Ordinul ministrului Sanatatii nr. 50/2004 privind trimiterea la tratament in strainatate a fost modificat.
Ordinul ministrului Sanatatii nr. 50/2004 privind trimiterea la tratament in strainatate a fost modificat de ordinul nr. 814/2018 si a fost publicat in Monitorul Oficial nr. 526 din 26 iunie 2018. In cele ce urmeaza analizam impreuna principalele modificari aduse la posibilitatea de a fi tratat in strainatate.
1. Trimitere in strainatate pentru transplant de organe. Noul ordin introduce o exceptie de la regula potrivit careia trimiterea bolnavilor pentru tratament in strainatate se aproba de Ministerul Sanatatii numai pentru afectiunile care nu pot fi tratate in tara, pe baza unei documentatii medicale intocmite de directiile de sanatate publica judetene si a municipiului Bucuresti.
Pe cale de exceptie de la acest prevederi, pot beneficia de finantarea tratamentului in strainatate si bolnavii care necesita efectuarea de transplant de organe, tesuturi sau celule de origine umana si care prezinta si patologii asociate ce nu permit efectuarea interventiei in centrele acreditate din Romania.
2. Trimiterea copiilor intre 0-1 ani presupune doar intocmirea dosarului dupa diagnosticare, fara parcurgerea etapelor formale obligatorii. Depunerea cererii de trimitere se face cu documentele medicale ale bolnavului, de catre bolnav, reprezentantului legal al acestuia sau de catre apartinator (sot, sotie, ruda de pana la gradul IV), impreuna cu o cerere din partea bolnavului, a reprezentantului legal sau a apartinatorului acestuia insotita de copii ale documentelor de identitate ale acestora. In situatia in care o comisie teritoriala de specialitate dintr-un centru universitar nu este functionala, dosarele pacientilor din judetele arondate acestei comisii vor fi analizate de catre comisiile de specialitate teritoriale din alte centre universitare, pana la remedierea situatiei.
3. Corespondenta cu clinicile din strainatate recomandate de comisia de specialitate. In situatia in care bolnavul sau reprezentatul legal al acestuia isi exprima optiunea pentru efectuarea corespondentei, documentele oficiale emise de clinicile recomandate trebuie sa fie, mai nou, inclusiv traduse de catre un traducator autorizat. In situatia in care clinica nu transmite oferta de tratament, documentul transmis va trebui sa cuprinda cel putin informatii referitoare la costul evaluarii pacientului, costul total al tratamentului care urmeaza a fi efectuat si ce cuprinde acesta, precum si la costul de spitalizare.
4. O singura oferta recomandata. In cazul in care numarul clinicilor unde poate fi efectuat tratamentul este limitat, iar comisia de specialitate teritoriala recomanda o singura clinica in procesul-verbal medical pentru trimiterea la tratament medical in strainatate, va fi acceptata o singura oferta de tratament de catre comisia teritoriala, daca se motiveaza alegerea facuta. Comisia constituita la nivelul Ministerului Sanatatii poate aproba efectuarea tratamentului la clinica recomandata, caz in care nu mai sunt necesare cele 3 oferte de tratament.
5. Deplasarea cu insotitor. In cazuri exceptionale impuse de natura si gravitatea bolii, precum si pentru bolnavii minori, comisiile de specialitate teritoriale pot recomanda ca bolnavii sa se deplaseze in strainatate cu insotitor, costurile deplasarii si cazarii urmand sa fie suportate de acestia. Daca bolnavul are varsta cuprinsa intre 0 si 18 ani, directia de sanatate publica va deconta si costurile deplasarii si cazarii pentru un insotitor.
6. Urgentele medicale si controlul periodic. Pentru bolnavii care au consemnat in cuprinsul procesului-verbal medical intocmit in vederea trimiterii pentru tratament in strainatate nivelul de prioritate «Urgenta medicala» sau - urmeaza noutatea introdusa in Norme – pentru bolnavii solicitati de clinica din strainatate la controlul periodic, criteriile suplimentare nu se aplica.
Teste rezolvate de matematica pentru clasele V-VIII
Pachet Teste REZOLVATE pentru reusita la examenul de titularizare in invatamantul prescolar - EDUCATORI 2 culegeri
Cartea Verde a Contabilitatii
7. Optiunea bolnavului pentru o alta clinica. In cazul in care pacientii sau apartinatorii legali ai acestora solicita efectuarea tratamentului la o alta clinica recomandata de catre comisia teritoriala de specialitate decat cea aprobata de catre comisia Ministerului Sanatatii, acestia pot beneficia de tratament la clinica solicitata, cu conditia sa asigure din fonduri proprii diferenta de cost fata de oferta transmisa de catre clinica pentru care s-a primit aprobarea, atat pentru efectuarea tratamentului, cat si pentru transport, pana la finalizarea tratamentului. Pacientul sau apartinatorul acestuia va semna o declaratie pe propria raspundere conform careia se obliga sa suporte toate costurile suplimentare.
8. Continuarea tratamentului pentru stare agravata. In situatia in care starea de sanatate a unui pacient se agraveaza in perioada in care acesta se afla la tratament/control in strainatate, aprobat in prealabil de catre comisia constituita la nivelul Ministerului Sanatatii, si necesita interventii suplimentare de urgenta, comisia poate aproba continuarea tratamentului in cadrul clinicii din strainatate, in baza unui document justificativ eliberat de catre reprezentantii clinicii, care va cuprinde diagnosticul, tipul de tratament ce urmeaza a fi efectuat si costurile pe care le implica acesta, la solicitarile directiilor de sanatate publica judetene si a municipiului Bucuresti.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri