Pensionarii care isi inchiriaza o parte din apartamentul sau casa lor tinerilor care provin din sistemul de protectie al statului vor fi scutiti de la plata impozitului pe locuinta si de la plata impozitului pe venit.
Concret, initiativa promovata de deputatul Oana Mioara Bizgan-Gairal prevede scutirea de la plata impozitului pe venit pentru pensionarii pentru limita de varsta, pensie anticipata sau pensie anticipata partiala in sistemul public de pensii, conform legislatiei in vigoare, atunci cand acestia obtin venituri din inchirierea spatiilor de locuit catre elevi, studenti sau tineri iesiti din sistemul de protectie al statului. De asemenea, modificarea prevede si scutirea de la impozitul pe locuinta, proportional cu suprafata inchiriata conform contractului de inchiriere.
Scopul acestui proiect legislativ este, pe de o parte, de a combate fenomenul de izolare cu care se confrunta persoanele varstnice, in special dupa ce se pensioneaza. Pe de alta parte, prin aceasta propunere, initiatoarea isi doreste sa ofere elevilor si studentilor fara posibilitati materiale sansa de a putea urma studii preuniversitare sau universitare in licee si universitati din marile orase, cu spatii de locuit accesibile. Nu in ultimul rand, initiativa legislativa are scopul de a oferi o varianta de locuire si pentru tinerii cu varste mai mici de 26 de ani iesiti din sistemul de protectie, care pot beneficia de un spatiu de locuit cu un cost competitiv, dar si de sprijin si suport in ce priveste insusirea deprinderilor de viata independenta.
Nota! Gasesti AICI un model de contract de inchiriere actualizat!
"Propunerea a venit dupa analize complexe si acopera doua directii de actiune. In primul rand – persoanele varstnice, care de multe ori detin proprietati spatioase in zone bune ale marilor orase, centrale sau cu acces facil catre statiile de transport in comun, sunt incurajati sa imparta aceste spatii de locuit cu tinerii. Pe de alta parte, tinerii – elevi, studenti sau tinerii iesiti din sistemul de protectie – vor avea mai multe optiuni atunci cand va fi vorba de spatiile de locuit, schimband astfel dinamica din piata actuala. De asemenea, odata cu aceasta modificare vom vedea si o crestere a competitivitatii in ce priveste oferta de inchiriere de spatii pentru aceste categorii de persoane", a declarat deputata Oana Bizgan.
In Romania, in anul 2018, traiau peste 4,9 milioane de persoane cu varsta de peste 60 de ani, conform estimarilor INS. Acestea reprezinta un procent de 25% din populatia Romaniei, conform aceleiasi institutii. In baza acestor date, dar si in contextul imbatranirii accelerate a populatiei, statul trebuie sa gaseasca solutii pentru una dintre cele mai mai presante probleme cu care se confrunta persoanele varstnice – izolarea. In acelasi timp, de multe ori, pensia pe care o primesc este mai mica decat veniturile salariale pe care le obtineau cand erau activi pe piata muncii si, astfel, le este mult mai greu sa aiba acelasi stil de viata cu care au fost obisnuiti. Acest cumul de factori poate provoca probleme grave de sanatate, atat la nivel psihic cat si fizic.
Proiecte Didactice pentru succesul la Titularizare sau Definitivat Educatori
Modele de texte pentru nota 10 la Evaluarea Nationala clasa a VIII-a
Cartea Verde a Contabilitatii
Un alt aspect social asupra caruia se concentreaza aceasta initiativa este acela al tinerilor care migreaza spre centrele universitare mari pentru continuarea studiilor si care creeaza o cerere foarte mare de locuinte, provocand o crestere accentuata a preturilor la chirii. In acelasi timp, preturile ridicate nu reflecta si calitatea serviciilor oferite, de multe ori tinerii fiind nevoiti sa locuiasca impreuna cu mai multe persoane in garsoniere sau apartamente mici, pentru a putea acoperi costurile de locuit. In aceste conditii, nu este de mirare ca Romania ocupa in 2017 primul loc in ceea ce priveste numarul tinerilor cu varste intre 15 si 29 de ani care locuiau in spatii supra-aglomerate (65% fata de media europeana de 26,7%, conform Eurostat).
Propunerea are sustinerea a 50 de deputati si senatori din toate formatiunile politice, a fost depusa la Senat si urmeaza sa intre in dezbatere la comisiile de specialitate.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri