Noua lege a pensiilor impune unele modificari in sistemul de pensii din Romania, inclusiv in ceea ce priveste pensia anticipata.
Conform noilor reglementari,
pensia anticipata se cuvine oricarei persoane daca sunt indeplinite cumulativ doua conditii:
- solicitantul mai are cel mult 5 ani pana la implinirea varstei standard de pensionare
- solicitantul a realizat stagiul complet de cotizare contributiv ori a depasit stagiul complet de cotizare contributiv cu pana la 5 ani.
Important!
La stabilirea stagiului complet de cotizare contributiv, necesar acordarii pensiei anticipate, nu se iau in considerare perioadele in care persoana a avut calitatea de asigurat in baza unui contract de asigurare incheiat, incepand cu data de 1 ianuarie 2018.
Cuantumul pensiei anticipate se stabileste prin diminuarea cuantumului pensiei pentru limita de varsta, in raport cu stagiul de cotizare realizat peste stagiul complet de cotizare contributiv si cu numarul de luni cu care s-a redus varsta standard de pensionare, conform tabelului de mai jos:
Perioada stagiu de cotizare / Procent de diminuare pentru fiecare luna de anticipare (%)
- pana la un an - 0,40%
- intre un an si 2 ani - 0,35%
- intre 2 si 3 ani - 0,30%
- intre 3 si 4 ani - 0,25%
- intre 4 si 5 ani - 0,20%
Prin sintagma luni de anticipare se intelege perioada cuprinsa intre data acordarii pensiei anticipate si data implinirii varstei standard de pensionare.
Procentul de diminuare se determina prin inmultirea numarului de luni de anticipare cu procentul de diminuare pentru fiecare luna de anticipare, prevazut in tabelul de mai sus. Fractiunile de luna se intregesc la luna. La calculul diminuarii se utilizeaza rotunjirea matematica. Procentul de diminuare se mentine pana la data indeplinirii conditiilor privind varsta standard de pensionare sau varsta standard redusa, potrivit prevederilor legale.
Cumulul pensiei anticipate cu alte venituri
Pensia anticipata nu poate fi cumulata cu venituri din salarii sau asimilate salariilor realizate in baza unui contract individual de munca, a unui raport de serviciu in calitate de functionar public. De asemenea, nu pot beneficia de pensie anticipata persoanele care isi desfasoara activitatea in functii elective sau care sunt numite in cadrul autoritatii executive, legislative ori judecatoresti, pe durata mandatului, precum si membrii cooperatori dintr-o organizatie a cooperatiei mestesugaresti.
Pensia anticipata poate fi cumulata cu venituri asimilate salariilor realizate in baza altor contracte decat contractul individual de munca (contract de mandat, contract de administrare), venituri din chirii, venituri din dividende, venituri din activitati independente, venituri din drepturi de proprietate intelectuala, venituri din alte surse.
La data indeplinirii conditiilor pentru acordarea pensiei pentru limita de varsta, pensia anticipata se transforma, din oficiu, in pensie pentru limita de varsta si se recalculeaza prin eliminarea diminuarii si, dupa caz, prin valorificarea eventualelor stagii de cotizare realizate in perioada de suspendare a platii pensiei anticipate, precum si adaugarea perioadelor de stagiu realizate in baza unui contract de asigurare incheiat, incepand cu data de 1 ianuarie 2018.
Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Angajatii minori pot presta munca in week-end? bineinteles cu respectarea repausului de 2 zile consecutive si spor de week-end acordat exista vreo restrictie?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Salariat la Asociatia de proprietari cu contract individual de munca part time de 4 ore/zi, cu suma bruta 2100 lei si are alt contract de mandat la alta asociatie de proprietari cu suma bruta de 2000 lei. Pentru calcularea contributiilor se poate cumula sumele de la cele 2 contracte sau este obligatoriu doar la cele CIM fara sa fie luat in calcul cel de mandat?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: In cazul in care angajatii nu-si efectueaza toate zilele de concediu de odihna alocate intr-un an, programarea concediilor pentru anul urmator trebuie sa contina doar zilele de concediu de odihna aferente anului urmator, sau si zilele neefectuate si reportate la final de an?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<