Medierea reprezinta solutia ideala acolo unde procesul de solutionare de procese aflate pe rolul instantelor de judecata s-a dovedit a fi prea lent. Volumul tot mai mare de procese impune adoptarea de solutii noi. Mai mult, luam in considerare si costurile financiare.
Sa discutam despre avantajele medierii pentru partile aflate in conflict. Va prezentam cateva informatii extrem de utile, notate de expertii realizatori ai ghidului "Manualul Mediatorului - Succes garantat":
1. Conflictele se solutioneaza intr-un termen rezonabil
2. Medierea ajuta la solutionarea conflictelor printr-o solutie convenabila pentru ambele parti ale conflictului
3. Se diminueaza costurile implicate de procedurile judiciare
4. Returnarea taxei judiciare de timbru. O importanta deosebita o are posibilitatea recuperarii taxelor judiciare de timbru in cazul unui proces declansat. Astfel, in cazul in care conflictul a fost deferit justitiei, iar partile au incheiat un acord de mediere cat timp procesul se afla pe rolul instantelor de judecata, la cererea partii interesate, instanta va dispune restituirea taxei judiciare de timbru platita pentru investirea acesteia.
5. Flexibilitatea procedurii, lipsa unor constrangeri procedurale. Spre deosebire de procedura ce trebuie urmata in fata instantei de judecata unde solutionarea diferendului se bazeaza pe justificari juridice si tehnice intr-un cadru formal, in mediere solutia diferendului se gaseste intr-un climat relaxat, dupa o procedura flexibila.
6. confidentialitatea procedurii. Cu unele exceptii prevazute de lege, sedintele de judecata sunt publice. Procedura de mediere se desfasoara cu respectarea principiului confidentialitatii, atat mediatorul, tertii participanti la procedura, dar si partile fiind tinute de obligatia de a asigura confidentialitatea.
7. Restabilirea unei comunicari intre partile conflictului; Solutionarea conflictului prin intermediul instantei de judecata, unde intotdeauna exista un castigator si un perdant are ca efect distrugerea de cele mai multe ori a relatiilor existente intre cele doua parti. Or, medierea vine sa rezolve aceasta problema, restabilind comunicarea intre partile conflictului, reusind astfel sa impiedice ruperea unor relatii avantajoase pentru partile implicate in conflict. Bunaoara, de exemplu in raporturile intre profesionisti este esential ca nasterea conflictului sa nu degenereze in ruperea relatiilor de afaceri.
8. Partile isi aleg de comun acord mediatorul caruia i se vor adresa, ceea ce nu se intampla in cazul solutionarii diferendului dintre parti in cadrul unui proces in instanta.
9. solutia adoptata este decisa de partile aflate in conflict. Spre deosebire de solutionarea de catre instanta a conflictului dedus judecatii, in cazul medierii partile sunt cele care gasesc solutia convenabila pentru toate partile implicate. Astfel, partile se implica in mod activ in rezolvarea conflictului, ele sunt cele care gasesc solutii si nu asteapta impunerea unei solutii din partea unui tert precum in situatia solutionarii pe calea justitiei.
Sursa: Manualul Mediatorului - Succes garantat
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Un salariat este sanctionat disciplinar cu reducerea salariului pe 3 luni insa refuza sa primeasca personal decizia, se trimite acasa prin curier cu confirmare de primire art. 252 Codul muncii insa refuza sa primeasca plicul. Decizia respectiva se va pune in aplicare daca salariatul NU o primeste. Cum se procedeaza in acest caz? Daca se pune in aplicare cu ce data - cu data revenirii plicului in societate? Cand se transmite in Revisal ?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Va rog sa ma ajutati in urmatoarea situatie: speta ar fi: salariata cu norma intreaga peste 26 ani, Salar brut 6000 lei la fel si ultimele 6 luni anterioare concediului medical, fara pers. in intretinere, fara tichete, sporuri., are stagiu de cotizare. Are 17 zile de concediu prenatal si 4 zile lucrate. La calculul salariului aferent timpului lucrat avem 1143 Ron la care trebuie sa ii aplicam deducerea de baza. Intrebarea ar fi, cat este deducerea personala de baza in aceasta situatie? 4050*20%...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Rog sa imi transmiteti cum se calculeaza preavizul pentru un angajat care are specificat in contractul de munca, urmatoarele date: - Lucreaza de Luni pana Joi cu o durata a muncii de 10 ore/zi; - Vinerea nu se lucreaza. Intrebare: Se include si ziua de vineri in calculul celor 20 de zile de preaviz?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<