Necesitatea medierii, ca metoda moderna, rapida si necostisitoare de solutionare pre-judiciara a conflictelor, este unul din punctele importante ale capitolului „Justitie”, din programul de guvernare. De altfel, Parlamentul a adoptat pe 19 iunie a.c. modificarea si completarea Legii nr. 92/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, in sensul instituirii obligativitatii participarii la sedinta de informare cu privire la avantajele medierii in anumite materii.
“Sunt aici nu pentru a face promisiuni, ci pentru a confirma seriozitatea cu care Guvernul si Ministerul Justitiei trateaza institutia medierii. Aceasta institutie este un indemn spre cultura dialogului”, a spus in deschiderea Conferintei ministrul Titus Corlatean.
Ministrul Justitiei considera ca dinamica si complexitatea raporturilor sociale impune institutiei medierii ”sa iasa in lume” si sa produca efecte.
“Este o certitudine sporirea numarului de conflicte dar si faptul ca mijloacele traditionale de solutionare a acestora sunt insuficiente. Numarul mare de cauze a caror solutionare se poate prelungi adesea pe durata mai multor ani, „sufoca” practic, activitatea instantelor. Cetatenii trebuie sa stie ca, intr-un mare numar de situatii, nu statul este cel care raspunde cel mai bine nevoii de a da un raspuns unor chestiuni private, ci este nevoie doar de dialog, de deschidere…, iar pentru acestea de un profesionist care sa ajutela gasirea gandului bun de pe urma”, a mai spus ministrul Justitiei.
Ministrul Titus Corlatean a avut un cuvant si pentru cei ce vor reprezenta institutia medierii.
“Sunt necesare exigenta si profesionalism in formarea noilor mediatori, dar si actiuni de promovare prin care medierea sa se faca vazuta in peisajul social, cu toate avantajele ei. Şi nu trebuie uitat ca elementul pe care se sprijina medierea - increderea cetateanului – se cladeste, la randul ei, pe imaginea unui mediator profesionist, integru, si subliniez, integru, care intelege interesele si pozitiile divergente ale partilor, care pastreaza secretul profesional si isi pastreaza echidistanta”, a incheiat ministrul.
La eveniment a fost prezent si Lucian Isar, ministrul delegat pentru Relatia cu Mediul de Afaceri. De asemenea, au participat magistrati, avocati, notari, mediatori, oameni de afaceri. Conferinta a fost organizata de deputatul Alina Gorghiu in parteneriat cu asociatia “O sansa pentru viitor”, Camera Consultantilor Fiscali, Uniunea Nationala a Mediatorilor din Romamia, Asociatia Centrul Avocatilor Mediatori.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Un salariat este sanctionat disciplinar cu reducerea salariului pe 3 luni insa refuza sa primeasca personal decizia, se trimite acasa prin curier cu confirmare de primire art. 252 Codul muncii insa refuza sa primeasca plicul. Decizia respectiva se va pune in aplicare daca salariatul NU o primeste. Cum se procedeaza in acest caz? Daca se pune in aplicare cu ce data - cu data revenirii plicului in societate? Cand se transmite in Revisal ?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Va rog sa ma ajutati in urmatoarea situatie: speta ar fi: salariata cu norma intreaga peste 26 ani, Salar brut 6000 lei la fel si ultimele 6 luni anterioare concediului medical, fara pers. in intretinere, fara tichete, sporuri., are stagiu de cotizare. Are 17 zile de concediu prenatal si 4 zile lucrate. La calculul salariului aferent timpului lucrat avem 1143 Ron la care trebuie sa ii aplicam deducerea de baza. Intrebarea ar fi, cat este deducerea personala de baza in aceasta situatie? 4050*20%...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<