil pentru care pot fi acordate servicii de medicina fizica si reabilitare in baza de tratament. 

- medicii de familie care au si competenta/atestat de studii complementare pentru ingrijiri paliative pot desfasura activitate in relatie contractuala cu casa de asigurari de sanatate atat  in baza specialitatii medicina de familie, cat si a competentei/atestatului de studii complementare de ingrijiri paliative, putand acorda atat servicii medicale aferente specialitatii medicina de familie cat si servicii de ingrijiri paliative in ambulatoriul clinic de specialitate, in cadrul unei sectii sau compartiment cu paturi de ingrijiri paliative sau la domiciliu, aferente activitatii desfasurate la furnizorul de servicii medicale clinice de specialitate/spitalicesti/de ingrijiri paliative la domiciliu.

- medicii cu specialitatea clinica medicina fizica si reabilitare pot desfasura activitate in relatie contractuala cu casa de asigurari de sanatate in ambulatoriul de specialitate pentru specialitati clinice precum si activitate de supraveghere a acordarii serviciilor de medicina fizica si reabilitare in baze de tratament, in conditiile in care cele doua activitati se desfasoara in cadrul programului de lucru, in acelasi sediu.

Redactia E-juridic
de Redactia E-juridic

Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Votati articolul "CNAS: SANCTIUNI pentru persoanele care nu merg la medic pentru serviciile de preventie":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Poate sunteti interesat si de:

©2024 RENTROP & STRATON
Toate drepturile rezervate.
SATI