Necesitatea medierii, ca metoda moderna, rapida si necostisitoare de solutionare pre-judiciara a conflictelor, este unul din punctele importante ale capitolului „Justitie”, din programul de guvernare. De altfel, Parlamentul a adoptat pe 19 iunie a.c. modificarea si completarea Legii nr. 92/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, in sensul instituirii obligativitatii participarii la sedinta de informare cu privire la avantajele medierii in anumite materii.
“Sunt aici nu pentru a face promisiuni, ci pentru a confirma seriozitatea cu care Guvernul si Ministerul Justitiei trateaza institutia medierii. Aceasta institutie este un indemn spre cultura dialogului”, a spus in deschiderea Conferintei ministrul Titus Corlatean.
Ministrul Justitiei considera ca dinamica si complexitatea raporturilor sociale impune institutiei medierii ”sa iasa in lume” si sa produca efecte.
“Este o certitudine sporirea numarului de conflicte dar si faptul ca mijloacele traditionale de solutionare a acestora sunt insuficiente. Numarul mare de cauze a caror solutionare se poate prelungi adesea pe durata mai multor ani, „sufoca” practic, activitatea instantelor. Cetatenii trebuie sa stie ca, intr-un mare numar de situatii, nu statul este cel care raspunde cel mai bine nevoii de a da un raspuns unor chestiuni private, ci este nevoie doar de dialog, de deschidere…, iar pentru acestea de un profesionist care sa ajutela gasirea gandului bun de pe urma”, a mai spus ministrul Justitiei.
Ministrul Titus Corlatean a avut un cuvant si pentru cei ce vor reprezenta institutia medierii.
“Sunt necesare exigenta si profesionalism in formarea noilor mediatori, dar si actiuni de promovare prin care medierea sa se faca vazuta in peisajul social, cu toate avantajele ei. Şi nu trebuie uitat ca elementul pe care se sprijina medierea - increderea cetateanului – se cladeste, la randul ei, pe imaginea unui mediator profesionist, integru, si subliniez, integru, care intelege interesele si pozitiile divergente ale partilor, care pastreaza secretul profesional si isi pastreaza echidistanta”, a incheiat ministrul.
La eveniment a fost prezent si Lucian Isar, ministrul delegat pentru Relatia cu Mediul de Afaceri. De asemenea, au participat magistrati, avocati, notari, mediatori, oameni de afaceri. Conferinta a fost organizata de deputatul Alina Gorghiu in parteneriat cu asociatia “O sansa pentru viitor”, Camera Consultantilor Fiscali, Uniunea Nationala a Mediatorilor din Romamia, Asociatia Centrul Avocatilor Mediatori.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Societate cu profil IT doreste sa angajeze student cu contract de internship. Cate ore poate lucra maxim fiind student care nu poate veni zilnic fiind examene si cursuri. Forma de contract este CIM ? sau nu? Care este salariul brut minim si ce impozite suporta firma. Care este perioada maxima de contract.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: In cazul salariatilor detasati transnational, cheltuielile generate de detasare sunt dispuse astfel: 1. Transportul - este achitat direct de angajator prin achizitia biletelor de calatorie prin plata directa din contul angajatorului; 2. Cazarea - este asigurata prin inchirierea directa de catre angajator a unor locuinte, si plata directa din contul angajatorului a costului cu chiria; 3. Masa - este asigurata de beneficiarul serviciilor prin acordarea la cantina acestuia. In acest caz, cum...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: O firma de IT din Romania doreste sa trimita doi salariati pentru cate 3 zile, o data la 3 luni, unul in UK si unul in Germania pentru o intalnire de afaceri cu colegi dintr-o intreprindere care apartine grupului de intreprinderi la nivel global. Salariatii nu vor desfasura activitate pentru compania in care se deplaseaza, nu va exista un raport de munca intre salariati si compania in care se deplaseaza, iar rezultatele si informatiile acumulate in urma intalnirii vor fi aplicate ulterior pentru...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<